Maminka.czZdraví

Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?

Mojezdravi.cz Mojezdravi.cz 25.  5.  2017
Silná, dlouhá nebo nepravidelná menstruace nebo bolesti v podbřišku. Právě to jsou nejčastější příznaky myomů. Jak se jich zbavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dědičné dispozice a myomy

Myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají ze svaloviny děložní a často bývají překážkou mateřství. Navíc mohou způsobit nepříjemné prožitky při pohlavním styku.

"Myomy vznikají chybným dělením buněk děložní svaloviny. Jejich tvorbě nelze nijak zabránit. Dispozice k nim se dědí a dosud není přesně známo, proč chybné dělení buněk v děloze probíhá. Podle statistik má zkušenost s jedním nebo více myomy 40 % žen ve věku 25–45 let a až 60 % žen starších 45 let," uvádí na webu Mojezdravi.cz.

Myomy dokážou pěkně potrápit... zvláště ženy, které nemají děti

Myomy jako příčina neplodnosti

Průvodním znakem myomů může být u mladších žen neplodnost. Odborníci však předpokládají, že by myom do velikosti tří centimetrů, zvláště je-li pouze jeden, na schopnost ženy otěhotnět nemusel mít vliv.

Pokud má žena myom větší než tři centimetry a nedaří se jí otěhotnět, může být právě on příčinou neplodnosti. Když žena otěhotní a začne se zvětšovat objem dělohy, roste trochu i myom, který může vadit plodu v růstu. Samozřejmě to neplatí úplně vždy, existují i ženy, které porodí, navzdory myomu, bez problémů.

Jak léčit myomy? Operace není vždy nutná

Myomy byste však neměly rozhodně podceňovat a návštěva gynekologa je na místě. Pokud si žena od gynekologa vyslechne diagnózu děložního myomu, nemusí hned myslet na nejhorší, tedy na operaci. Je docela pravděpodobné, že se jí díky nové léčbě vyhne.

„Léčba děložních myomů spočívala až donedávna především v chirurgických zákrocích – ať už se jednalo o operační odstranění samotných myomů nebo rovnou celé dělohy. Určitým řešením nepříjemných příznaků, především silného a nepravidelného krvácení, způsobovaných myomy bylo pouze v některých případech zavedení nitroděložního tělíska obsahujícího hormon progesteron,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatózy pro Mojezdravi.cz.

Více informací o léčbě myomů najdete na webu Mojezdravi.cz.

 

Video: Podívejte se, jak roste miminko v bříšku během 9 měsíců

Nepodceňujte myomy
Nebolí a je bezpečná. Tak hovoří lékaři o biorezonanci, nové metodě v léčbě neplodnosti
Porod v USA: „Spíš než v nemocnici jsem si připadala jako na wellness víkendu“
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Sex, Operační odstranění, Průvodní znak, Otěhotnění, Příčina, Děložní myomů, Zavedení, Odstranění, Nepravidelné krvácení, Myom, Jak, Děložní myom, Nepříjemný příznak, Pohlavní styk, Zdraví na Heureka.cz