Maminka.czŠkolák

Můžu pozvat kamarády, mami? Přátelství je dobré podporovat! Proč?

Simona Procházková 2.  2.  2020
Jakmile začne vaše ratolest chodit do školy, její svět se rázem obrovsky rozšíří a zvětší. Každé dítě potřebuje mít kolem sebe kamarády, dodává mu to pocit sounáležitosti, pomáhá při budování sebeúcty a rozvíjí sociální dovednosti. Co byste měli vědět o přátelích a přátelských vztazích svých potomků?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Společně s nástupem do první třídy můžete sledovat, že se od vás dítko začne silněji odpoutávat. Budete se muset smířit s tím, že přestáváte být jedinými „bohy,“ idoly a vzory dokonalosti. Začne navazovat vztahy s vrstevníky a ostatními lidmi a jejich názory budou pro něj důležité. Pro rozvoj sebedůvěry a samostatnosti školáka je přátelství více než důležité. Když má dítě kolem sebe dobré kamarády (stačí několik), zažívá dobrý pocit, že někam patří. Přátelé mu pomáhají cítit se fajn a utvářet si vlastní obrázek o okolním světě. Právě i díky nim si vaše osvojí užitečné životní dovednosti, jako je komunikace s jinými lidmi, řešení konfliktů a různých problémů, samostatné rozhodování a vyjednávání o kompromisech.

Obejmi mě mami, ale ne před školou!

Spolužáci ze školy a kamarádi z řad vrstevníků jsou důležití, neznamená to ale, že vás dítě najednou odsouvá na druhou kolej jen proto, že občas dá více na ně, místo aby souhlasilo s tím, co navrhujete vy. Naopak, nezapomínejte, že vás pořád potřebuje, vyžaduje vaši radu a společnost, mělo by cítit, že stojíte při něm a jste připraveni kdykoli pomoci nebo nabídnout rameno k vyplakání. Vaše vzájemné pouto a rodinné vztahy mají naprosto zásadní vliv na vývoj vašeho potomka. Poskytují totiž stabilní základnu, bezpečný domov, místo, kde vždy najde péči, lásku, něhu a porozumění. Ano, kamarádi jsou dobří na hraní, spiklenectví a dobrodružství, někteří přicházejí a jiní časem odcházejí, vy tu ale jste pořád. Kryjete záda, držíte stráž a jste připraveni otevřít náruč, když přijde smutek, zklamání, křivda nebo zrada. Obejměte, povídejte si o jeho trablech, povzbuzujte a utěšujte. A pomáhejte vymyslet nejlepší řešení.

Kdy pustit školáka poprvé samotného do školy? Ve druhé třídě už to zvládne

Ty budeš určitě Adélka!

Seznamte se s přáteli vašich dětí. Proč je to dobré? Když budete mít přehled, s kým se ratolesti stýkají, pomůže vás to zjistit, jak vypadají a jak se chovají lidé, kteří jsou pro ně tolik důležití a zároveň zjistíte, jak jedná, komunikuje a vystupuje vaše dítě ve vztahu k nim, jak s nimi vychází, zda je spíše vůdčí nebo naopak zakřiknuté, jak snadno sebou nechá manipulovat a tak dále. Objevíte tak další rozměr jeho osobnosti, dozvíte se možná nevídané věci o jeho přáních, snech a zájmech. Kromě toho, budete aspoň přesně vědět, koho pozvat na oslavu narozenin a svátků a pro koho budete shánět vánoční dárky. Přátelství vašich dětí jsou zároveň ideální příležitostí k navázání nových přátelství s jejich rodiči. Možná najdete jinou fajn rodinu se stejně starými dětmi, se kterou se budete rádi vídat a plánovat společné akce, sportovní turnaje nebo třeba dovolenou.

Jak pomoci dítěti s ADHD, aby bylo úspěšné ve škole? Takhle!

Buďte kreativní a nebojte se dobrodružství!

Je snadné poradit, že byste měli jako rodiče podporovat své děti, aby navazovaly kvalitní vztahy s vrstevníky a nacházely si přátele. Jenže jak na to v praxi? Nápadů je spousta, záleží jen na vás, jak se chcete zapojit. Pomozte například uspořádat ve škole sportovní hry nebo divadelní představení, domluvte se s ostatními maminkami a pozvěte kamarády ze třídy k vám domů, nachystejte dětem táborák…Dobrým tipem je také tzv. sdílená jízda. Znamená to, že se domluvíte s několika dalšími rodiči a budete se střídat ve vyzvedávání ratolestí z družiny nebo zájmových kroužků. Je to praktické řešení, které vám ušetří čas a zároveň blíže poznáte přátele svých potomků. Aby návštěvy party školáků u vás doma probíhaly hladce, domluvte se předem na pravidlech, jako například, že ložnice je tabu, tam nikdo nebude chodit, stejně tak jako garáž a na trampolíně budou skákat maximálně dva malí sportovci, aby nedošlo k úrazu. Zbytečně se mezi děti „necpěte,“ ale zpovzdálí nenápadně kontrolujte situaci. Je dobré mít pro každý případ předem připravených několik variant zábavných činností (deskové hry, promítání pohádky, výroba papírových draků nebo turnaj v kuželkách). Pokud je pro vaše dítě problém najít si kamarády ve škole, vyzkoušejte různé zájmové aktivity, kde se může setkat s vrstevníky, kteří mají stejné záliby a koníčky. Co třeba kurz tance, fotbalový tým, kroužek šachů nebo keramiky či skautský oddíl?

 


 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Školák, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, přátelství, Zrada, Vrstevník, Přítel, Vyjednávání, Idol, Skautský oddíl, Kamarád, Adélka, Školní věk, Máma, Ratolest, Potomek