Maminka.czPředškolák

Může být moje dítě autista?

Adéla Vedralová 19.  3.  2012
Může být moje dítě autista?
Všichni rodiče si přejí, aby jejich se jejich dítě vyvíjelo normálně a postupně se začlenilo do kolektivu. Může se ale stát, že se dítko chová nestandardně a jeho projevy hraničí s příznaky autismu. Kdy je adekvátní vyhledat odborníka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Autismus patří mezi vrozené poruchy chování a u dětí se dá vysledovat kolem třetího roku života, ale určité příznaky se mohou objevit již o rok a půl dříve. Dítě většinou vypadá, jakoby žilo ve svém vlastním světe, má problémy s řečí, reaguje přehnaně křikem či si chorobně potrpí na přesné rituály. "Autistické rysy se dají nejčastěji vysledovat na každodenních pravidelných činnostech. Když například dítě vyžaduje, abyste ho například umývali do detailů stejným způsobem každý den či odmítá razantním až hysterickým způsobem jiné, než zajeté události a vyhýbá se očnímu kontaktu, bylo by třeba zajít do ordinace dětského psychologa, aby se diagnóza potvrdila či vyvrátila," radí dětská psycholožka V: Fořtová.

Moje známá z dětského hřiště, osmatřicetiletá Marie mi popsala svůj příběh, kdy si myslela, že její dnes čtyřletý Davídek trpí některou formou autismu: "Můj syn se kolem druhého roku života začal projevovat dost divně. Jakoby neslyšel, že ho volám, propadal záchvatům paniky kdykoliv jsme přišli někam, kde to neznal, nebo když jsem si oblékla jedno konkrétní tričko. Absolutně ztrácel půdu pod nohama, když se ho dotkl někdo mimo blízký okruh rodiny a jeho denní rituály musely být do detailů stejné.

Přiznat si, že bych mohla mít doma autistu bylo moc těžké. Vždyť nikdy nebude žít normálně, tak jak bych si přála. Jeho porucha by zasáhla chod života celé rodiny. Nakonec jsem kontaktovala dětského psychologa, který Davídka vyšetřil na několika sezeních. Diagnóza autismus se naštěstí nepotvrdila, ale stejně jsem dodnes ostražitá. I po dvou letech jsou některé synovy projevy zvláštní, hlavně mezi stejně starými dětmi. Chodíme tedy na pravidelné kontroly."

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o tom, zda není s vaším dítětem něco v pořádku, nic nezanedbáte, pokud vyhledáte odborníka či poradnu, kde se problematikou dětského autismu zabývají. Veškeré informace najdete na webu www.autismus.cz. Pokud poruchu odhalíte včas, tím lépe a budete vědět, jak k dítěti přistupovat.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Chování a vztahy, Muž, Autista, Byt