Maminka.czKojenec

Mrkneme se na zoubek

Klára Kotábová 12.  1.  2010
Mrkneme se na zoubek
Za zdraví svých dětí jste odpovědní hlavně vy – rodiče. Nezapomínejte proto ani na tak drobnou součást tělíčka vašeho miminka, jakou je první zoubek. Čím dříve se o něj začnete starat, tím krásnějším úsměvem se bude váš potomek v dospělosti chlubit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdysi jsem kdesi četla, že dětičkám se o zoubky a dásně má zodpovědná matka starat zhruba od půl roku věku. Tedy od doby, kdy vám v ústech cinkne první zoubek. Spoléhat se ale na tento časový údaj je poněkud zavádějící. „Moje starší dcera se na mě poprvé zazubila ve třech měsících, ta druhá dokonce v šesti týdnech. Takže od té doby jsem vždy čistila a masírovala dásně, i když vysvětlit smysl této činnosti dvouměsíčnímu miminku nešlo,“ vzpomíná Karla (34). Jakmile si začnete všímat naběhlých dásniček, plačtivosti miminka nebo zvýšené teploty, nenechte se zmást, v několika týdnech se ve výjimečných případech skutečně může jednat o prořezávání zoubků. Netrapte proto sebe ani děťátko marným tápáním a vydejte se k pediatrovi. Ten snadno určí, jestli se na první zoubek už můžete těšit, nebo jestli je příčina jinde. Pokud se můžete těšit na zoubek, čeká vás i první návštěva u zubaře.

Kdy a jak?

Dbejte na pravidelné čištění zoubků i dásniček. Pokud by totiž vaše dítě o mléčné zoubky přišlo právě nedbalou péčí, může to způsobit problémy při růstu zubů trvalých. Zpočátku stačí chrup jemně otřít po každém jídle vatovou tyčinkou či kouskem buničiny, pokud máte dítě již větší, můžete mu pořídit dětský zubní kartáček. Ten by měl přijít na řadu nejpozději při prořezání špičáků a stoliček. Kartáček je vhodný co nejmenší a nejhustší, zubní pastu si nechte na dobu, kdy ji vaše dítě bude schopné vyplivnout a ne se s ní ládovat. Aby se vašemu děťátku zuby nekazily, dávejte pozor, co jí. Dbejte na formu, v jaké přijímá cukry. Rozhodně vhodnější než čokoládová tyčinka (i ta dětská plná vápníku a mléka) je jablko nebo hroznové víno. Zapomeňte ale na omyl našich rodičů, že večerní jablíčko je stejně účinné jako čištění zubů. Není, navíc ovocné kyseliny mohou a velice snadno leptají povrch skloviny. O nevhodnosti dudlíku namočeného do medu nebo usínání s lahvičkou sladkého čaje není třeba mluvit.

Brzo přijde i odejde

Pokud vašemu děťátku zoubky vyrazily brzo, neděste se, když mu stejně tak brzo vypadnou. Klidně se může stát, že vám vaše čtyřleté dítě předvede parádní „bezzubý úsměv“. Pokud jste se společně o zoubky dobře starali, není to předzvěstí toho, že by se vaše dcera či syn měli v pětatřiceti těšit na slušivou protézu. Mléčné zoubky mají jen omezenou životnost, a odbudou-li si svou službu v časné době, je jasné, že také dříve vypadnou. A úleva na závěr: Výrobci již pochopili, že první zoubek neroste v roce, ale můžete už sehnat perfektní kousátka pro dvouměsíční pusinku. Ptejte se po nich, svému zlatíčku usnadníte život.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Čokoládová tyčinka, Dětský zub, Časový údaj, Zoubek, Zodpovědná matka