Maminka.czPředškolák

Moje dítě je introvert. Učím ho žít ve světě extrovertů

Michaela Karavarakis 19.  4.  2013
Moje dítě je introvert. Učím ho žít ve světě extrovertů
Moje dítě je introvert. Narážíme na to každý den. Jen s ostychem si řekne tetě ve školce, že potřebuje na záchod. Nikdy nebude rozpustile běhat s cizími dětmi ve vestibulu divadla před začátkem představení. Nikdy si nevezme lízátko od neznámého pána na ulici. Ano, má to i své výhody. Ty by se ovšem daly spočítat na prstech jedné ruky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je trochu jiné… zranitelnější

Po čase se s tím smíříte a naučíte se s tím žít. Zvyknete si, že se musíte dvojnásob hlídat, abyste nezranila jeho city. Že i v momentech, kdy byste mu nejradši dala přes zadek, zafunguje mnohem lépe laskavost a pochopení. Naučíte se číst z jeho očí, výrazu a držení těla, aniž byste mu věnovala pohled delší než dvě vteřiny. Naučíte se rozeznat jeho rozpoložení i z těch nejnepatrnějších náznaků a indicií. Budete vědět, kdy mu nabídnout náruč, vyzvat ho ke hře i kdy ho raději nechat být o samotě. Tohle všechno vám bude jasné. Co ale okolnímu světu?

Učíme se to

Přirozeně, okolní svět nebude nikdy tak chápavý, soucitný a vlídný jako vlastní maminka. Plným porozuměním introvertního dítěte proto práce jeho mámy nekončí. Naopak. Tady to teprve všechno začíná. Pozvolna, ve vlastním tempu, ale cíleně a každý den se učíme žít ve světě extrovertů. A dětská schopnost nasát do sebe vše jak houba mi je tím největším zadostiučiněním.

Krok za krokem

I když vím, že se moje dítě stydí podat paní pokladní u kasy peníze, vždycky mu tu možnost nabídnu a povzbudím ho, aby to zkusilo. Už se takhle naučilo přijmout jištění od cvičitelky v Sokole, nedělat tragédii z toho, když se náhodou ještě počůrá, zdravit, když někam přijdeme, a nekapitulovat úplně bez boje, když mu dítě v parku odveze panenku i s kočárkem. Mluvíme o tom spolu doma - o tom, co už dokázalo, a co možná příště zkusí, až se ocitne v té které situaci. Vymazala jsem si z hlavy formulky To nejde, To nedělá‚ Neumí‚ Toho se bojí. Pochopila jsem se, že to nejúžasnější na poznávání hranic vlastního dítěte je fakt, že je můžete společně posunovat. A to je bez debat to nejlepší, co mu člověk může do života dát.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Svět, Introvert, Extrovert