Maminka.czKojení

Proč má miminko bílý jazyk? Moučnivka je pěkně protivná

Michaela Láchová 2.  2.  2021
Všimla jste si u svého miminka bílého povlaku v pusince a nevíte, co s ním dělat – a jestli vůbec něco? Možná jde o takzvanou moučnivku. U malých kojenců nic neobvyklého ani závažného, i tak ale dokáže prcka pěkně potrápit. My vám ale poradíme, jak na ni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některým miminkům moučnivka v podstatě vůbec nevadí a i vy si jí můžete všimnout až několik dní poté, co se poprvé objeví. Často se totiž může zaměnit i s povlakem od mlíčka, které po kojení někdy na jazýčku zůstává. Rozdíl ale poznáte snadno – mléko jde z jazýčku setřít. Moučnivka v prvních dnech možná také, později ale na jazyku ulpívá a může se nepříjemně rozšířit po celé pusince až do střev. Zbavit se jí přitom není nic jednoduchého. 

„Moučnivka neboli soor je častým infekčním onemocněním objevujícím se u novorozenců a primárně kojenců do dvou měsíců věku. Způsobuje ji kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v trávicím a genitálním traktu člověka, jakmile ale dojde k jejímu přemnožení, vzniká infekce,“ vysvětluje dětská lékařka Klára Sedláčková. 

10 faktů o moučnivce: Souvisí s imunitou a ohrožuje kojení!

Tato kvasinka se tedy v těle běžně objevuje, a dokud se s ní dokážeme vypořádat, nedělá v podstatě žádné problémy. Ovšem v případě, kdy máme oslabenou imunitu, dojde k jejímu přemnožení a tady už může způsobit pěknou paseku. Kromě jazyka se objevuje často i na vnitřních stranách tvářiček a na patře. 

První pomoc u moučnivky

Jestliže má miminko jen mírnou moučnivku, má často pouze potažený jazyk, jako by snědlo trošku tvarohu, a pravděpodobně ji nebudete muset nijak řešit. Postačí, když budete více dbát na opatření jako sterilizaci dudlíků a lahviček. Zkusit můžete v lékárně volně prodejné dezinfekční a antimykotické tinktury, kterými se napadená místa několikrát denně potírají. Pokud nedojde do čtyř dní ke zlepšení, zamiřte k lékaři. 

Právě při přemnožení kvasinek může miminko špatně pít, být neklidné a trpět bolestmi bříška. Z pusinky se totiž přemnožené kvasinky dostávají do střev, kde způsobují kvašení. Může pak být zarudlý i konečník a tady už bude léčba potřeba. Miminko zadeček bolí a pálí, může mít červené puchýřky kolem sliznice a i přebalování je mu nepříjemné. Možná zpozorujete i zvýšenou teplotu a nechutenství. „Dítě může být v tomto čase nepokojné, odmítá stravu, v některých případech se objevují kožní příznaky, opruzeniny či koliky,“ doplňuje dětská lékařka. 

Odstříkané mléko může obsahovat nebezpečné bakterie, tvrdí vědci

Věděla jste, že...

  • Kvasinkám se daří ve vlhkém prostředí s dostatečným přísunem cukru? Pokud se objeví moučnivka u batolete nebo staršího dítěte, je namístě omezit sladkosti, a to včetně sladkých nápojů. U novorozenců a kojenců by měla na úpravu jídelníčku myslet kojící maminka.
  • Moučnivka se u dětí také někdy objevuje během užívání antibiotik, která „zabíjejí“ ty dobré bakterie v těle. Je proto dobré oživit jídelníček jogurty, podmáslím nebo probiotickými nápoji (ať už dětem samotným, nebo jim je maminka „dopraví“ přes mlíčko).
  • Moučnivku může dítko chytit také ocumláváním hraček, které si kojenci a batolata neustále strkají do pusy (jako všechno ostatní). Proto nezapomeňte gumové hračky včetně kousátek a chrastítek pravidelně omývat a ty látkové vyprat. Častěji sterilizujte dudlíky a savičky.
  • Pokud kojíte, nezapomeňte pravidelně prát a sterilizovat vše, co přijde do styku s bradavkami – tedy i formovače, častěji měňte také prsní vložky. 

K léčbě moučnivky se nejčastěji používá známá fialová vodička neboli genciánová violeť (takzvaná genciánka), k dostání je ale mnoho jiných přípravků. Můžete vyzkoušet i homeopatika. 

Aby nedošlo k opakované nákaze, budete muset všechno, co dítě dává do pusinky, pečlivě umýt – tedy nejenom vyvařit všechny dudlíky a savičky, ale zaostřit i na hračky, které je potřeba pečlivě umýt nebo dát do mrazáku, ty látkové pak vyprat. 

Hlídat si musíte i bradavky 

Jestli své miminko kojíte, budete muset následně ošetřovat i své bradavky, protože by se moučnivka od nich do pusinky miminka snadno vrátila. Proto je potřeba i bradavky ošetřovat tinkturou. Ve vážnějších případech vám doktor předepíše antimykotickou mast. Někdy bradavky nemusejí pálit ani svědit, abyste se nakazila, někdy naopak místo zčervená nebo se může objevit i bělavý povlak či výsev bílých puchýřků. Před kojením také můžete bradavky potírat borovou vodou. 

Nesnesitelná bolest při kojení: Znáte syndrom bělavé bradavky?

Mnoho dětí se s touto infekcí prvně setká při průchodu porodními cestami – žena může mít kvasinkovou infekci, aniž by o ní věděla. Již během těhotenství by tedy případné potíže měla dobře přeléčit, aby miminko následně při porodu nenakazila. Pokud se u vašeho prcka moučnivka objeví, není třeba se nijak zvlášť děsit. U některých dětí za pár dní zmizí, některé chvíli potrápí, ale jen do doby, než jim začne naplno fungovat imunitní systém. 

Zdravá střeva jsou základ. Jaké "hodné" bakterie dítě potřebuje?

„Moučnivka není nebezpečná a nebolí,“ říká dětská lékařka Klára Sedláčková

Je třeba u miminka moučnivku řešit? Pokud ano, jak? 

Moučnivka není nebezpečné onemocnění a ve většině případů nebolí. Samovolně mizí do několika dnů. Dětský lékař však může předepsat vodičku či mast k aplikaci do dutiny ústní a na prsní bradavky kojící maminky k urychlení hojení. 

Existuje nějaká prevence? 

Prevence vyplývá z přirozeného osídlení Candida albicans, která se běžně vyskytuje v genitálním a trávicím traktu člověka. K přenosu dochází často během porodu, proto je namístě důkladné přeléčení vaginálních kandidóz matky. Další cestou přenosu je nákaza z osídlených bradavek, dudlíků, lahví a také hraček, které si dítě opakovaně strká do pusy. Nejlepší prevencí v tomto případě je přísná hygiena po každém krmení a pravidelné omývání hraček. V některých případech dítě dostane kandidózu při užívání antibiotik samotným dítětem či kojící matkou. Antibiotika vybíjejí „dobré bakterie“ a dávají tím prostor k přemnožení kvasinek, tím dojde k narušení přirozené mikroflóry. Proti tomuto se lze částečně bránit užíváním probiotik kojící matkou či dítětem. 

Kojit každé tři hodiny, nebo na požádání? A potřebuje kojení limity?
Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky
Témata: Zdraví, Miminko, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Nemoci, Violet, Dudlík, Bradavka, Trakt, Narušení, Kvasinka, Přemnožení, Fialová, Podmáslí, Hračky, Jazýček, Klára Sedláčková, Candida albicans, Antibiotika, Povlak, Zdraví na Heureka.cz