Maminka.czPorod

Může existovat šťastné manželství bez sexu?

Vanda Stöckbauerová 4.  11.  2011
Může existovat šťastné manželství bez sexu?
Podle nejrůznějších průzkumů je sex pro spokojený život velmi důležitý. Při fyzickém milování spolu dva lidé sdílejí nejintimnější prožitky, které je vzájemně spojují, a vytváří se tak důležitý pocit důvěry, což vztah posiluje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A je v podstatě jedno, jestli se milují 5krát týdně nebo jednou za měsíc, když to vyhovuje oběma. Odborníci však varují, že pokud se sex ze vztahu vytratí úplně, může to postupně vést k jeho konci. Podle statistik se Češi milují zhruba 107krát za rok, což je průměrně 2krát týdně. Jenže tato statistika ne vypovídá nic o tom, jak se to komu líbí a zda to jeden z partnerů nedělá „z povinnosti“. Odborníci proto radí nesrovnávat statistické údaje s individuální situací a vlastními potřebami. Nenechte se ovlivnit mediální „masáží“ a milujte se podle chuti a spontánní touhy.

Ovšem když má jeden z partnerů větší sexuální apetit, měla by se frekvence přizpůsobit spíše méně aktivnímu z partnerů, ne naopak. Podle průzkumů nemá v manželství sex asi 20 % párů. Jedná se většinou o lidi, kteří spolu žijí delší dobu (dvacet či třicet let) a sex už pro ně není tak významný. Spojují je pro ně důležitější vazby jako děti, zázemí, zájmy, společné zážitky atd. V takových případech absence milování nemusí znamenat žádnou tragédii. Jestliže však mají partneři s milováním problémy už od začátku, vztah to pravděpodobně nepřežije.

https://www.dama.cz/clanek/monika-51-je-vztah-bez-sexu-v-mem-veku-normalni

Ano i ne!

Jak to vidí odborník: Psycholožka Tereza Beníšková

Manželství bez sexu je podle mě možné. Pokud se však jedná o mladší manžele a milování není vyloučeno ze zdravotních důvodů, tak je to škoda. Řekněme ve zralejším věku, kdy sexuální potřeba slábne a sex nahradí důvěrnost, držení za ruce, objetí, popovídání (tím intimita ve vztahu zůstane zachována), se bez něj lze dobře obejít. U mladších manželů však absence sexuálního života a chybějící uspokojení sexuálních potřeb může zapříčinit partnerskou nespokojenost, která bude postupně narůstat. Chuť na sex často mizí při přílišné únavě partnerů, což bývá v rodině s malými dětmi běžné, péče vyčerpává.

Také se stává, že je člověk natolik zahlcen potřebami ratolestí (častěji ženy) nebo prací (častěji muži), že už mu na sex nezbývá kapacita. Myslím, že je škoda připravovat se o sexuální radost a partnerskou blízkost. Proto bych při mizející chuti na sex doporučovala nerezignovat. Snažit se najít si na sebe s partnerem znovu čas, zajistit hlídání dětí, rozdělit pracovní a rodinný čas, naplánovat víkend pouze ve dvou a znovu objevovat kouzlo toho druhého.

Vztah bez lásky: Šárka (49) žije v manželství bez lásky. Má se rozvést, nebo se s tím smířit?

Ne!

Jak to vidí čtenářka: Lucie Zemanová

Manželství bez sexu existovat může, ale určitě nebude šťastné. V ideálním případě by to měl být svazek dvou lidí z lásky s úmyslem společně žít a založit rodinu. Je samozřejmě možné, aby existovalo manželství, ve kterém si pár náramně rozumí po psychické stránce a domluví se, že sexuálně spolu žít nebude, neboť oba nemají tu potřebu nebo se fyzicky nepřitahují. Podle mě je ale velmi malá pravděpodobnost, že se na něčem takovém shodnou. Pokud ano, přece jen každý nějaké to intimno potřebuje.

ČTĚTE TAKÉ: Sex: denně, nebo jednou za ...?

A ubránit se žárlivosti v případě, že si partner, byť i po předchozí domluvě, bude hledat orgasmus za dveřmi ložnice, je dost těžké. Nespokojenost se sexem je častým důvodem k partnerským hádkám, nevěrám a rozchodům, proto manželství bez sexu vydrží jen nějakou dobu. Jsou případy (těžká nemoc, rizikové těhotenství), kdy spolu partněři nemohou sexuálně žít. V tomto čase je důležité porozumění a trpělivost. K manželství sex patří, a třebaže není každý den nebo dvakrát do týdne, jak hlásají statistiky, z ložnic manželů by se nikdy neměl vytratit.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Sexuální potřeba, Těžká nemoc, Manželství, Manžel, Muž