Maminka.czNovorozenec

Musí pod lampu?

Ivana Ašenbrenerová 20.  4.  2010
Musí pod lampu?
Je vaše miminko tak trochu nažloutle a vy jste se vyděsila? Nebojte, jde o nejběžnější tělesnou poruchu novorozenců, k níž dochází přibližně u poloviny všech donošených dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem uviděla svého synka Jakoubka, byl celý žlutý jak na hlavičce, tak na krku a hrudníku. Říkala jsem si pyšně, ten je ale hezky snědý, úplně jako by byl u moře. Jenže pak mi lékaři řekli, že má novorozeneckou žloutenku, takže domů tak brzo nepůjdeme,“ vzpomíná Sylvie Hromádková (28) z Neratovic.

Jak říká lékařka Mária Fedorová, je tato porucha nejčastějším z klinických příznaků, se kterými se neonatologové setkávají.

Objevuje se kolem druhého až čtvrtého dne od narození a vyskytuje se u osmi z deseti nedonošených dětí.

Většinou není třeba si z ní dělat těžkou hlavu, dá se totiž dobře léčit. A pro váš klid – tato žloutenka nemá s jinými typy žloutenek (například typu A či C) naprosto nic společného, snad jedině název a také ono typické žluté zabarvení.

Proč se objevuje?

Je vyvolána nadměrným množstvím bilirubinu (to je žlučové barvivo, které vzniká rozkladem nadbytku červených krvinek). Její příčinou je tedy neschopnost jater metabolizovat bilirubin. Pokud pak játra miminka nejsou plně vyvinuta, hladina bilirubinu může vzrůst na nebezpečnou úroveň a dokonce vyvolat trvalé poškození mozku. Podezření se dá potvrdit jednoduchým krevním testem.

Vzniku novorozenecké žloutenky často předchází komplikace, jako je nízká porodní hmotnost miminka či infekce. U zdravých dětí většinou kolem šestého dne odezní. V takovém případě jde o fyziologickou formu žloutenky, se kterou si organismus dítěte poradí sám. Ojediněle ale může trvat i déle, třeba tři týdny.

Také se často vyskytuje u dětí, které mají jinou krevní skupinu než maminky. Máte-li tedy v postýlce na pokoji v porodnici malého „žluťáska“, nemusíte panikařit, nejste jediná.

Léčba modrým světlem

Většinou není složité léčení zapotřebí, protože organismus dítěte si s bilirubinem postupně poradí sám. Ovšem velmi často se novorozenecká žloutenka léčí tzv. fototerapií, při níž se miminku zakryjí oči a vystaví se jasnému modrému světlu v inkubátoru. Díky tomu se nadbytečné žluté barvivo opět začne správně vylučovat močí. Tato metoda mění působením světla strukturu žlučového barviva tak, že se stane látkou ve vodě rozpustnou.

Z těla se pak ledvinami dostane přebytečné množství bilirubinu, a to bez účasti jater. Pokud má vaše dítě žloutenku, budou ho lékaři pečlivě kontrolovat a sledovat hladinu žlučového barviva. Je to velmi důležité, protože by mohlo dojít k přechodnému nebo trvalému poškození mozku (bilirubin je vlastně buněčný jed, který se může dostat do mozku dítěte).

Doporučili vám lékaři fototerapii? Nikam nespěchejte a nechte doktory, aby odvedli svou práci. Miminko můžete na dobu kojení z inkubátoru vyndat a nakrmit ho, pak se zase vrací pod uzdravující modré světlo.

Žloutenka u starších dětí

„Za týden po propuštění z porodnice se u mého syna objevilo žluté zabarvení kůže. Dětská lékařka mi řekla, že jde o žloutenku kojeného dítěte, kterou vyvolalo moje mateřské mléko a že musíme zpátky do nemocnice,“ vypráví Mirka Janíková (34) ze středních Čech.

Podle dr. Fedorové se tato žloutenka vyskytuje po třetím dnu života, ale může se projevit i u dětí ve věku kolem jednoho až čtyř měsíců. Maximální hodnoty dosahuje bilirubin koncem druhého týdne života a pak během 1–4 měsíců postupně ustupuje. Proč se ale objevuje právě v tomto období, se přesně neví a mechanismus vzniku se stále ještě zkoumá. V každém případě je nutné udělat jaterní testy, aby se mohly vyloučit jiné možné příčiny.

Nevíte, zda můžete i nadále kojit? Pokud jsou hladiny bilirubinu hodně vysoké, pak se kojení na 12–48 hodin přeruší. Během této doby mléko odstřikujete. Miminko dokrmujete odstříkaným mlékem, které se zahřívá na 56 °C po dobu 15 minut.

Podáváte jej alternativním způsobem, tedy injekční stříkačkou nebo po lžičkách. Je možné, že vám lékař doporučí na čas mateřské mléko zcela vysadit. V takovém případě je nutné ho nahradit tzv. hypoalergenním mlékem, a to po dobu, než začnete zase kojit. Po přerušení kojení bilirubin většinou klesne.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Sylvie, Klinický příznak, Mária Fedorová, Janík, Žlučové barvivo, Modré světlo