Maminka.czFejeton otce

S dcerou mluvím na rovinu, říct jen NE nestačí, říká Václav Noid Bárta

Michaela Láchová 7.  5.  2019
Existuje žena, kvůli které by se zpěvák, hudební skladatel, textař, herec a dabér Václav Noid Bárta (38) vzdal svých milovaných motorek jen proto, aby tady pro ni mohl být co nejdéle? Která dokáže zaručeně rozněžnit jeho boxersko-rockerskou duši? Minimálně jedna určitě…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Potkali jsme se v Hudebním divadle Karlín před představením Sestra v akci, kde hraje společně se svou exmanželkou Lucií Bílou i se současnou přítelkyní, tanečnicí Eliškou. Ani jsem se nemusela ptát, jak se má, protože štěstím doslova září. Lví podíl na tom má i jeho Terezka… 

Umělci bývají často hodně svobodomyslní… Jak se vám změnil život po narození dcery Terezy (4)? 

Ta změna byla obrovská. Dodneška si pamatuju ten pocit, když jsem ji poprvé uviděl, poprvé si ji pochoval. Bylo to nádherný. Byl jsem u porodu, stříhal jsem pupeční šňůru… Zároveň jsem ale o ni začal mít takový zvláštní strach, o obě holky, myslím teď exmanželku (Gabrielu Dvořákovou, maminku Terezky, pozn. red.), ale i o sebe. Je to obrovská zodpovědnost. Vykašlal jsem se třeba na motorky. Začal jsem se prostě o sebe víc starat, abych tady pro ni déle vydržel. (smích) 

Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství


 Jak často se teď s dcerkou vídáte? 

Každé tři dny. Vždycky si ráno v deset pro ni přijedu a druhý den v šest ji předám exmanželce. Když jsem s ní, to jsou ty nejkrásnější chvíle… Když je u mě, máme to do školky daleko, tak tam nejezdíme, to by znamenalo vstávat v pět ráno, a to se nám nechce. To budeme praktikovat, až z ní bude předškolačka. 

Máte tedy Terezku ve střídavé péči? 

Takhle přímo ne, mám rozšířenou péči. Ale dohodli jsme se, že to uděláme tak, že ji budu vídat každé tři dny, protože původní návrh, že bych Terezku viděl jednou za čtrnáct dní, jsem absolutně odmítal. Potřebuje oba rodiče. Takhle jsem spokojený. 

Jak společně nejradši trávíte den? 

Vymýšlíme spoustu věcí. Máme několik zálib. Mám doma nahrávací studio a ateliér, tak se většinou snažím rozvíjet její talenty, které myslím, že tam fakt jsou. Před rokem jsme spolu točili klip a la Frozen, oblíkli jsme ji, měnila vodu v led… Pak spolu různě nazpíváváme písničky, teď dokonce hrála v mém klipu..

V čem vidíte její talenty? 

Je to hlavně zpěv, tam se chytá perfektně, už zvládá i druhé hlasy. Má to v sobě. 

Kluci nejsou rozmazlení. Jsem celkem přísná máma, říká Lucie Vondráčková


Však to má v genech! Jaký jste táta? 

Snažím se být ten nejlepší. Nikdy na ni nekřičím ani bych ji nikdy neuhodil. Snažím se praktikovat takovou „zvířátkovskou“ metodu, a to že když zlobí, pláče nebo se vzteká, snažím se odvést pozornost jinam. A docela to na ni funguje. Když říká „chci bonbon, chci bonbon, chci bonbon,“ tak řeknu: „Nedostaneš bonbon… A jééé, Terezko, koukni ven! Podívej se, je to pejsek, nebo veverka?“ A hned na bonbon zapomene. Takhle z toho vždycky vybruslím. Když jde o něco vážnějšího, snažím se jí to vysvětlit jako dospělýmu člověku, na rovinu. Proč nechci, aby to dělala, co by se jí mohlo stát, že já bych z toho byl špatnej, jaký by to mělo následky… Jen „ne“ nestačí. Někde jsem četl, že je lepší vysvětlovat všechno úplně upřímně. A taky mi v tom hodně pomohla současná přítelkyně, která je pedagožka. Ony spolu mají krásný vztah, za což jsem fakt strašně rád. Jsem šťastnej. 

Kromě toho, že je Terezka talentovaná, jaká ještě je? 

Je strašně empatická. Citlivá a vnímavá. A strašně šikovná, třeba i na tanec… Moje přítelkyně je baletka, tak ji učí tancovat, a ona se hned chytá, jde jí to. Já jsem z ní úplně vyřízenej, z tý mojí Terezky! Je to úžasný dítě! 

Klasické fotky mimin jsou nuda. Tenhle táta proto fotí děti jinak


Vy se hodně zajímáte o box. Trénujete třeba taky společně? 

Zrovna nedávno jsme byli v nějakým dětským koutku, kde byl pověšený pytel, tak jsem ji tam naučil první kombinaci… A taky to hned zvládla. Každej rodič si samozřejmě myslí, že jeho dítě je geniální. Ale ona prostě je. (smích) 

Už mi jde jen o dceru! Musíme se ženou udělat to nejlepší pro ni



O tom žádná! Vy jste ale začal boxovat proto, že vás ve škole šikanovali, je to pravda? 

Je to tak. 

Šikana může mít mnoho podob. Naučte děti se jí bránit!


Nemám ráda taková ta „kdyby“, ale tohle třeba může pomoct rodičům, kteří si tím se svým dítětem procházejí. Takže se zeptám: Co byste jako táta udělal, kdybyste zjistil, že vaši holčičku někdo šikanuje? 

Podle mě je strašně složitý řešit to s rodiči toho dítěte, protože to může mít opačný účinek. Rodiče se pak třeba snaží tomu malýmu agresorovi domluvit, jenže on si to zase vylije zpátky. Nemusí oběť hned mlátit, ale může ji šikanovat i jinak: „Ty srabe, tys mě nabonzovala.“ A přesně to se stalo mně. Takže kdyby se něco takovýho stalo Terezce, budu se snažit, aby získala sebevědomí, protože nejlepší obranou proti šikaně je sebevědomí. Anebo aby začala sportovat, aby se – kdyby došlo k fyzickýmu napadení – dokázala ubránit. 

Co byste ji chtěl jako táta ze všeho nejvíc naučit? 

Asi lásku k přírodě. V létě jsme spolu byli na prvním čundru. Vzal jsem ji na nádherný místa do Alp, kam jezdím strašně rád. Měla svůj batůžek, kompas, nožík a flaštičku. A chodili jsme a chodili. Vařili jsme na vařiči, to byl pro ni, myslím, taky zážitek… A pak bych si přál, aby si vážila toho, co má. 

Témata: Slavní rodiče, Rozhovor, Slavní tatínci, Rodiče, Fejeton otce, Václav Noid Bárta, Terezka, Noid, Bár, Kompas, Sestra, Ateliér, Bonbón, Nejkrásnější chvíle, Baletka, Táta, Bílo, Nést, Exmanželka, Dcera, Ubrání, Studio, Pytel, Alpy, Dabér