Maminka.czSlavní rodiče

My jsme trojčata! Jak je to možné?

Lucie Kořistová 25.  5.  2015
George je batole a jsou mu tři roky. Jeho bratr Noah a sestra Lilah jsou novorozenci. Přesto jde o trojčata, která byla počata ve stejnou dobu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sarah Swannová dlouho o založení rodiny nepřemýšlela. Když nakonec usoudila, že by děti chtěla, bylo jí už čtyřicet a šance na přirozené početí byla malá. A tak se obrátila na odborníky z centra asistované reprodukce na klinice v Nottinghamu. Nyní je jí 45 a má tři děti, za které může děkovat umělému oplodnění. Její příběh je však daleko výjimečnější.

Klepněte pro větší obrázek

Ačkoliv má tři děti, které dělí tři roky, jsou to trojčata. „Lidé mi nevěří, když jim řeknu, že všechny tři byly počaty ve stejnou dobu,“ smála se Sarah. 

George se narodil v roce 2012 a vážil 3856 gramů. Stalo se tak po druhé léčebné kúře, kdy se lékařům podařilo získat pět kvalitních vajíček a všechna byla úspěšně oplodněna. Dvě byla přenesena zpět do dělohy, kde se jedno ujalo. Narodil se George. Zbývající tři vajíčka byla zmrazena pro pozdější použití.

„Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že léčba zabrala a já jsem skutečně těhotná,“ přiznala se IT manažerka Sarah Swannová z Leicesteru. První tři měsíce byla jako na trní, bála se, aby se něco nepokazilo a ona nepotratila. „Naštěstí moje těhotenství proběhlo hladce a cítila jsem úžasně,“ vzpomíná.

Před dvanácti měsíci se rozhodla, že by chtěla další dítě. „Strašně jsem si užívala mateřství. Líbilo se mi dělat Georgovi matku a chtěla jsem pro něj bratříčka nebo sestřičku, než bude příliš pozdě,“ přiznala svou motivaci Sarah. Proto podstoupila další léčbu, během které jí lékaři umístili do dělohy další dvě zmrazená embrya.

O dva týdny později se potvrdilo, že je opět těhotná. Následná vyšetření ukázala, že nosí pod srdcem dvojčata. „Zavedli mi dvě embrya, aby zvýšili šance, na otěhotnění. Lékaři se báli, že kvůli mému věku bude s otěhotněním problém. Proto jsme byli všichni překvapeni, když jsme zjistili, že se ujala obě dvě,“ přiznává dnes.

Klepněte pro větší obrázek

Dvojnásobné štěstí

Noah a Lilah se narodili v lednu. Vážili 2835 a 2637 gramů. „Když jsem je po porodu držela poprvé v náručí, byl to ten nejúžasnější pocit na světě. Nemohla jsem uvěřit, že moje rodina je kompletní. Že mám trojčata, a to přesto že Noah a Lilah se narodili tři roky po svém velkém bratrovi Georgovi,“ vzpomínala, jaké před několika měsíci zažívala pocity.

Podle matky jakoby malý Noah z oka vypadl svému bratrovi Georgovi, když byl novorozeně, ale jejich osobnosti jsou velmi odlišné. George prý nikdy nespal celou noc, ale Noah je oproti němu bezstarostný a klidný. „Až budou dost staré, řeknu jim o jejich neobvyklém startu do života. Mít tři děti je tvrdá práce a hodně starostí, ale být matkou za to všechno stojí,“ prohlasila Swannová.

Témata: Slavní rodiče, Neplodnost a IVF, Trojčata, Nottingham, Přirozené početí, Noah, Leicester, Jak