Maminka.czLogopedie

Musíte k logopedovi? Poradíme vám, co udělat proto, aby se výslovnost zlepšila

Barbora Vajsejtlová 13.  6.  2017
Chodí už sice do školky, ale pořád ještě neumí vyslovit spoustu písmen a když mluví, není mu příliš rozumět. Zjišťovali jsme, kdy už by vás nedokonalá řeč vašeho dítěte neměla nechávat lhostejnými a co můžete udělat pro to, aby se jeho výslovnost zlepšila.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dejte dětem čas

I když logopedové pomáhají napravovat všechny vady řeči, nejčastěji se na ně obrací rodiče dětí trpících takzvanou dyslálií, tedy vadou vyslovování hlásek. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky tvoří tyto případy téměř polovinu dětských klientů logopedických ordinací.

Dyslálií trpí častěji chlapci než dívky (statistiky udávají poměr šedesáti procent chlapců vůči čtyřiceti procentům dívek) a nejčastěji mají děti problémy s výslovností sykavek a hlásek R a Ř.

Na druhou stranu jsou právě tyto hlásky nejsložitější na výslovnost a nemá cenu na dítě spěchat. Uvědomte si, že s každému vývojovému období odpovídá výslovnost určitých hlásek a záleží na mnoha faktorech, zda ji dítě zvládne, nebo ne.

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?

Pokud se budete snažit přimět dítě k tomu, aby začalo tu kterou hlásku vyslovovat dříve, než je na to dostatečně zralé, podobá se to snaze, jako kdybyste chtěli po tříměsíčním miminku, aby už konečně začalo chodit.

Jediné, čeho tím dosáhnete, bude trauma vaše i dítěte. Vy se budete stresovat tím, že se vám nesprávnou výslovnost nepodařilo prolomit, a váš potomek se zase bude cítit provinile, že nesplnil vaše očekávání. „Některé způsoby výslovnosti hlásek nemusí ihned znít správně, ale mohou se vyvíjet a postupem času vyvinout do normy.

Některé způsoby výslovnosti jsou však nesprávné takovým způsobem, že už se těžko upraví spontánně. V takovém případě je dobré přijít na konzultaci k logopedovi co nejdříve. Například odstranění hrdelního (krčního R, ráčkování) je potřeba natrénovat na logopedii.

Naopak záměna hlásky L za hlásku R je zcela v pořádku. Z hlásky L vzniká hláska R mezi pátým až sedmým rokem,“ říká logopedka Eva Kolesová. Stejně tak nezapomeňte, že každé dítě je originál a má své vlastní tempo vývoje. Skutečnost, že sousedovic Pepíček už ve dvou letech umí bravurně R a Ř, vůbec nic neznamená.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Logopedie, pořad, záměna, Výzkum, Porucha řeči, Koktavost, Logopedická péče, Největší problém, Karan, Hlásek, Vada, Pór, Sezení, Pepíček, Vývojové období, Předškolní věk, Odstranění, Vrstevník, Krč, Řečový vzor, Pořadí, Posměch