Maminka.czVýživa a stravování

Mořské ryby patří i na náš stůl. Recepty na báječné rychlovky

David Skokan 16.  5.  2014
Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré. Poradím vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší tabule.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mořské ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živit a naopak nízkým obsahem nasycených tuků. Mají vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny docosahexaenová (DHA), která je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí. Mořské ryby zkrátka patří do jídelníčku dětí i maminek. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Pražma se zeleninou v papilotě

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé), sůl a pepř, 250 g cherry rajčátek, 4 jarní cibulky, 250 g cukrového hrášku, 1 kořen fenyklu, 4 lžíce olivového oleje, 2 limetky

Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut.

Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.

Pečený mořský vlk s kapary

4 porce, 30 minut

Potřebujeme:2–4 mořští vlci, sůl a pepř, 200 g másla, plocholistá petržel, 20 kaparů

Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

Makrela vařená v páře

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 4 makrely, sůl a pepř, plocholistá petržel, koriandr, 1 lžíce olivového oleje, výhonky z klíčků červené řepy, 12 cherry rajčátek, 8 zelených chřestů, kořenu fenyklu, 4 mrkve, 4 šalotky; Lák: 200 ml bílého suchého vína, 2 jarní cibulky, plocholistá petržel, koriandr

Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete.

Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny. Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr.

Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut. Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut.

Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.

Šafránové soté s lososem

4 porce, 40 minut Potřebujeme: 400 g lososa bez kůže, 400 g jasmínové rýže, 60 g másla, 4 šalotky, 300 ml bílého suchého vína, 20 kaparů, 1–2 chilli papričky, 8 cherry rajčátek, 2 bobkové listy, 150 ml rybího vývaru, 20 vláken šafránu, sůl a pepř, čerstvý koriandr, 400 ml smetany ke šlehání

Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %.

Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu.

Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.

Smažená treska v pivním těstíčku

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 600 g tresky, 3 vejce, 2 lžíce piva, plocholistá petržel, sůl a pepř, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení

Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem.

Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance.

Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.



Seznamte se!

Některé ryby jsou v naší kuchyni jako doma. s jinými si nevíme rady. možná proto, že toho o nich moc nevíme.

Pakambala kosočtverečná

Této rybě z druhu platýsů se v restauracích říká „barbue”. Prodává se většinou čerstvá a vykuchaná. Můžete ji upéct obdobně jako mořského vlka.

Oblast lovu:severní Atlantik

Makrela obecná

Má velmi tučné maso, které se bohužel velmi rychle kazí, proto buďte př i nákupu opatrní. Kůže musí být pevná a lesklá, oči jasné a žábry sytě červené.

Oblast lovu:Středozemní a Černé moře

Mořský vlk (Mořčák evropský)

Nebo také mořčák evropský je dravec s malým množstvím kostí. Připravit ho lze na mnoho způsobů, nejchutnější je však pečený s kůží.

Oblast lovu: jižní Norsko, Středozemní a Černé moře

Losos obecný

U nás asi nejoblíbenější mořská ryba. Nejlahodnější je losos dušený v páře, pošírovaný či grilovaný.

Oblast lovu: severní Atlantik, severoamerické atlantské pobřeží

Treska obecná

Proslavila se díky anglické kuchyni jako „fish and chips”. Kromě filetů se treska suší, z jiker se v yrábí třeba pasta.

Oblast lovu:pobřeží Velké Británie, Grónska a Severní Ameriky

Pražma obecná (Dorada)

Je u nás běžně k dostání. Výborná je pečená, můžete ji ale také vyfiletovat a připravit na grilu.

Oblast lovu: Atlantský oceán, Severní a Středozemní moře

(Článek vyšel v časopise F.O.O.D 5/2014)

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Ryby, Rozehřáté máslo, Recept, Správný růst, Norsko, Černé moře, Páka, Stůl, Řeč, Atlantik, Nízký obsah, DHA, Mořská ryba, Horní díl, Pat, Hladká mouka, Středozemní moře, Náš, Mořský vlk, Báj, Spodní díl