Maminka.czTěhotenství a porod

Můžete adoptovat embryo?

Michaela Karavarakis 13.  3.  2013
Můžete adoptovat embryo?
Snažíte se otěhotnět už řadu let. Neúspěšně. Pravda, kterou se nakonec od lékařů dozvídáte, je devastující. Vy a váš partner nejste schopní počít. Zdálo by se, že adopce je vaší jedinou možností. Je tu ovšem ještě jedna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dárcovství 50 % genetické informace

Pokud je problém pouze na vaší straně (neovulujete, či vaše vajíčka nejsou kvalitní), můžete použít vajíčko jiné ženy, které bude následně oplodněno spermií vašeho partnera. Po třech až čtyřech dnech, kdy se lékaři ujistí o tom, že se vajíčko správně dělí a proces růstu embrya započal, vám bude zavedeno do dělohy (embryo transfer) a pak už musíte jen čekat nekonečných 14 dní na odběr krve a následné potvrzení (nepotvrzení) těhotenství. Tuto službu nabízí některé porodnice v Čechách a samozřejmě také soukromé porodnické kliniky.

Dárkyně vajíček

Kdo jsou? Mladé ženy ve věku 18 až 30 až 34 let, které projdou genetickým vyšetřením (z odběru krve) na vyloučení možnosti přenosu genetických onemocnění, lékařskou prohlídkou a vyšetřením krve na pohlavně přenosná onemocnění. Většinou jsou to studentky či mladé maminky na mateřské dovolené. Podle zákonů ČR je dárcovství anonymní a příjemkyně vajíček nedostane žádné informace naznačující identitu dárkyně.

Dárcovství 100 % genetické informace

Je tu ovšem možnost, že vajíčko od dárkyně vám nestačí. Že spermie vašeho partnera nejsou dostatečně životaschopné, aby mohlo dojít k úspěšnému oplození. V takovém případě můžete využít varianty dárcovství obou, tedy vajíčka i spermií. Znamená to, že lékaři na základě vašich informací vyberou dva vhodné dárce – dárkyni vajíčka a dárce spermií. Vajíčko dárkyně oplodní spermií dárce a následný postup už je stejný jako v předchozím případě. Embryo je vám po několika dnech zavedeno do dělohy a vašich vysněných devět měsíců může začít.

Dárce spermií

Platí pro ně v zásadě stejné podmínky jako pro dárkyně vajíček, plus samozřejmě jejich spermiogram musí dosahovat odpovídající kvality. Většinou jsou to studenti vysokých škol, kteří si touto formou trochu přilepšují rozpočet. A stejně jako dárkyně vajíček i oni zůstávají pro příjemce naprosto anonymní.

Dárcovství zmražených embryí? V českých porodnicích nemožné

Páry, které podstoupí umělé oplodnění (s vlastními vajíčky a spermiemi), se často ocitnou v situaci, kdy jim několik oplozených vajíček (embryí) zbude. Všechny ty, co se ženě nezavedou při prvním transferu a začnou se úspěšně dělit, se zmrazí a uchovají pro případný další pokus - pokud by se ten první nezdařil. V případě ale, že žena otěhotní, nemají pro ně rodiče další použití. Vyvstává morální dilema – nechat oplodněná embrya, zárodky vašich dětí, zničit, nebo jim dát šanci, věnovat je nějakému neplodnému páru a pak žít s vědomím, že někde někdo cizí vychovává vaše děti. Všichni ti, kdo proces umělého oplodnění nepodstoupili na několika vybraných soukromých klinikách, ale ve státní porodnici/ nemocnici (já a můj manžel například), jsou v České republice rozhodování ušetřeni. Drtivá většina státních institucí dárcovství zmražených embryí nenabízí. Jinak je tomu ale v celé řadě zahraničních zemí, třeba USA, kde dárcovství embryí řídí národní organizace.

Témata: Embryo, Mladé maminky, Muž, Příjemkyně, První nezdar