Maminka.czTěhotenství

Mnohočetné těhotenství. Odhalíte ho podle babských rad?

Adéla Vedralová 8.  8.  2012
Mnohočetné těhotenství. Odhalíte ho podle babských rad?
Počet dvojčátek za posledních deset let dost přibylo. Asi každou nastávající maminku už od počátku těhotenství zajímá nejen pohlaví dítěte, ale také, jestli náhodou nepřijde na kontrole u gynekologa k malému překvapení… Existuje pár rad, podle kterých můžete tajemný obsah svého bříška rozluštit. Ale berte je s rezervou!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pověr a zaručených tipů je mnoho. Vybrali jsme pro vás pár z nich – některé jsou vážně až k popukání, ale i tak na nich může přece jen něco být.

1. Když máš chuť na pivo…

Existuje rčení, že pokud má maminka z kraje těhotenství velkou až chorobnou chuť na chmelový mok, je to znamení, že určitě čeká dvojčata. Podle našeho názoru by v takovém případě byla dvojnásobně obdařená téměř každá žena.

2. Když chceš dvojčata, je nejlepší otěhotnět v sudý den v měsíci

Další legenda praví, že by partneři dychtící po dvojčatech počít nejlépe sudý den v sudém měsíci a sudém roce. To znamená třeba ve čtvrtek 2. 2. 2014. Ovšem už bylo mnoho zklamaných rodičů s „jen“ jedním miminkem.

3. Dvojčata se podaří, když má žena při oplodnění několik orgasmů po sobě

Snad nejrozšířenější „babská“ rada. Tvrzení, že pokud je partnerka uspokojena více než jednou během jednoho pohlavního styku není moc spolehlivé. Dvojité oplodnění závisí na mnoha jiných faktorech (genetika, stadium ovulace…)

4. Dvojčata jsou plodem nevěry

Ještě cca před 150 lety bylo narození dvojčat považováno za velmi podezřelé. A například ještě více dávno byla považována za důsledek matčina cizoložství. Fakt, že by dvojčata měla různé otce, je však nepravděpodobná. V některých kulturách byla po narození vražděna, aby nezdiskreditovala celou rodinu. Šílené!

5. Chorobný hlad mám určitě kvůli dvojčatům

Velký apetit je typický pro většinu těhotných žen. Ale má-li ještě větší rozměry a jíte více než dva statní chlapi, podle některých starodávných dedukcí za to můžou právě dvojčátka. Ale ruku na srdce: není to jen výmluva?

6. Enormní zvětšení prsou signalizuje, že čekáte dvojčata

Díky hormonálním výkyvům se stává, že ženy v těhotenství, zejména v jeho začátcích mívají větší velikost prsou, než jsou zvyklé. Má-li ale maminka například o 3 až 4 velikosti větší podprsenku, něco nehraje… Tedy aspoň podle starých pověr. Víme ale, že očekávání dvojčat může být ten poslední důvod.

7. A co na to říká odborník?

„Počáteční symptomy těhotenství bývají u všech žen podobné, bez ohledu na to, kolik vajíček bylo oplodněno. Mnohočetné těhotenství lze rozeznat spolehlivě pouze z ultrazvuku nebo poslechu srdečních ozev. Babské rady můžou sice mít něco do sebe, ale naštěstí se na ně už dneska nemusíme spoléhat. Některé jsou navíc úplně zcestné,“ pobaveně konstatuje porodní asistentka Milena Kozlíčková.

Témata: Těhotenství, Narození dvojčat, Babská rada, Poslední důvod, Zaručený tip, Hormonální výkyv, Řád