[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
asi 30 kuliček, 35 minut
Potřebujeme: 250 g instantní polenty, sůl a pepř, 60 g strouhaného parmazánu, tymián, 40 ml plnotučného mléka, 300 g hladké mouky, 200 g mozzarelly v nálevu, olej na smažení, 100 g másla, čerstvá šalvěj a piniové oříšky
Polentu vsypte do 1 litru vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty doměkka. Odstavte, vmíchejte parmazán a tymián a nechte zchladnout. Vmíchejte mléko a polovinu mouky. Zadělejte těsto. Z něj tvořte kuličky, do středu každé z nich zamáčkněte kousek mozzarelly. Obalte ve zbytku mouky a smažte dozlatova.
Máslo rozpusťte v kastrolku a nechte jej přepustit (odpařit všechnu vodu). Lžící sbírejte pěnu. Stáhněte z plamene, vmíchejte nasekanou šalvěj. Smaženky podávejte přelité ochuceným máslem a piniovými oříšky.
4 porce, 45 minut
Potřebujeme: 4 kuřecí prsní řízky, olivový olej, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 plechovky sterilovaných rajčat, 1 lžička krupicového cukru, bazalka, 130 g černých oliv, sůl a pepř, hladká mouka na zaprášení, 4 plátky prosciutta, 180 g mozzarelly v nálevu
Zapněte gril. Kuřecí řízky seřízněte tak, aby byly po celé šířce stejně silné. Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata, 130 ml vody nebo kuřecího vývaru, trochu cukru, celé olivy a bazalku (trochu si nechte na ozdobu). Stáhněte plamen a asi 15 minut redukujte.
Kuřecí řízky osolte, opepřete, zaprašte moukou a opečte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Rajčatovou směs přendejte do pekáčku. Na ni položte kuřecí plátky. Na každý z nich položte plátek prosciutta, lístek bazalky a mozzarellu. Opékejte pod grilem, až se sýr rozpustí.
Náš tip: Podávejte s polentovou kaší nebo krátkými těstovinami, vhodné jsou například penne.
4 porce, 20 minut
Potřebujeme: 8 plátků ciabatty, 300 g mozzarelly v nálevu, 4 filety ančoviček, bazalka, 3 vejce, 80 ml plnotučného mléka, sůl a pepř, olivový olej
Čtyři plátky chleba poklaďte každý plátkem mozzarelly, ančovičkou, trochou bazalky a druhým plátkem mozzarelly. Přiklopte druhým kouskem chleba jako sendvič.
Vejce vidličkou prošlehejte, osolte a opepřete a vmíchejte mléko. Ze všech stran v nich namočte připravené sendviče. Opečte je z obou stran dozlatova na oleji. Podávejte se salátem.
4 porce, 25 minut
Potřebujeme: 4 velká rajčata, 1 ciabatta, 4 filety z ančoviček, 2 lžíce kaparů, bazalka, 50 g mozzarelly v nálevu, 50 g černých oliv, 1 stroužek česneku, olivový olej, sůl a pepř
Troubu zapněte na 180 °C. Rajčata rozpulte a zbavte semínek. Střídku z ciabatty promíchejte s pokrájenými zbylými surovinami a prolisovaným česnekem. Směsí naplňte rajčata a položte je na plech. Zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dozlatova.
...mozzarella pochází z Kampánie. Do mléka se přidá syřidlo. Sražený tvaroh se nechá usadit, pak se vyjme a vaří, dokud není hladký a nedrží pohromadě. Tato hmota se pak krájí (zde vzala i svůj název, mazzare znamená krájet), ručně tvaruje a nakládá do slané syrovátky. Sýr je ihned připravený ke konzumaci, i když někomu chutná až pár dní odleželý. Tradičně se vyrábí i mozzarella uzená nad dřevem, té se říká „affumicata“.
Foto: Stockfood.cz