Maminka.czDěti

Moderní technologie a výuka? Kde vzdělávat děti on-line?

Reklama 27.  3.  2020
O tom, zda tablety, počítače a další moderní technologie patří či nepatří do škol, se diskutuje už několik let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před několika týdny se mnoho vzdělávacích zařízení ze dne na den dostalo do situace, kdy jim k výuce nic jiného, než moderní technologie nezbylo. A právě tady se ukázala výhoda těch škol, které moderní prvky do výuky zařazovaly už před koronavirem. Proč je zapojení moderních technologií ve školství důležité a jak vzdělávat děti online, radí Martina Přenosilová, zakladatelka pražské Beehive International School.

Moderní, nebo tradiční výuka?

V mnoha českých školách ještě stále přetrvává tradiční model výuky, kdy pedagog jako autorita přednáší u tabule fakta, zatímco děti tiše sedí v lavicích a zapisují si látku, kterou se doma mají naučit nazpaměť. Žáci jsou ale podle analýzy České školní inspekce z roku 2015 daleko aktivnější a motivovanější v tzv. digitálních třídách. Využívání internetu a moderních technologií studenty povzbuzuje k vyhledávání vlastních informací k danému tématu spíše než k pasivní konzumaci informací. “V Beehive dlouhodobě preferujeme inovativní postupy, ale nezavrhujeme kompletně ani tradiční styl výuky. Klíč k úspěchu je v rovnováze a dobrý učitel umí rozpoznat, kdy se lépe hodí tradiční metody a kdy je čas využít inovativní přístupy a které,” domnívá se Martina Přenosilová.

Angličtina rozšiřuje možnosti

A jak taková výuka online konkrétně probíhá? “Naši učitelé využívají pro komunikaci s žáky interaktivní digitální třídu Google Classroom a zapojují program Zoom, jehož licence škola každé třídě zakoupila. V reálném čase tak mohou žáci komunikovat s učitelem skrz obrazovku počítače a zároveň využívat interaktivní tabuli, promítat učební materiály atd.,” vysvětluje Martina Přenosilová.  Někteří učitelé pracují z domova, někteří preferují vyučovat online z učeben školy, které byly doplněny o kamerový systém a další technologie potřebné ke kvalitnímu přenosu. Kromě moderních vyučovacích metod se Beehive zaměřuje na výuku angličtiny od raného věku žáků. I to jí poskytuje v době uzavření škol výhodu, protože spektrum nástrojů pro digitální vzdělávání je v angličtině daleko bohatší. “Naši učitelé si velmi oblíbili digitální platformu Kerboodle od nakladatelství Oxford University Press, která je ale dostupná pouze v angličtině,” radí zakladatelka školy Beehive. Jednou z klíčových kompetencí žáků, na kterou je potřeba stále více klást důraz, je připravenost na změnu a schopnost se rychle adaptovat v novém prostředí, což se v souvislosti s nastalou krizovou situací důkladně prověří.

Jak vzdělávat děti doma když škola online vzdělávání nepodporuje?

Mnoho kvalitních platforem ale existuje i v Češtině, některé jsou zcela zdarma a jiné poskytly bezplatný přístup ke kurzům dočasně po dobu uzavření škol. Velmi kvalitní on-line kurzy, lekce a cvičení nabízí Khan academy, která je dostupná i v českém jazyce. Videa s výukou matematiky, fyziky a chemie od základní školy až po vysokou najdete na Isibalo.com, část videí je zdarma, ale lze si zaplatit prémiovou verzi. Po dobu uzavření škol nabízí bezplatně moderní on-line kurzy pro žáky základních a středních školy portál Redmonster.cz. Na Onlinecviceni.cz si žáci 1. a 2. stupně můžou vyzkoušet digitální pracovní sešity z češtiny a matematiky. Výhodou je, že stránka cvičení sama rovnou opraví.

Aktuální pandemie koronaviru poukázala na zásadní důvod, proč je potřeba implementovat moderní metody do běžné školní výuky - zvykají si na ně jak žáci, tak pedagogové. “Díky tomu, že moderní prvky vzdělávání využíváme v naší škole běžně, byli jsme po uzavření škol schopni velmi rychle reagovat a pro naše žáky ani učitele nebyl problém přejít na kompletní vyučování on-line. V podstatě jsme se z budovy školy přesunuli do našich domovů,“ dodává Martina Přenosilová. Situace v mnoha českých školách totiž ukázala, že větší problém přizpůsobit se moderním technologiím mají někteří učitelé. Děti jsou v tomto směru více intuitivní, přece jen se generace dnešních žáků v technologické době narodila a berou ji jako samozřejmou součást svých životů. 

Více informací najdete na webu https://www.beehive.cz/.

Témata: Děti