Maminka.czZdraví

Museli jí amputovat nohu! Statečná tříletá bojovnice inspiruje tisíce lidí!

Simona Procházková 2.  1.  2019
Malá Penny se narodila se vzácným závažným defektem kosti na noze, kvůli kterému jí byli lékaři nuceni končetinu amputovat. Byl jí pouhý jeden rok. Její maminka říká, že její úžasná, odvážná dcera ji každý den učí, že není žádná hanba být jiný než ostatní!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes tříletá Penny ze švédského Stockholmu se narodila s tzv. fibulární hemimelií, což je vrozená vývojová vada, jejíž podstatou je částečná nebo úplná absence fibulární (lýtkové) kosti v končetině. Rodiče Angelika (31) a Mikael (36) Lundinovi se o vzácné vrozené poruše jejich dcery, která se vyskytne v průměru u jednoho z 25 tisíc narozených dětí, dozvěděli již během těhotenství. Ve většině případů není známo, proč k této deformaci dochází, pravděpodobně je na vině genetika.

Operace všem změnila život!

Když bylo Penny třináct měsíců, museli rodiče udělat srdcervoucí rozhodnutí, nejtěžší v jejich dosavadním životě, a to udělit povolení, aby lékaři jejich dcerce levou dolní končetinu amputovali. Její noha a kotník byly totiž příliš slabé, aby se dále zdárně vyvíjely nebo aby bylo možné provést zákrok prodloužení kostí. Malá holčička všechny šokovala svou statečností a houževnatostí. Pouhých osm týdnů po náročné operaci již chodila, dnes hraje fotbal, dochází na lekce tance a ráda plave. To vše s protézou.

„Upřímně si myslím, že její pozitivní postoj vychází z jejího srdce a duše. Narodila se jako šťastné a veselé dítě a my ji dnes a denně povzbuzujeme, aby věřila sama sobě. A ona nás na oplátku učí o životě víc, než bychom kdy sami dokázali. Ukazuje mi, že není za co se stydět, že odlišovat se od ostatních je dobrá věc. Věřím, že její smýšlení vychází z láskyplného a bezpečného prostředí naší rodiny,“ svěřuje se maminka Angelika.

Novorozenec vyděsil lékaře. Po porodu vypadal, jak kdyby ho zasáhl blesk

Doslova vymodlené dítě

Manželé Lundinovi se o potomka pokoušeli dlouhou dobu, nakonec Angelika otěhotněla za pomocí metod umělého oplodnění (IVF). Oba byli nadšeni, jejich radost se však ve 20. týdnu těhotenství proměnila v noční můru. Během ultrazvukového vyšetření se zjistilo, že levá nožička plodu se nevyvíjí správně. O vývojové poruše s názvem fibulární hemimelie slyšeli nastávající rodiče poprvé v životě, vůbec netušili, co je čeká, a trápily je obavy, že jejich dítě bude nešťastný mrzák.

V prosinci 2014 se narodila bojovnice Penny. „Cítila jsem se zpočátku strašně, protože jsem o její vadě a budoucí prognóze nevěděla téměř nic. Nebyla jsem si jistá, zda ji někdy vůbec uvidím se smát,“ vzpomíná Angelika. V konečném rozhodnutí pro amputaci jí podle vlastních slov pomohla řada dalších rodin s podobně postiženými dětmi, se kterými se zkontaktovala, a také vyjádření lékařů, že Pennin stav je natolik vážný, že jiné možnosti léčby by pravděpodobně nebyly úspěšné. „Tehdy jsme uvěřili, že pro ni děláme správnou věc, i když to neskutečně bolelo,“ říká Angelika.

Holčička bez nohou si splnila sen a stala se modelkou. Je skvělá!

Šťastná dcerka, pyšná maminka!

Operace naštěstí proběhla naprosto hladce, ale pro rodiče bylo přesto nepředstavitelně těžké sledovat svou dceru na nemocničním lůžku. „Byla tak malinká, neuměla mluvit, takže nám nemohla ani říci, jak se cítí a zda ji něco nebolí. Pár prvních nocí v nemocnici bylo drsných. Plakala, nevěděla jsem proč a neuměla jí pomoci. Pohled na ni mi rval srdce na kousky. Ale nakonec všechny šokovala, jak rychle se zotavovala a s úžasem jsme sledovali, když se dva měsíce po zákroku krásně rozchodila,“ svěřila se Angelika.

Pyšná maminka dnes sdílí dlouhou a náročnou cestu své dcery a její obrovské pokroky na Instagramu a doufá, že se jí povede rozšířit povědomí o vrozené vývojové vadě, která ji postihla. Věří také, že pomůže ostatním rodinám, které se ocitly v podobné situaci, aby se mohly inspirovat jejich vlastním příběhem. „Penny je velkou inspirací pro každého člověka. Statečně bojuje s osudem, je pozitivní, prožívá krásné okamžiky svého dětství, nadšeně sportuje. Ráda bych ukázala, že to, co naše dcera ztratila ve své noze, to získala na samostatnosti a nezávislosti. Je to šťastná slečna, od které se máme všichni co učit, pokud jde o pohled na svět kolem nás,“ uzavírá Angelika.

Chlapeček nemá ruce, ale i tak podá plačícímu bráškovi dudlík

 

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Vaše příběhy, Umělé oplodnění, vrozená vývojová vada, Ultrazvukové vyšetření, Pouhý rok, Vymodlené dítě, Nohy, Bojovnice, Správná věc, Dlouhá doba, Obrovský pokrok, Láskyplné prostředí, Život hodně, Dcera, Končetina, Narozené dítě, AMP, Pouhý týden, Kost, Boj, Stockholm, Penny, Zdraví na Heureka.cz