Maminka.czVýživa a stravování

Mořské ryby patří i na náš stůl. Recepty na báječné rychlovky

David Skokan 16.  5.  2014
Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré. Poradím vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší tabule.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mořské ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živit a naopak nízkým obsahem nasycených tuků. Mají vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny docosahexaenová (DHA), která je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí. Mořské ryby zkrátka patří do jídelníčku dětí i maminek. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Pražma se zeleninou v papilotě

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé), sůl a pepř, 250 g cherry rajčátek, 4 jarní cibulky, 250 g cukrového hrášku, 1 kořen fenyklu, 4 lžíce olivového oleje, 2 limetky

Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut.

Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.

Pečený mořský vlk s kapary

4 porce, 30 minut

Potřebujeme:2–4 mořští vlci, sůl a pepř, 200 g másla, plocholistá petržel, 20 kaparů

Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

Makrela vařená v páře

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 4 makrely, sůl a pepř, plocholistá petržel, koriandr, 1 lžíce olivového oleje, výhonky z klíčků červené řepy, 12 cherry rajčátek, 8 zelených chřestů, kořenu fenyklu, 4 mrkve, 4 šalotky; Lák: 200 ml bílého suchého vína, 2 jarní cibulky, plocholistá petržel, koriandr

Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete.

Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny. Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr.

Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut. Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut.

Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.

Šafránové soté s lososem

4 porce, 40 minut Potřebujeme: 400 g lososa bez kůže, 400 g jasmínové rýže, 60 g másla, 4 šalotky, 300 ml bílého suchého vína, 20 kaparů, 1–2 chilli papričky, 8 cherry rajčátek, 2 bobkové listy, 150 ml rybího vývaru, 20 vláken šafránu, sůl a pepř, čerstvý koriandr, 400 ml smetany ke šlehání

Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %.

Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu.

Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.

Smažená treska v pivním těstíčku

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 600 g tresky, 3 vejce, 2 lžíce piva, plocholistá petržel, sůl a pepř, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení

Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem.

Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance.

Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.



Seznamte se!

Některé ryby jsou v naší kuchyni jako doma. s jinými si nevíme rady. možná proto, že toho o nich moc nevíme.

Pakambala kosočtverečná

Této rybě z druhu platýsů se v restauracích říká „barbue”. Prodává se většinou čerstvá a vykuchaná. Můžete ji upéct obdobně jako mořského vlka.

Oblast lovu:severní Atlantik

Makrela obecná

Má velmi tučné maso, které se bohužel velmi rychle kazí, proto buďte př i nákupu opatrní. Kůže musí být pevná a lesklá, oči jasné a žábry sytě červené.

Oblast lovu:Středozemní a Černé moře

Mořský vlk (Mořčák evropský)

Nebo také mořčák evropský je dravec s malým množstvím kostí. Připravit ho lze na mnoho způsobů, nejchutnější je však pečený s kůží.

Oblast lovu: jižní Norsko, Středozemní a Černé moře

Losos obecný

U nás asi nejoblíbenější mořská ryba. Nejlahodnější je losos dušený v páře, pošírovaný či grilovaný.

Oblast lovu: severní Atlantik, severoamerické atlantské pobřeží

Treska obecná

Proslavila se díky anglické kuchyni jako „fish and chips”. Kromě filetů se treska suší, z jiker se v yrábí třeba pasta.

Oblast lovu:pobřeží Velké Británie, Grónska a Severní Ameriky

Pražma obecná (Dorada)

Je u nás běžně k dostání. Výborná je pečená, můžete ji ale také vyfiletovat a připravit na grilu.

Oblast lovu: Atlantský oceán, Severní a Středozemní moře

(Článek vyšel v časopise F.O.O.D 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Ryby, Pat, Atlantik, Náš, Recept, Norsko, Báj, Černé moře, DHA, Nízký obsah, Horní díl, Stůl, Páka, Mořská ryba, Rozehřáté máslo, Správný růst, Řeč, Hladká mouka, Mořský vlk, Středozemní moře, Spodní díl