Maminka.czŠkolák

Moderní umění není jen pro dospělé. Přesvědčí vás festival TINA B. 2012

redakce 3.  9.  2012
Moderní umění není jen pro dospělé. Přesvědčí vás festival TINA B. 2012
Že není současné umění určeno jen pro dospělé, to dokáže festival současného umění TINA B. 2012. Jeho sedmý ročník se bude konat od 17. do 31. října 2012 hned na několika místech v Praze. Jeho dětská sekce zavítá do GUD Galerie umění pro děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V roce 2012 představí TINA B. současné světové umění, jehož pojící linkou je Art & Happiness. Festival přinese do Prahy umění, které má svůj význam nejen v estetické hodnotě, ale také v rovině emoční. Sedmý ročník festivalu si stanovil vysoký cíl: pozitivně naladit obyvatele Prahy, její turisty, ale také děti.

Kurátorkou dětské sekce, která bude představena v GUD, je Tina De Falco. Její tým umělců (Emidio Cocchi, Catherine Lombardo a Maria Clotilde Schenetti) se dětem pokusí přiblížit svět současného umění. Pro děti si připravili kouzelný koberec vytvořený z barevných látek, se kterým si mohou hrát a nacházet v něm inspiraci. Objeví v něm obří šneky, pestré květiny nebo například věci, které se ztratily z pohádek.

Pro děti jsou připraveny také workshopy, díky kterým se ony samy mohou stát umělci. V laboratoři "Vědění" se děti učí vytvářet díla tak, aby do práce zapojily všechny své smysly. Právě emocionální přesah je důležitým krokem k tomu, aby dítě pochopilo, co tvoří a proč tvoří. V laboratoři "Tvoření" pak dítě vloží do praxe vše, co se naučilo. Zde se děti setkají s umělci, kteří jim vysvětlí techniky a metody, které jsou v současném umění používány.

Umělec Shalom Tomas Neuman chce dětem ukázat, že se výtvarné umění neomezuje pouze na tradiční disciplíny jako je malířství, sochařství, grafika, video nebo digitální fotografie, ale že je lze vzájemně kombinovat a propojovat. Dětem představí prototyp nukleární rodiny a vyzve je, aby se zapojily do chystané performance.

Holandský autor Andreas Kopp představí v GUD dílo, které vytvoří s dětmi během společného workshopu.

Díky instalaci Jocelyna Fisetase současné umění dostane i mimo vnitřní prostory galerie, konkrétně na okna. Kanadský umělec zde vytvoří instalace, které zpříjemní dětem pobyt v galerii a zároveň rozveselí kolemjdoucí.

Štěstí je tématem festivalu TINA B. a dítě, které objeví, že se uměleckého díla může dotknout, že to není zakázané, bude tím nejšťastnější umělcem na světě.

Témata: Děti, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, umění, festival, Grafika, Mód, Současné umění, Moderní umění, Catherine, Andreas, JEN, Vysoký cíl, Vaš, Výtvarné umění, Důležitý krok