Maminka.czPředškolák

Moje nejmilejší kniha

Jana Benešovská 19.  10.  2009
Moje nejmilejší kniha
V rámci kampaně Celé Česko čte dětem čtou i veřejně známé osobnosti. Zeptali jsme se některých z nich na jejich oblíbené dětské knihy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ivana Chýlková, herečka

Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská knížka?

Malé ženy, které napsala Louisa May Alcott, Rychlé šípy a Hoši od Bobří řeky od Jaroslava Foglara. A důvod? U první knížky mě zaujal svět pro mě něčím tak romantický, autentický, zároveň bezpečný, přitom osobitě svobodomyslný a tolerantní, plný pospolitosti a soudržnosti, kam jsem chtěla nějakým způsobem patřit. A když ne, tak aspoň hodně chodit na návštěvy, což jsem dělala tím, že jsem knížku opakovaně četla. V druhém případě bylo zase zcela jasné, že takhle nějak by měl vypadat přechod z dětství do dospělého světa. Kdy člověk ještě někdy chybuje, ale už ví přesně, že až bude velkým, tak bude pomáhat slabším, že vždycky musí hájit pravdu a spravedlnost, a o tom, že se nelže, nekrade a nepodvádí, se snad v dospělosti ani nediskutuje, protože to je jasná věc, že přece všichni chtějí totéž: být šťastní.

Jakou knihu jste s oblibou četla svému synovi?

Začala jsem klasickými českými pohádkami, jako jsou Karkulka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, O Budulínkovi... a byla jsem poměrně záhy zastavena, co že to je za podivnou řeč, ať raději povídám něco jiného. Dávala jsem to za vinu svému improvizovanému projevu, proto jsem si vzala na pomoc Boženu Němcovou. Jak se však ukázalo, neprošla ani ona s konstatováním, že to je nějaká „spisovština“, že takhle přece normální lidé nemluví a že to není vůbec žádná zábava. Tak jsem přinesla knihu povídek strýčka Ivana Krause To na tobě doschne a tam došlo k naprostému uspokojení. Konečně zábava, legrace a zřejmě taky znalost terénu. Strýčka za čas nahradil Ephraim Kishon knížkou Inkognito v Praze. S těmito dvěma tituly jsme si vystačili poměrně dlouhou dobu, protože pro velký úspěch byly povídky čteny několikrát. S ohledem na jeho dospívání se můj vliv na syna poměrně zmenšuje. Všimla jsem si, že poslední knížkou, s kterou v podpaždí šťastně odkráčel do pokoje, byly Paměti hackera.

Jan Hřebejk, režisér

Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská knížka?

V dětství jsem nejraději četl foglarovky (Chata v Jezerní kotlině a Záhada hlavolamu byly moje nejoblíbenější) a verneovky – Tajemství Viléma Storitze, Cesta do středu Země.

Jakou knihu s oblibou čtete svým dětem?

Mám tak malé děti, že jim zatím pohádky vyprávím nebo si společně prohlížíme knížky s obrázky, například od Martiny Skaly.
==== Olga Sommerová, dokumentaristka====

Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská knížka?

Líbily se mi pohádky od Boženy Němcové. Udivovalo mě, že některé nekončí happy endem, to bylo vzrušující, autentické, nepřeslazené. Některé příběhy jako by nebyly pro děti, ale pro zralé vědoucí dospěláky.

Jakou knihu jste s oblibou četla svým dětem?

Děti z Bullerbynu.

====Michal Horáček, publicista, textař====

Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská knížka?

Dějiny národa českého – protože z té mi prarodiče nejvíc četli a protože to je ta největší pohádka.

Jakou knihu jste s oblibou četl svým dětem?

Medvídka Pú, Pohádky Boženy Němcové a později knížku Pan Kaplan má třídu rád.

==== Michal Viewegh, spisovatel ====

Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská knížka?

Rodiče, babičky a dědečkové mi četli desítky knížek... A desítky, ne-li stovky knih jsem pak v dětství přečetl sám. Neumím jmenovat tu „nej“.

Jakou knihu s oblibou čtete svým dětem?

Čtu jim obvykle tu, kterou mají rozečtenou s mojí ženou. Manželka jim čte po pravdě řečeno mnohem víc než já. Ode mne dcerky chtějí spíše vymýšlet krátké divadelní výstupy, které pak hrajeme společně. Jeden z jejich nejoblíbenějších je „Protivná sousedka, která už zase přišla na kafíčko...“

Témata: Děti, Slavní rodiče, Předškolák, Časopis Moje psychologie, Kniha, Michal Viewegh, Záhada hlavolamu, Bullerbyn, Karkulka, Bobr, Louisa, Jan Hřebejk, NEJ, Foglar, Dětská knížka, Jaroslav Foglar, Horáček, Jasná věc, Olga Sommerová