[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Mořské ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živit a naopak nízkým obsahem nasycených tuků. Mají vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny docosahexaenová (DHA), která je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí. Mořské ryby zkrátka patří do jídelníčku dětí i maminek. Nechte se inspirovat našimi recepty.
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé), sůl a pepř, 250 g cherry rajčátek, 4 jarní cibulky, 250 g cukrového hrášku, 1 kořen fenyklu, 4 lžíce olivového oleje, 2 limetky
Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut.
Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.
Potřebujeme:2–4 mořští vlci, sůl a pepř, 200 g másla, plocholistá petržel, 20 kaparů
Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
4 porce, 40 minut
Potřebujeme: 4 makrely, sůl a pepř, plocholistá petržel, koriandr, 1 lžíce olivového oleje, výhonky z klíčků červené řepy, 12 cherry rajčátek, 8 zelených chřestů, kořenu fenyklu, 4 mrkve, 4 šalotky; Lák: 200 ml bílého suchého vína, 2 jarní cibulky, plocholistá petržel, koriandr
Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete.
Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny. Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr.
Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut. Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut.
Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.
4 porce, 40 minut Potřebujeme: 400 g lososa bez kůže, 400 g jasmínové rýže, 60 g másla, 4 šalotky, 300 ml bílého suchého vína, 20 kaparů, 1–2 chilli papričky, 8 cherry rajčátek, 2 bobkové listy, 150 ml rybího vývaru, 20 vláken šafránu, sůl a pepř, čerstvý koriandr, 400 ml smetany ke šlehání
Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %.
Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu.
Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.
4 porce, 35 minut
Potřebujeme: 600 g tresky, 3 vejce, 2 lžíce piva, plocholistá petržel, sůl a pepř, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení
Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem.
Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance.
Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.
Seznamte se!
Některé ryby jsou v naší kuchyni jako doma. s jinými si nevíme rady. možná proto, že toho o nich moc nevíme.
Pakambala kosočtverečná
Této rybě z druhu platýsů se v restauracích říká „barbue”. Prodává se většinou čerstvá a vykuchaná. Můžete ji upéct obdobně jako mořského vlka.
Oblast lovu:severní Atlantik
Makrela obecná
Má velmi tučné maso, které se bohužel velmi rychle kazí, proto buďte př i nákupu opatrní. Kůže musí být pevná a lesklá, oči jasné a žábry sytě červené.
Oblast lovu:Středozemní a Černé moře
Mořský vlk (Mořčák evropský)
Nebo také mořčák evropský je dravec s malým množstvím kostí. Připravit ho lze na mnoho způsobů, nejchutnější je však pečený s kůží.
Oblast lovu: jižní Norsko, Středozemní a Černé moře
Losos obecný
U nás asi nejoblíbenější mořská ryba. Nejlahodnější je losos dušený v páře, pošírovaný či grilovaný.
Oblast lovu: severní Atlantik, severoamerické atlantské pobřeží
Treska obecná
Proslavila se díky anglické kuchyni jako „fish and chips”. Kromě filetů se treska suší, z jiker se v yrábí třeba pasta.
Oblast lovu:pobřeží Velké Británie, Grónska a Severní Ameriky
Pražma obecná (Dorada)
Je u nás běžně k dostání. Výborná je pečená, můžete ji ale také vyfiletovat a připravit na grilu.
Oblast lovu: Atlantský oceán, Severní a Středozemní moře
(Článek vyšel v časopise F.O.O.D 5/2014)