Maminka.czČasopis Maminka

Myslela jsem si, že hygge je botník z Ikea, říká Nikol Štíbrová!

Michaela Láchová 18.  11.  2020
Skvělý rozhovor s mega vtipnou herečkou, influencerkou a maminkou tříletého syna najdete v listopadové Mamince, která je ještě dnes k sehnání na stáncích (zítra se již můžete těšit na prosincové číslo) a i nadále bude k dostání na ikiosek.cz. Tady máte malou ochutnávku toho, co Nikol prozradila redaktorce Míše Láchové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co tě dokáže hodit do pohody, když máš prostě jen trošku prostoru se rozmazlit?

Kromě partnera, kterej mě teda i rozmazluje, mě do pohody hází třeba výroba keramiky, což je věc, kterou jsem milovala už v dětství, pak jsem se k ní vrátila během těhotenství, kdy jsem nevěděla, co se sebou, a teď po třech letech mám na ni zase klid a čas. Patlání se v hlíně, čistá hlava, to mi moc pomáhá.

Dostávají pak v rodině tvé výrobky pod stromeček?

Ano, straším teď všechny, že jestli mě budou štvát, vyrobím jim něco k Vánocům!

Co se ti vybaví, když se řekne hygge?

Úplně upřímně? Nic. Když jsem se dozvěděla, že tohle číslo Maminky bude ve stylu hygge, musela jsem si to vygooglit. Myslela jsem si, že je to botník z Ikea. Jsem úplně out, nestíhám sledovat trendy.

Takže teď, když jsme obě nabriefované… Jak moc jsi hygge matka?

Pokud tedy Google hovoří pravdu, pak hygge matka znamená matka s pohodovým přístupem k životu. Taky tady píšou, že to slovo pochází z Dánska a že Dánové jsou podle výzkumů jedním z nejšťastnějších národů na světě. Není to i nějak spojené s tím, že si Dánové rádi přihnou? Pak bych asi mohla být trochu hygge.

Tipy na hygge pohodu: Už máte pořádnou deku, světýlka a co číst?


Co ti dokáže navodit nejideálnější a nejpohodovější domácí atmosféru?

Moji dva kluci. My tři spolu u večeře. Když Máťa dramaticky ukazuje, jak mu to obrovsky chutná, a Petr (Leitgeb, přítel Nikol, pozn. red.), který vaří téměř pořád, se směje a je rád, že se mu zase něco povedlo. A čekají nás ty hezký věci, pyžamko, pohádka, uspávání. Člověk v sobě cejtí to „doma“ v nejkoncentrovanější podobě.

Špatné počasí neexistuje! Nechte se inspirovat u Skandinávců a vyžeňte děti ven


Společně s Petrem stavíte dům. Co jste tam rozhodně chtěli mít a co tam naopak nechcete?

Tak určitě bychom tam chtěli mít klid. (smích) Což tam asi bude, protože dům stavíme na kraji křivoklátských lesů. Ale jinak s Petrem naštěstí cejtíme úplně stejně, v čem chceme žít. Nemáme rádi takové ty sterilní hypermoderní interiéry. Chceme moderní dům, který ale bude světlý, útulný a teplý. Takže hodně oken a hodně dřeva. Dánové by řekli, že to bude hygge jak vyšitý.

Na co tě dostal?

Haha, toho je spousta. Když opomenu to, že jsem do jeho očí byla zamilovaná už před patnácti lety… On je fakt neskutečná povaha. Ryzí charakter. Neznám moc čistejch duší, jako je Petr. Vždycky jsem ve všech vztazích stála na vlastních nohách. V pozoru. Extrémně emancipovaná, čímž jsem se tak nějak chránila, aby mi nikdo neublížil. Hlavně s nikým moc nepočítat, co když to zase není pravda, co když odejde, co když… Teď jsem si konečně sedla a odpočívám. A myslím, že Petr odpočívá taky.

Střídavá péče? Snad dobrý

S bývalým partnerem máte Máťu ve střídavé péči. Hodnotíš ji i teď zpětně, po zkušenostech, jako tu nejlepší možnou variantu?

Na hodnocení je dost brzo. Hlavně to asi nejde vůbec hodnotit, nějak jsme se rozhodli a těžko říct, jak by to vypadalo, kdybychom se rozhodli jinak. Jediné, co hodnotím, je, jestli se Máťa směje, když odchází a když se vrací. Jestli se těší k oběma. A on se směje a těší. Tak snad dobrý…

Zmínila jsi se, že jedním z tvých výchovných cílů je vychovat z Máti gentlemana. Jak konkrétně se toho snažíš docílit?

Příklady táhnou, naštěstí jak tatínek, tak Petr v sobě gentlemanský chování mají zakódovaný a on si to od nich odkoukává. Nebojím se, že by Máťa neuměl v dospělosti pomoct holce do kabátu.

Listopadovou Maminku s Nikol Štíbrovou na obálce si můžete až do středy 18. listopadu koupit na stáncích nebo pak dále TADY na našem iKiosku s dopravou zdarma. 

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Nikol Štíbrová přiznala: Tohle je deset strašlivých lží, které říkám synovi
Témata: Děti, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Slavné maminky, Rozhovor, Výroba, Vánoce, Dánsko, Nikol Štíbrová, Botník, Míša Láchová, Stánek, IKE, Máťa, Hygge, Nik, Google, Petr Leitgeb, IKiosku, Prosincové číslo, Maminka, Dánová, Ikea, Nikol