Maminka.czJen pro maminku

Muž mě opustil po narození druhé dcery. Nesnesl, jak pořád plakala

Michaela Karavarakis 12.  11.  2012
Muž mě opustil po narození druhé dcery. Nesnesl, jak pořád plakala
„S bývalým manželem jsem rozvedená už patnáct let. I když už mě všechen vztek a lítost spojené s rozvodem přešly, to, jak rozdílně zachází s našimi dcerami, mě trápí a zraňuje dodnes,“ svěřuje se Eva (41).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když jsme si pořídili první dítě, nic nenasvědčovalo tomu, že pár let nato se jako rodina rozpadneme a všechno skončí velkým fiaskem. Byli jsme na dnešní vkus sice hodně mladí, mě bylo dvaadvacet, manžel je o pět let starší, ale roli rodičů jsme zvládli více méně bez problémů. Dnes vím, že to bylo pouze proto, že Magda byla extrémně hodné dítě. Prakticky neplakala, spala celou noc a už od malička se dokázala zabavit sama. Jako většina rodičů jsme chtěli další dítě co nejdřív, ale celý rok se mi tehdy nedařilo otěhotnět. Už jsme byli rozhodnuti vyhledat odbornou pomoc a to ráno, kdy jsem měla jít na první schůzku, jsem zjistila, že jsem těhotná.

Šok, který si většina rodičů odbude u prvního dítěte, přišel až s narozením Sabrinky. Jestliže Magda byla odmalička extrémně samostatné dítě, Sába byla přesný opak. A k tomu velice plačtivá. První měsíc svého života plakala ve dne v noci prakticky neustále, na což jsme s manželem nebyli absolutně připravení. Byla jsem naprosto vyčerpaná - fyzicky i psychicky - a několik dní po sobě jsem třeba vůbec nespala. V noci jsem chodila s malou plačící Sabrinkou po bytě a přes den jsem se starala o Magdu, která byla tehdy dost často nemocná a tak jsme museli nástup do školky o rok odložit.

ČTĚTE TAKÉ: Reborn panenky: Neuvěřitelné podoby (fotogalerie)

I když manžel k malé v noci nevstával a většinu z jejích nočních záchvatů pláče prospal, nebyl jich ušetřen večer a samozřejmě o víkendech. A jak se brzo ukázalo, neuměl se s nimi absolutně vyrovnat. Maximum jeho tišícího úsilí spočívalo v podání dudlíku a po tom, co ho malá potřetí vyplivla a pokračovala v pláči, se „naprdnul“ a dál ji už pouze ignoroval. Většinou jsme se pak pohádali a on buď prásknul dveřmi a na celý den někam zmizel, nebo se zavřel v obýváku a ignoroval nás všechny. Víkendy se pro mě brzo staly noční můrou.

Náš vztah šel pochopitelně brzo do háje. Prošla jsem si obdobím sebelítosti, vzteku i nenávisti, a když jsem jednoho dne bez jakékoli předchozí debaty či varování našla v poště žádost o rozvod, pocítila jsem už jen úlevu. Jenže mému trápení nebylo konec.

Prvorozenou Máju manžel vždycky protěžoval a nijak se netajil tím, že ji má mnohem radši, než Sábu. Když je vzal naposledy obě do ZOO, vrátila se Sabrina nápadně zamlklá. Až druhý den se mi podařilo z Magdy dostat proč. Sabrina nechtěla jít do pavilonu indonéské džungle, protože tam volně lítají netopýři, kterých se ona panicky bojí. Samozřejmě, že se pohádali a táta ji vmetl do tváře, že ona je ten důvod, proč jsme se rozvedli a že nebýt jí, byli jsme dál spolu a šťastní. V tu chvíli jsem myslela, že ho zabiju, a díky bohu, že nebyl někde poblíž. Druhý den jsem se vypravila k němu do práce a před všemi kolegy mu ztropila takovou scénu, na kterou tam, myslím, vzpomínají dodnes. Mimochodem jsem mu sdělila, že vyprávět dceři o tom, že ona je důvodem rozvodu rodičů, může jen naprostý idiot, a že jestli tomu vážně věří, pak je ještě větší idiot, než jsem si doposud myslela. Po cestě ke dveřím jsem nasbírala asi tucet souhlasných pohledů od jeho ženských kolegyň a dokonce jeden palec nahoru. Slyšela jsem, že nedlouho poté z toho místa odešel.

To bylo před dvěma roky a od té doby jsem s ním Sábu samotnou nikam nepustila. Když ji chce vidět, pak jedině v mé přítomnosti, ale popravdě o to ani příliš nestojí. Loni zaplatil Magdě k narozeninám roční studijní pobyt ve Státech, zatímco Sabrině poslal knížku. Hrozně mě to trápí a štve a snažím se to Sábě pořád nějak vynahrazovat, ovšem jako matka samoživitelka jsem ráda, že jen tak tak utáhnu chod domácnosti a jednou za dva roky si s holkama dopřejeme dovolenou u moře. Naštěstí se to na jejich vztahu nijak nepodepsalo a jako sestry na sebe nedají dopustit.

Témata: Jen pro maminku, pořad, Dcery, Muž, Hodné dítě, Pór, Druh, Noční záchvat, Plak, Samostatné dítě, Studijní pobyt, Narození, Přesný opak, Jak