Maminka.czČasopis Maminka

Mořská voda v péči o sliznici nosu

redakce 16.  1.  2009
Víte, že nos každý den přefiltruje až deset tisíc litrů vzduchu? Proto je zapotřebí o něj pořádně pečovat. Čistá sliznice je totiž předpokladem pro zdraví celého organismu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výplachy nosu a nosohltanu jsou užívány odedávna a jsou osvědčené. Péče o nosní hygienu by měla být návykem, který umožní sliznici, aby zůstala v perfektní kondici, podobně jako pečujeme třeba o zuby.

Když je sliznice vysušená a nos neprůchodný, nemůže nos plnit svou základní funkci (zvlhčovat, ohřívat a čistit). Neléčená rýma pak bývá často příčinou zánětu vedlejších nosních dutin a středouší či nosohltanu. Pečujte tedy o nos svůj i svých dětí – právě s pomocí mořské vody. Rozředěná na fyziologickou koncentraci tělu vlastní je pro tyto účely ideálním pomocníkem. Jedná se obvykle o přípravky v mikrospreji – jsou to produkty bez konzervačních látek, tedy naprosto přírodní. Mořská voda je voda léčivá, a to nejen proto, že obsahuje sůl, ale i spoustu dalších důležitých látek.

Její tajemství nespočívá pouze v soli, ale i v řadě stopových prvků, které obsahuje. Blahodárné účinky mořské vody znali už naši předkové tisíce let zpátky.

LÉČBA A PREVENCE

V lékárně můžete koupit přípravky, které jsou určeny pro každodenní hygienu nosu a k léčbě zánětů nosních dutin a vedlejších dutin nosních. Po aplikaci mořské vody ve spreji dojde k uvolnění nosu, opláchnutí sliznice, obnoví se její přirozená vlhkost. Na takto zklidněnou nosní sliznici lze pak aplikovat lokální dekongestiva (léky, které zlepšují nosní průchodnost; jejich účinek je velmi rychlý a dobrý, ale užívání těchto léků lékaři příliš nedoporučují; příznivý účinek totiž po čase vyprchá a nosní průchodnost se ještě zhorší, tentokrát už ale bohužel neléčitelně; proto se užívají jen výjimečně a krátkodobě ve formě kapek či nosních sprejů).

Aplikace dekongestiv je časově omezená, většinou na 7 dnů. V další fázi můžete pokračovat podáváním mořské vody do nosu, tím dojde k doléčení a posílení obranyschopnosti nosní sliznice. Z praxe víme, že někteří pacienti si aplikují do nosu klasické kapky či spreje příliš často, čímž může dojít ke vzniku nevratných změn v nosní sliznici. Tomu lze předcházet právě dlouhodobým použitím přírodních přípravků, například mořské vody.

Prostředí, ve kterém žijeme, klade velké nároky na nosní sliznici. Znečistěné prostředí a alergeny jsou důvodem častějších zánětů horních cest dýchacích. Přípravky s mořskou vodou jsou přirozenými a vhodnými prostředky, které pomáhají udržet stabilní vnitřní prostředí nosní sliznice.

Jak mořská voda působí? zlepšuje nosní průchodnost snižuje překrvení sliznic pomáhá v odstraňování krust a hnisavé sekrece má dezinfekční a protizánětlivé vlastnosti pomáhá regeneraci nosní sliznice zlepšuje komfort pacienta, ústup příznaků lze potvrdit objektivně

Témata: Děti, Časopis Maminka, Pec, Doléčení, Sliz, Voda, Mořská voda, Nos