Maminka.czPorod

Musí porod bolet? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody epidurálu

Michaela Čentešová 2.  7.  2019
Porodní kontrakce se nedají přirovnat k žádné jiné bolesti na světě. Každá žena jejich intenzitu prožívá jinak a jinak se s touto bolestí vyrovnává. A je jen na každé z nás, jestli si od ní pomoci epidurálem. Vysvětlíme, jak funguje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolest jako cesta k dítěti

Přiznám se, že špatně snáším bolest, a to jakoukoli. A tak jsem si radši v prvním těhotenství ani nezjišťovala, co všechno porod obnáší. Když se mě v porodnici ptali, jestli chci epidurál, neváhala jsem ani chvilku. Bez obalu říkám, že poté, co mi ho píchli, nastaly nejhezčí chvíle z celého porodu.

Tím nechci říct, že bychom všechny měly říct epidurálu ano. Rozhodnutí je na každé z nás, na našem těle. A co si budeme povídat – záleží i na tom, jak rychle se miminko dere na svět.

Porod je náročný, a to po psychické i fyzické stránce. Porodní bolesti přicházejí ve vlnách, nechají vás chvilku vydechnout, ale než se nadějete, jsou tu znovu a s novou intenzitou. Abych byla upřímná, úplně bezbolestný porod neexistuje. A není takový ani ten, u něhož se rozhodnete pro epidurální anestetika. Bolest se ale dá úspěšně minimalizovat.

S porodními bolestmi se dá vyrovnat různými způsoby – dýcháním, využitím teplé sprchy, masážemi nebo úlevovými polohami na míči a podobně. Ne vždy ale tyto techniky fungují, zvláště je-li maminka ve stresu a bojí se porodu natolik, že se vlastně ani nedokáže uvolnit. Pro takové případy je tu epidurál.

Rodíme tak, jak žijeme! Dá se dopředu odhadnout, jaký bude váš porod?

Epidurál. Ano?

Pro jednu je epidurál doslova spásou, pro druhou je zbytečným zásahem do přirozeného průběhu porodu.

„Jako porodní asistentka jsem zastánkyní přirozeného porodu, při němž necháme vše samovolně běžet bez působení medikamentů. Jen v případě, že všechny metody přirozeného uvolnění od porodních bolestí selžou a nastane situace, kdy může epidurální anestezie pomoci, nastávající mamince ji doporučím,“ říká privátní porodní asistentka Mgr. et Bc. Eva Smrkovsky, RPA z Mama Baby Studia.

Rodit bezbolestně? jde to!

Jedná se hlavně o případy, kdy ženu souží takové bolesti, že vznikne spasmus, tedy porodní branka zatuhne a porod se v podstatě zastaví.

Podáním epidurálu se branka uvolní a porod může pokračovat bez komplikací. Jeho podání je proto vhodné u rizikových rodiček, u porodu dvojčat nebo u porodu velkého plodu. Epidurál někdy pomáhá i prvorodičkám, které proces porodu může stresovat natolik, že se pozastaví.

O epidurálu kolují možná až hrůzostrašné historky, přesto se jeho podání nemusíte bát. „Díky epidurální anestezii ve správný čas je možné až u 80 % rodiček zaznamenat rychlejší otevírání porodních cest a tím přiblížení se k porodu miminka.

Brzy po aplikaci znecitlivující látky (asi do 15 minut) ucítí rodička zmírnění porodních bolestí, první doba porodní je tak pro ženu snesitelnější a ona je schopna si dokonce odpočinout. Není se čeho bát, po celou dobu porodu je přítomna porodní asistentka, která ženu podpoří psychicky.

Sama jsem se ve své praxi nesetkala s tím, že by podání epidurálu mělo vliv například na nástup mateřské lásky nebo mateřských pudů. Nerada bych objektivizovala vliv podané epidurální anestezie na dítě. Záleží na metabolismu nastávající maminky, na anestetiku i velikosti dávky. Vliv epidurálu na dítě je minimální – v případě, že je aplikován správně a samozřejmě ve vhodné dávce.“

Co byste měla vědět, než se rozhodnete pro epidurální anestezii

Epidurál. Ne?

Každá mince má dvě strany, a tak i epidurál může mít své zápory. Protože jde o vpich účinné látky bederní páteří do mozkomíšního moku, může se stát, že po porodu dojde k bolestem hlavy a zad v místě vpichu či k dalším nežádoucím účinkům.

„Všechny nežádoucí účinky se ale týkají pouze matky, nikoli miminka,“ říká MUDr. Tomáš Pavlíček z Gynekologicko-porodnického oddělení Chrudimské nemocnice.

Epidurální anestezie: Pomůže při porodu

Co je epidurální anestezie

Na pokyn porodníka a s vaším souhlasem podává anesteziolog malé množství znecitlivující látky, které je zvoleno individuálně vzhledem k vašemu stavu, stavu miminka a průběhu porodu, a to během první doby porodní, kdy se otevírají porodní cesty; druhou dávku pak ve druhé době porodní.

Aplikuje se tenkou jehlou do epidurálního prostoru páteře, aby se zmírnilo vnímání porodních bolestí. Nijak ale neovlivňuje vnímání ani zdravotní stav rodičky nebo dítěte.

Dokonce nepřeruší ani nutkavý pocit tlačit při vypuzování miminka, a tak se porod nijak nezpomalí. To, zda epidurál opravdu zabere, závisí hlavně na tom, zda porodník zvolil správný čas, kdy jej podat. Samotná úleva se dostaví asi po 10 až 15 minutách.

Jedna dávka vydrží jen 60 až 90 minut a po této době bolesti opět nastupují. V této chvíli můžete požádat o další dávku.

Bez bolesti aneb Jaké je to s epidurálem
Od těhotenství k porodu

Bez bolesti aneb Jaké je to s epidurálem

Jak se epidurál zavádí

Epidurální anestezie se podává v první době porodní v poloze na levém boku s vyhrbenými zády a nohama pokrčenýma v kolenou. Místem vhodným pro zavedení katétru, tedy hadičky z umělé hmoty, kterou se mohou podávat potřebné léky, je bederní oblast páteře, protože kůže je tu méně citlivá.

Anesteziolog kůži dezinfikuje a znecitliví, aby vpich nebolel. Celé to trvá jen několik minut a pak si můžete zvolit jinou, pohodlnější polohu.

Výhody epidurálu

  • Rychlý nástup úlevy od bolesti.
  • Díky uvolnění svalů pánevního dna může dojít ke zkrácení doby porodu.
  • Dávkování tlumicích látek je možné regulovat podle průběhu porodu.
  • Se zavedeným epidurálem je možné měnit porodní polohy, a to na lůžku, vestoje i na míči či ve sprše.
  • Může být výhodný pro rizikové rodičky, ženy s vysokým krevním tlakem, bronchiálním astmatem nebo myastenií.
Epidurální anestezie: Pomůže při porodu

Nevýhody epidurálu

  • Ne vždycky se podaří epidurál podat ve správnou dobu, aby došlo k útlumu.
  • Epidurální anestezie může způsobit pokles krevního tlaku.
  • Jednou z komplikací, která postihne asi 1 až 3 % žen, je proniknutí jehly do mozkomíšního moku, což může způsobit bolesti hlavy.
  • Některé ženy pociťují po porodu s epidurálem bolest v zádech.
  • Ostatní rizika jako krvácení do páteřního kanálu, neurologické komplikace, infekce a další jsou vzácné.

Nejoblíbenější produkty

Další oblíbené výrobky


Pro koho není epidurál vhodný

  • Máte-li alergii na anestetikum.
  • Máte-li poruchu srážlivosti krve.
  • Dochází-li u vás k infekcím.
  • Když dítě trpí nedostatkem kyslíku.
  • Jestliže porod běží rychle, stane se, že epidurál zkrátka nestihnete.
  • Epidurál není možné podat ve chvíli, kdy dojde k odloučení placenty.

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu

Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Hypnoporod, Pánevní dno, névy, Epidurál, Psychická stránka, Zavedení, Bolest, Bederní oblast, Jak, Rodička, Levý bok, Teplá sprcha, Malé množství, Dávkování, Porodnické oddělení, Porodní asistentka, Anestezie, Dávná historie, Otevírání, Porod beze strachu, Zdravotní stav, Pór