Maminka.czŠkolák

Mobily ve třídách: zakázat, nebo podporovat?

redakce 24.  7.  2018
Moderní technologie na školách jsou pro mnohé učitele noční můrou, protože podle nich odvádí pozornost žáků od klasického stylu výuky. Stále více škol ale naopak využívání internetu, tabletů či počítačů v hodinách podporuje a využívá je pro obohacení výuky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve Francii platí od roku 2009 zákon zakazující žákům používání mobilních telefonů při hodinách, od roku 2018 pak zákaz platí i pro přestávky. Odpůrci moderních technologií argumentují tím, že mobily odvádějí pozornost dětí od učiva, hrozbou kyberšikany ve školách nebo dosud neprokázaným působením záření z mobilů na zdraví jedince.

Školní děti mladší 13 let jsou průměrně na třech sociálních sítích, i když nesmí

Jejich zastánci jsou naopak toho názoru, že tak jako moderní technologie jen těžko můžeme vyřadit z našich běžných životů, staly se i přirozenou součástí vyučování. Podle jejich názoru tyto pomůcky podporují zájem o látku, rozvíjí kritické myšlení a vhodným způsobem učí žáky v dnešní době velmi důležitou práci s informacemi.

„Při vytváření různých zákazů je potřeba si uvědomit, že generace dnešních žáků se na rozdíl od nás v technologické době narodila, berou ji jako samozřejmou součást svých životů. A pokud škola technologie do výuky zařadí cíleně a správným způsobem, mají na vývoj a vzdělání dětí pozitivní vliv,“ vysvětluje Martina Přenosilová, ředitelka mezinárodní školy Beehive, která se zaměřuje na bilingvní vzdělávání od útlého věku dítěte.

„Pokud v naší škole žáci při hodinách nedávají pozor a hrají si s mobilem, musí ho odložit. Jinak ale využívání moderních technologií ve škole podporujeme. Naše zkušenost je taková, že když žáci při vyučování pracují například s počítačem, mají pak paradoxně menší tendenci zlobit na mobilech mezi hodinami a při nich. Raději také konverzují nebo si hrají venku. To, jak děti budou technologie využívat, nastavujeme tím, co jiného jsme jim schopni nabídnout,“ vysvětluje Přenosilová.

Propojení s reálným životem

Mobilní technologie podle pedagogů podporují aktivní práci s učebním materiálem a pomáhají propojit teorii s reálným životem. Příkladem může být využití Google Maps při hodinách zeměpisu, kdy se žáci zároveň učí používat tento nástroj pro využití v každodenním životě. Internet také umožňuje pracovat s tématy a událostmi, které se ve světě reálně dějí a dohledávat aktuality k probírané látce. Právě propojení s reálným světem na rozdíl od pouhé teorie dává žákům odpověď na otázku, proč se dané látce stojí za to věnovat.

Dalším využitím moderních technologií mohou být simulační modely, které žákům usnadňují pochopení nejrůznějších jevů, se kterými se nesetkávají v běžném životě a které je těžké vysvětlit pomocí slov. Simulace může například ukázat, jak se pohybovali dinosauři, jak funguje sluneční soustava nebo jak vzniká a jak se vyvíjí tornádo. Technologické pomůcky jsou ze své podstaty interaktivní a do výuky přináší prvek dynamiky, díky kterému učení více připomíná hru a žáky snadněji zaujme.

Přemýšlejte, než budete sdílet informace na sociálních sítích

Žáci jsou aktivní, informace hledají na internetu

Podle analýzy České školní inspekce z roku 2015 týkající se přínosů digitálních tříd jsou žáci v takových třídách aktivnější a motivovanější. Využívání internetu a moderních technologií studenty povzbuzuje k vyhledávání vlastních informací k danému tématu spíše než k pasivní konzumaci informací. „Pokud si žáci informace dohledají sami včetně kontextu, zapamatují si látku lépe než při pasivním poslechu nebo čtení. Vlastní výzkum a rešerše učí děti, jak správně pracovat s informacemi, rozvíjí kritické myšlení a podporují aktivní řešení problémů. Z hlediska práce pedagoga je hodnotnější dávat žákům zpětnou vazbu na jejich vlastní práci, než pouze přednášet látku,“ dodává Martina Přenosilová.

 
Chcete se pochlubit vysvědčením na sociální síti? Na tohle pozor!
Do deseti let děti na internetu kontrolujte a naučte je poznat falešný profil
Matka sdílela fotky postiženého syna na Instagramu, ten je smazal. Proč?
Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Základní škola, Důležitá práce, Noční můra, Technologie, Výuka, Česká školní inspekce, Moderní technologie, Látka, Vyučování, Mobil, Francie, Mobilní telefon, Útlý věk, Dnešní doba, Běžný život, Sluneční soustava, Škola, Kyberšikany, Reálný život, Sociální síť, Vzdělání, Žák