Maminka.czSlavné maminky

Moderátorka Adéla Elbel o postcovidovém syndromu dcery: Jako rodič musíte být silný. Ale vedle vás je dítě, které bojuje o život

Tereza Víchová 1.  3.  2022
Prožila noční můru všech rodičů. Jeden den měla doma zdravé dítě, druhý den se bojovalo o jeho život. Jak prožívala stand-up komička a moderátorka Adéla Elbel těžký průběh postcovidového syndromu u své sedmileté dcery Vilmy? Podívejte se na upřímnou zpověď ve videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U malé Vilmy proběhl covid bez příznaků. O to těžší bylo odhalit, co stojí za náhlým výrazným zhoršením jejího zdravotního stavu. Nejprve to vypadalo na zánět slepého střeva a vše se chystalo k operaci. Když lékaři zjistili, že za vším stojí komplikace po covidu, skončila Vilma na přístrojích.

„Chápu, že jsou lidé, kteří tvrdí, že covid se dětí netýká. Ale já jsem je v nemocnicích viděla,” říká Adéla Elbel. „Nejhorší je vidět své dítě, jak trpí. Jak bojuje, ale docházejí mu síly. Je vyčerpané, všechno ho bolí a sílu bojovat přestává mít.”

 

Pak už jsem brečela taky. A to je pro dítě kontraproduktivní.

 

Vilma měla otoky po celém těle, bolelo ji i pouhé přetočení. Adéla si z těch chvil u sebe vybavuje dvě slova, která vystihují rodiče, jehož dítě se ocitne v takové situaci: panika a paralýza.

„Jako rodič musíte fungovat, být silný a doufat. I v to, že se aspoň trochu vyspíte vedle svého dítěte v nemocnici, a ono pláče bolestí. Pak už jsem jen brečela taky a v té chvíli je to kontraproduktivní.”

Adéle pomohla – jak sama říká – snaha být „sebezáchovná”. Nedala si ani skleničku alkoholu, chodila v jedenáct v noci běhat a čerpat aspoň trochu endorfinů. Zakázala si myslet negativně a na zprávy od všech, kdo na ni mysleli, odpovídala slovy „to bude dobrý”.

 

zakázala jsem si pít alkohol, v jedenáct v noci jsem běhala, abych načerpala endorfiny.

 

Náročné časy už má Vilma – a celá rodina – naštěstí za sebou a zotavuje se doma.

„Zůstane ve vás ale nejistota a strach. Nemůžete toho moc plánovat, jen doufáte, že to dítě bude v pohodě,” shrnuje Adéla Elbel. A otevřeně mluví o všech dalších dopadech:

„Jde i o to, najít balanc, nakolik se věnovat dítěti a nezahrnout ho péčí příliš. A nakolik třeba dalším dětem, rodině. Nechci být úzkostná poblázněná matka, která zapomene na sebe, partnera a bude zahrnovat péčí jen dítě, které už chce možná spíš trochu volnosti.”

Adéla Elbel je hvězdou nového čísla časopisu Moje psychologie, kde s ní najdete velký rozhovor a její pravidelný sloupek. Hlavním tématem časopisu je tentokrát psychická odolnost a právě s ní má teď moderátorka draze vykoupené vlastní zkušenosti. Časopis koupíte na stáncích a na ikiosek.cz, rohlík.cz, kosik.cz.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Slavné maminky, Rodiče, Děti a nemoci, Dcera, Nemoci, Moderátorka, Adele, Adéla Elbel, Post, Nemocnice, Má psychologie, Živo, Mód, Síl, Noční můra, Covid, Syndrom, Vilma, Děti