Maminka.czZdraví

Poznáte molusky? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

Martina Machová 2.  7.  2018
Molusky nejsou nebezpečné, ale o to víc jsou nepříjemné a špatně se léčí. Děti si je „mohou přinést“ ze školky, z herniček, z plavání i dalších míst. Jak je možné se nakazit a jak si s nimi poradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Molusky (nebo moluska) patří mezi vysoce nakažlivá virová kožní onemocnění, které postihuje děti i dospělé a projevuje se vznikem mnohočetných infekčních puchýřků po celém těle. K přenosu viru dochází kontaktem s infikovanou osobou či infikovaným předmětem, u dospělých pak nejčastěji při pohlavním styku,“ uvádí na svých stránkách odborníci z Medicínského centra Praha.

VIDEO: Nejčastější kožní potíže u dětí

Jak molusky poznáte?

Jako molusky se označují malé bradavičnaté polokulovité puchýřky (nádůrky) virového původu, tyto drobné útvary mívají nejčastěji barvu kůže, mohou být však i načervenalé, nažloutlé, bělavé až perle­ťové. Vprostřed 2 až 5 mm velkého puchýřku si lze všimnout jakési propadliny zdánlivě připomínající pupík na břiše.

Spíše výjimečně se u dětí vyskytuje tzv. molluscum giganteum, velké moluskum, které může mít v průměru až 10 mm! Moluska se objevují na obličeji, krku, v podpaží, trupu i končetinách.

Infekční svědivé puchýřky

Bohužel se nevyhýbají ani oblasti genitálií a řitního otvoru a ráda si „hoví“ také v kožních záhybech s vyšším rizikem zapářky. Molusky bohužel svědí, avšak jejich škrábání je naprosto nežádoucí, neboť je příčinou dalšího masivního šíření onemocnění!

Při zmáčknutí či rozškrabání z puchýřku vyhřezává bělavá hmota, která je velmi infekční! Onemocnění je naštěstí nezávažné a někdy dokonce odezní samo, je však značně nepříjemné a urputné.

Co je dobré o moluskách vědět

  • Moluska se vyskytují především u malých dětí a adolescentů pobývajících v dětských kolektivech, v menším měřítku u dospělých. Odhaduje se, že každý rok onemocní až 10 % dětské populace!
  • Nejvíce nemocných je ve věku do 8 let.
  • Inkubační doba molusek se pohybuje od 2 do 7 týdnů.
  • Přenos se děje přímým kontaktem s puchýřky a samozřejmě i s kontaminovanými před­měty (např. ručníky, žínkami, hračkami, plovacími pomůckami, sedátky u bazénu apod.).
  • Molusky se ve větší míře vyskytují u pacientů s atopickým ekzémem a oslabeným imunitním systémem.
  • „Ačkoliv moluska nepatří mezi závažné choroby, mohou se objevit komplikace, které zhoršují celkový zdravotní stav pacienta. Výzkumy ukázaly, že u 10 % nakažených se vyvine ekzém v okolí puchýřků. Největší riziko však představuje průnik samotného viru do krve a spuštění větší imunitní reakce. Ačkoliv je tato možnost poměrně vzácná, neměla by být podceňována, a to zejména u dětí a imunodeficientních pacientů,“ upozorňují odborníci z Medicínského centra Praha.
Impetigo je vysoce infekční. Podle čeho nemoc poznáte, proč je nebezpečná a jak se léčí?

Jak probíhá léčba puchýřků: masti, laser, vyštípnutí i zmrazení

Moluska se podobně jako jiná nezávažná virová onemocnění mohou spontánně vyléčit sama. Nicméně většina lékařů doporučuje i s ohledem na velkou nakažlivost léčbu, a to v první fázi obvykle neinvazivní (masti, roztoky k potírání dle doporučení lékaře či lékárníka).

Karel Hadek Molusan balzám na molusky 50 ml Karel Hadek Molusan balzám na molusky 50 ml
nabízí 4 obchody za ceny od 249 Kč
POROVNAT CENY

 

Pokud je molusek více nebo nereagují na léčebné přípravky, přistupuje se k invazivním metodám. V současnosti se preferuje: vyštípnutí pinzetou s předchozím nanesením znecitlivujícího přípravku, užití laseru či zmrazení. Kyretáž (vyškrábnutí) chirurgickou lžičkou je vzhledem k možnému krvácivému zranění a následné reinfekci považována za méně vhodnou.

V komplikovaných případech s extrémním rozsevem puchýřků může být ošetření provedeno v celkové narkóze. Léčbě může i nemusí předcházet histologické vyšetření obsahu puchýřků – zkušený lékař běžně moluska diagnostikuje „na první pohled“, nicméně v případě velkého pupenu (molluscum giganteum) je vyšetření jeho obsahu nutné z důvodu vyloučení jiných onemocnění.

Pomoc, co to je? Kožní problémy u dětí, které vás mohou vystrašit!

Alternativní postupy z rodičovské praxe, které někdy pomohou

  • Moluska úzce souvisí s „kondicí“ imunitního systému, u nemocných je tedy třeba pracovat komplexně: Neléčit jen jednotlivá moluska, ale posílit celkovou imunitu organismu.
  • Často se onemocnění ztratí během pobytu u moře. Pomoci mohou i pravidelné koupele s použitím mořské soli.
  • Přední světová odbornice na aromaterapii, V. A. Worwood, doporučuje následující aromaterapeutické oleje k přímému potírání: levandule, kajeput střídavolistý (tea tree) a ravensara. Dle Worwood si lze připravit i speciální roztok k potírání (k uskladnění v lednici) s následujícími ingrediencemi: 1 lžička jablečného octa, 10 kapek citronové silice a 5 kapek silice z cypřiše (koupíte v prodejnách zdravé výživy a zelených lékárnách, nepoužívat u kojenců a menších batolat).
  • Některým pacientům se osvědčuje také přírodní přípravek Molunol či Molusan, tinktura z tužebníku jilmového, propolis, tinktura z česneku nebo česnekový léčebný přípravek Alivictus.
PM Propolis extra 5% spray 25 ml PM Propolis extra 5% spray 25 ml
nabízí 56 obchodů za ceny od 77 Kč
POROVNAT CENY
Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Atopický ekzém, Nemoci, Alergie, kůže, Kyretáž, pokožka, Roztok, Dětský kolektiv, Pacient, Kožní záhyb, Celková narkóza, Invazivní metoda, První fáze, Potírání, Lékárna, Záhyb, Raven, Použití, Jak, Malé dítě, Komplikovaný případ, Histologické vyšetření, Chirurg, Zdraví na Heureka.cz