Maminka.czZdraví

Moje únava je nepředstavitelná: 10 rad pro fibromyalgické matky

Markéta Ostřížková 30.  7.  2012
Zase jste zapomněli na důležitý zápas svého dítěte? Na školní akademii? Nejste dnes schopná ani uvařit? Já pro vás bolest a únava tak limitující, že si jako matka připadáte tak trochu k ničemu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lékaři vám ještě možná nesdělili, že máte fibromyalgii. Nejčastěji a nejvíce při ní bolí záda, občas hlava. Bolest není ale jediným příznakem: můžete cítit velkou únavu, špatně se soustředíte, zhoršuje se schopnost úsudku, máte výpadky paměti: pro ty se v angličtině ustálil výraz „fibro fog“ – mozková mlha. S fibromyalgií se mohou pojit deprese, alergie, syndrom neklidných nohou. Zpozornět byste měli i v případě, že se vám chce častěji na toaletu: i poruchy močení či stolice mohou s nemocí souviset.

Jana má třináctiletou dceru. Kvůli své nemoci zameškala už bezpočet jejích školních baletních vystoupení. „Je pro mne těžké dívat se do dceřiných očí a vidět v nich tu výčitku,“ říká Jana. „Cítím se jako děsná matka a veškerá moje pracně vybudované sebevědomí zmizí jak mávnutím proutku,“ pokračuje. Jaké je její poselství? „Nenechte nemoc, aby zničila vaše vztahy s blízkými.“ Žít s fibromyalgií je pro vás jako matku rodu zkrátka velmi těžké. Nemoc se nedotýká jen vás, vaší nemocí trpí celá vaše rodina.

Pár cenných zásad
Jak přežít s fibromyalgií a nezbláznit se z výčitek svědomí, že nezvládáte rodičovství?

1. Kyslíkovou masku nejdřív sobě
Prvním pravidlem, jak být svým dětem opravdu platná, je postarat se nejdřív o sebe. Vryjte si proto do paměti radu pokyny letušek pro případ havárie: kyslíkovou masku si navlečte jako první. Teprve pak ji dejte svým dětem. V obráceném pořadí byste totiž dětem nebyla nic platná. Nejdříve tedy udělejte něco, čím ulehčíte svému stavu.

2. Buďte kreativní
Když vám nemoc zatrhne účast na školních představeních či školkových akcích, zkuste jiné cesty, jak trávit se svým dítětem více času a neokrádat se o společné zážitky. Požádejte manžela, aby akci natočil a pak si doma v klidu, za účasti všech video pusťte a povídejte si o něm. A nezapomeňte: kvalita vždy předčí kvantitu – ať už je řeč o vztazích nebo oblečení. Každý den si najděte chvilku na posezení a popovídání se svým dítětem, třeba i ve vaší posteli.

3. Vymažte slovo „měla bych“ za svého slovníku
Zbavte se pocitu viny, že kvůli nemoci nestíháte to, co jiné matky zvládají bez problémů. Uvědomte si, že za svou nemoc nemůžete a že nikde není psáno, kolik času přesně musíte strávit se svými dětmi. Namísto toho se naučte následující mantru: teď jsem právě ve svém životě tady. Udělám, co je v mých silách, ale nic navíc.

4. Zapojte děti
Naplánujte si společné vhodné „sporty“ na chvíle, kdy opravdu, ale opravdu nedokážete se svým dítětem uplavat ani dva bazény. Váš potomek si bude pamatovat vzácný moment, kdy jste byla s ním, nebude ale řešit, při jaké to bylo příležitosti. Zkuste strávit svůj společný čas smysluplně a dbejte přitom na svůj odpočinek. Zahrajte si třeba karty nebo Scrabble nebo se podívejte na veselý animovaný film (třeba Slepičí úlet). Cítíte-li se na to dost silná, vyzkoušejte společnou jógu se svým dítětem. Anebo můžete jít jen tak na procházku.

5. Buďte u toho
Společné zážitky se nezažívají jen na domácí půdě. Pro dítě je důležité, když se vám může předvést před spolužáky. Zkuste se domluvit, kdy přesně vaše dítě vystupuje, a pokuste se na ně dorazit.

6. Ustanovte si „meeting point“
Jste příliš unavená, abyste vstala z pohovky a rozsoudila dětskou rvačku? Ustanovte si neutrální zónu – místo, kam za vámi mohou děti přijít a vytmavit si to.

7. Na úklid profesionálně
Přelijte úklidové prostředky zpola do menších lahví, abyste toho ve chvíli únavy nemusela vláčet tolik. Pořiďte si víc stejných výrobků, abyste nemusela nosit stále jeden na dlouhou vzdálenost.

8. Dávejte si pauzu
Chtít vyklidit a nablýskat celou kuchyň i s okny během jednoho odpoledne je úkol pro vraha. Vy si nemůžete dovolit přicházet o drahocenný čas, který můžete strávit se svými dětmi. Nesnažte se strhat tím, že v jeden den chcete vyprat, usušit a vyžehlit všechno prádlo. Daleko příjemnější a hlavně smysluplnější je dávkovat po malých kouskách. Zdaleka vás to tolik neunaví.

9. Zásobte se chytrými pomocníky
Ty správné pomůcky k udržování čisté domácnosti vás nadchnou. Pořiďte si:

  • šumivé tablety do záchodu, které jej vyčistí za vás
  • voňavý gel nebo sprej do koupelny
  • speciální pomůcky pro úklid podlahy
  • vlhké prachovky, se kterými můžete pomocí nastavitelných nástrojů manipulovat ve špatně dostupných prostorách

10. Jděte na to schematicky
Zvládat vaši fibromyalgii je zaměstnáním na plný úvazek pro všechny členy rodiny. Věnujte tedy některý volný večer k plánu na nejlepší a nejschůdnější cestu k lepším zítřkům. Udělejte seznam dní, kdy se cítíte dobře a dní, kdy byste nejraději všechno zabalily. Během těch horších dní za sebe nemusíte cítit tak velkou zodpovědnost.

Zajímavé a detailní informace o fibromyalgii najdete na webových stránkách www.fibromyalgik.webnode.cz.

Odborná spolupráce: MUDr. Hana Jarošová, ředitelka Kliniky léčby bolesti zad a fibromyalgie v Říčanech u Prahy

Témata: Zdraví, Jediný příznak, Řád, Únava, Meet, Vrah, Máť, Zdraví na Heureka.cz