Maminka.czděti a telefon

Phubbing a nomofobie: Mobil jako zabiják rodinných vztahů

Lenka Brožová 15.  3.  2024
Chytré telefony měly lidi spojovat. Smutné je, že se děje pravý opak. Ač vedle sebe, hladíme každý svůj mobil sólo. Rodiče, děti, partneři – ignorujeme se svorně navzájem. Phubbujeme se. Nastala doba phubbingová?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když uveřejnil známý australský umělec a karikaturista Michael Leunig v časopise The Age obrázek matky sjíždějící Instagram, zatímco jí z kočárku vypadlo dítě, takovou smršť asi nečekal. Kresba s provokativní básničkou obletěla svět a nadzvedla mandle mnoha ženám.

Klepněte pro větší obrázek

Spustila se ostrá kritika – jak matek, tak autora. Co z bouřlivé diskuse vzešlo? Že Michael Leunig je pětasedmdesátiletý pán (komenty ho doslova častovaly „starý, zapšklý dědek“), kterému dnešní přetechnizovaná doba leze na nervy. Ovšem taky že domovy, ulice a restaurace plné zombíků skloněných nad skleněnou destičkou nejsou v pořádku.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak zařídit, aby bylo dítě v online světě v bezpečí?

Jíme s nimi, spíme s nimi

Určitě jste to zažila – s někým mluvíte, on vytáhne mobilní telefon a něco na něm řeší. Opakovaně. Jak se cítíte? Nedůležitá, méněcenná. Frustrace roste, zatímco konverzace jde do kytek. Navíc to ve vás probouzí nutkání sáhnout po svém telefonu taky, abyste tu mezeru vyplnila. Vítejte v phubbingovém světě!

Novotvar phubbing vznikl spojením anglických výrazů phone (telefon) a snubbing (ignorování, urážení nevšímavostí). I když novější studie upozorňují, že phubbování už nás v některých situacích vlastně ani neuráží. Stalo se normou, tak ho nevnímáme.

V České republice dnes využívá služeb mobilních operátorů víc lidí, než je součet všech obyvatel státu, včetně kojenců. Selskými počty to znamená, že mnozí vlastní více telefonů současně. Jíme s nimi, spíme s nimi. Cestujeme, pracujeme a bavíme se. Vlastně to připomíná vztah, že? Něčemu tak vzdělanému, pohotovému a zábavnému můžeme jako reálný partner těžko konkurovat. Právníci upozorňují, že roste počet rozvodů z důvodu chronického nadužívání mobilu. Přehlížený/á manžel(ka) má pocit, že ten druhý raději tráví čas se svým smartphonem než s ní(m). A dost často má i pravdu…

Trávíte moc času na sociálních sítích? Zkuste digitální detox. Prospěje i dětem

Proč jsi mi to nezvedl?!

Na phubbing reagují mnohem citlivěji ženy. Přitom se ho ale prý paradoxně dopouštíme mnohem častěji. Proč nás to tak štve? Prý kvůli tomu, že vnímáme mobily jako pomocníky v sociální interakci. Kdežto muži spíš jako nástroj pro práci, takže si naše phubbování neberou tak osobně.

A koho nejčastěji phubbujeme? Na čele žebříčku se ocitají ti nejbližší – partner, přátelé, sourozenci, rodiče a děti. Co nám z takových potomků roste? Phubbingové děti. Zatímco my jsme v digitálním světě spíše návštěvníci, ony jsou v něm doma. Snažíme se je odtamtud se střídavými (ne)úspěchy vylákat. Jenže pak jim na prvním stupni pořídíme chytrý telefon – spolehlivou phubbingovou zbraň. Obhajujeme se, že přece jinak by byly naše děti mezi vrstevníky sociálně vyloučeny. Hlavně ale o ně máme strach, chceme je kontrolovat. Cha chá! Za pár let nám ten telefon stejně nezvednou. A naše obavy o ně se s vyzváněním do prázdna ještě násobí. Schválně, jaké výmluvy používá vaše dítě? Že telefon neslyšelo? Že to mělo "na potichu"? Že nemohlo mobil najít v batohu? To je mi záhada, vždyť ho má imrvére v ruce!

 

Je to Paradox: Nabádáme své děti, aby trávily víc času venku a méně před obrazovkami. Jenže sami jdeme opačným příkladem. 

 

My, nomofibici

Phubbing neštve jen ty přehlížené, škodí i phubberovi. Maří jeho schopnost být v přítomném okamžiku, zapojovat se do plnohodnotné komunikace, reagovat na druhé. Phubbingem postupně ztrácíme kontakt s lidmi, unikají nám jejich reakce a řeč těla. 

Mnoho phubberů prý vykazuje stejné příznaky jako narkomani – bez svého mobilního telefonu trpí abstinenčním šokem. Kontrolování displeje totiž stimuluje v mozku centrum slasti. Potřeba zkontrolovat sociální média je prý ještě silnější než potřeba sexu!  A tak tu máme další nové slovo, které atakuje jazyk český – nomofobie. Pochází z anglického nomophobia – NO MObile PHOne foBIA, tedy strach ocitnout se bez telefonu.

Závislost na mobilním telefonu se projevuje potřebou mít zařízení stále u sebe, neschopností je vypnout. Obavami ze ztráty signálu nebo z vybití. Neustálým kontrolováním zpráv a sociálních sítí a nutkáním na ně ihned reagovat. Objevují se fantomové vibrace (dojem, že telefon zvoní nebo vibruje, i když tomu tak není) a syndrom falešného zvonění. Znáte? Však my taky… Kdo je bez viny, ať hodí svým chytrým telefonem!

Chytrá čísla, podle nichž hloupneme:

5,4 hodiny denně tráví dospělí na smartphonu. Děti a mládež 5,7 hodiny denně.

79 % uživatelů má své telefony u sebe 22 hodin denně.

52krát denně zkontroluje průměrný uživatel svůj mobilní telefon.

22 % kontroluje svůj telefon každých pár minut, 51 % ho kontroluje několikrát za hodinu.

85 % uživatelů kontroluje své zařízení i při rozhovoru s přáteli a rodinou.

2617krát za den typický uživatel klepne na displej, dotkne se ho nebo přejede prstem po displeji.

77 % rodičů a náctiletých se hádá kvůli používání smartphonů.

10–30 % dětí jeví příznaky závislosti na chytrých zařízeních.

79 % lidí přiznává, že technologie je odvádí od vzájemné komunikace. Není divu, že jen 22 % partnerů je spokojeno s tím, kolik času tráví společně.

74 % lidí používá telefon nebo tablet ve společné posteli. Většinou každý svůj, jen 18 % z nich tam sdílí chytré zařízení s partnerem.

44 % lidí budí v noci často zvuk telefonu v ložnici. 41 % se budí světlem z displeje.

30 % lidí kontroluje své smartphony uprostřed noci.

80 % uživatelů chytrých telefonů zkontroluje svůj přístroj do 1 hodiny po probuzení. 35 % z nich to provede do 5 minut. A displej telefonu je to poslední, na co se většina lidí podívá před spaním.

84 % lidí nevydrží celý den, aniž by vzali do ruky svůj mobilní telefon.

5 let života stráví průměrný člověk na sociálních sítích.

2/3 uživatelů chytrých zařízení souhlasí s tím, že pravidelný digitální detox by prospěl jejich duševnímu zdraví.

47 % lidí se v minulosti pokusilo omezit používání mobilního telefonu, pouze 30 % z nich do nějaké míry uspělo.

Zdroj: Smartphone addiction facts & statistics  [Updated 2019-2020]; www.bagby.com

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výchova, Rodina a vztahy, Psychika, Instagram, Chování a vztahy, děti a telefon, Sociální sítě, partner, Závislost, bezpečnost na internetu, Stalo se..., máma a táta na síti, Mobil, Chytrý telefon, Telefon, SMART, Uživatelé, Displej, Zařízení, NO Mobil, Slast, Atak, Mobilní telefon, Česká republika, Paradox