Maminka.czNeplodnost a IVF

Mužská neplodnost: zachrání spermie ochranný plášť?

Ulekare.cz Ulekare.cz 24.  11.  2014
První výsledky nové studie ukazují, že některým neplodným mužům by mohl pomoci specifický protein chránící spermie pře infekcemi. Ačkoliv je ještě brzo usuzovat, zda výsledky povedou k novým možnostem léčby, odborníci se shodují, že jakýkoliv zásah by se zatím týkal pouze spermií využívaných při umělém oplodnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedostatečná ochrana

Tato informace by mohla být významná zejména pro muže, kteří jsou neplodní ze zatím neznámých příčin. Proteiny obsažené v ochranném plášti každé spermie se nazývají defensiny. Jeden konkrétní typ – lidský beta-defensin 1 – se objevuje i jinde v lidském těle, v mužském pohlavním ústrojí, ale jeho funkce není přesně známá.

Další výzkumy potvrdily, že pokud tento protein u spermií chybí, plodnost mužů se snižuje. Pravděpodobně klesá jejich obranyschopnost vůči vlivům, které na ně působí v ženských pohlavních orgánech. Z toho vyplývá, že zvýšení hladiny tohoto proteinu by mohlo spermie posílit na jejich dlouhé cestě za ženským vajíčkem.

Neplodnost versus kvalita i kvantita jeho spermií

Potvrzeno v laboratoři

Výzkumy v laboratořích potvrdily, že muži se sníženou motilitou spermií, u kterých se objevuje infekce typická pro mužský genitál zvaná leukocytospermie, mají méně tohoto ochranného proteinu než muži bez problémů s plodností. Po jeho přidání do testovaného vzorku spermií byla jejich pohyblivost větší, lépe se bránily infekcím a efektivněji pronikaly do vajíček. Studie bude nyní pokračovat v testování, zda je přidávání proteinu bezpečné.

Nový směr výzkumů

Podle odpůrců studie nemá beta-defensin 1 v neplodnosti významnou roli, protože je přítomen i u žen a s možnými infekcemi může bojovat v jejich orgánech. Muži ale přispívají k neplodnosti až u 40 % párů a důvody nejsou vždy zřejmé. Tato studie ukazuje alespoň nový směr, kterým se mohou vydávat další výzkumy.

Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Mužská neplodnost, Plast, Pohlavní ústrojí, Nový směr, Zach, Muž, Plášť, Zac, Spermie