Maminka.czNovorozenec

Myslete na kojení už při vaší stravě

Regina Rothová 27.  8.  2015
Strava maminky ovlivňuje kvalitu mateřského mléka, tedy i zdraví a vývoj dítěte. Proto je nadmíru důležité její správné složení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dodržet pravidelný a vyvážený jídelníček v době, kdy si zvykáte na nový režim, je více než náročné, ale velmi důležité. Podle posledních poznatků z oblasti výživy se v prvních 1000 dnech života dítěte rozhoduje o tom, jak zdravé bude v dospělosti.

Lékaři zabývající se nutričním programováním, vědou o výživě dítěte v raném věku, jsou přesvědčeni, že 80 % budoucího zdraví ovlivňuje životní styl a celkově prostředí, ve kterém dítě žije. A nejdůležitější je v tomto směru výživa. 

Kojení je pro organismus zátěž

„Mlékem matka předává svému dítěti významné množství důležitých živin. Ty podporují správný vývoj metabolismu (snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, obezity, cukrovky), růst a vývoj mozku, rozvoj zažívacího traktu a imunitního systému dítěte. Kojení zároveň může být u ženy příčinou nedostatečného zásobování jejího vlastního organismu potřebnými živinami.

Na jedné straně tedy musí kojící matka upravit svůj jídelníček proto, aby zvýšila množství a kvalitu mateřského mléka. Na druhé straně musí také kompenzovat nedostatek živin ve svém těle, způsobený tvorbou mateřského mléka,“ říká doktor Petr Tláskal, vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol. Právě proto, že je kojení pro matčin organismus energeticky náročné, by se její strava měla lišit od stravy běžných žen.

Vše, co matka vypije anebo sní, se díky mateřskému mléku dostává v přenesené podobě i do těla dítěte. A pochopitelně také vše, co ženě v jídelníčku chybí, může chybět i dítěti. „Nedostatky v jídelníčcích kojících žen jsou individuální. Kojící žena by měla mít o zhruba 300–500 kcal vyšší příjem energie než obvykle. Jídelníček kojící matky by tedy měl dodávat až o pětinu více energie než v době, kdy maminka nekojí,“ vysvětluje doktor Tláskal. 

Výhody pro oba

MUDr. Petr Tláskal, CSc., FN Motol

„Díky unikátnímu složení mateřského mléka dokáže matka naprogramovat svému dítěti dobré zdraví do dalších let života. Kojení má výhody i pro ženu, například se předpokládá, že snižuje výskyt nádorů prsu a vaječníků. Zároveň je pro ženu i velmi náročné z hlediska výdeje energie a živin. Žena potřebuje zvyšovat množství a kvalitu mateřského mléka a doplňovat živiny v těle, které tímto procesem ztrácí. Až o 15 g denně by měl stoupnout příjem bílkovin, toho maminka docílí konzumací nízkotučných mléčných výrobků, libového masa, luštěnin či vajec. Sacharidů by mělo být o 50 g denně víc, a to především ve formě kvalitních celozrnných potravin. Kojící žena by se neměla v jídle výrazněji omezovat. Další informace o stravě při kojení najdete na www.1000dni.cz.“ 

Nejčastěji chybí... 

Mezi základními živinami, které maminkám chybí, jsou prospěšné tuky, zejména polynenasycené mastné kyseliny, zvláště omega-3, někdy rovněž nazývané jako LCP mastné kyseliny. Česká populace se s jejich nedostatkem potýká běžně. Proto byste jako budoucí nebo novopečená maminka měla zařazovat častěji rostlinné tuky, například řepkový olej, nebo ryby, nejlépe mořské.

Chybí také kyselina listová, železo, vitamin D, vápník, zinek, jod nebo vitaminy skupiny B. Vitamin D a vápník mají význam pro udržení zdravého stavu zubů a kostí. Železo, kyselina listová a zinek ovlivňují správnou funkci imunitního systému. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj mozku a zraku kojeného dítěte, komplex vitaminů skupiny B pomáhá matce snižovat únavu, u dítěte aktivuje potřebné metabolické procesy. 

Snadné řešení: jíst jinak 

Úprava jídelníčku je snadná. Stačí zařadit potraviny bohaté na potřebné živiny nebo se spolehnout na vhodný výživový doplněk pro kojící matky. 
V době kojení by se měl zvýšit i příjem základních živin. Denně o zhruba 15 g bílkovin a 50 g sacharidů více.

V případě tuků doporučují odborníci zvýšit příjem již zmiňovaných omega-3 mastných kyselin, tedy ryby minimálně 2krát týdně. 
15 g bílkovin získáte z: 

  • 75 g kuřecích prsou
  • 200 g vařené čočky
  • 200 g bílého jogurtu + 200 ml mléka 

50 g sacharidů získáte z: 

  • 100 g chleba (cca 2 krajíce)
  • 300 g vařených brambor
  • 120 g celozrnných vařených těstovin 

Co by nemělo chybět 

  • Bílkoviny (mléčné výrobky, zakysané mléčné výrobky, libové maso, vejce, luštěniny).
  • Tuky (ryby, rostlinné oleje, např. olivový, řepkový).
  • Sacharidy (celozrnné produkty, rýže, brambory, ovoce).
  • A samozřejmě vápník, zinek, jod, kyselina listová, vitaminy skupiny B (mléčné výrobky, ryby, červené maso, zelenina, ovesné vločky). 

Příklad jídelníčku pro kojící matku na celý den

  • Sacharidy: obiloviny, těstoviny, brambory, pečivo a rýže (5–6 porcí denně)
  • Zelenina (3–5 porcí denně)
  • Ovoce (2–4 porce denně)
  • Mléko a mléčné výrobky (3–4 porce denně)
  • Bílkoviny: ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny (1–3 porce denně)

Jednu porci si odměřte jako jeden kus ovoce či zeleniny nebo zarovnanou hrst například rýže nebo čočky. 

Pořádně to zapijte! 

V době kojení byste dřív než kdy jindy měla dbát na pitný režim. 
Uvědomte si, že nad rámec běžných potřeb organismu ztrácíte spoustu tekutin spolu s mateřským mlékem. Kojící žena by tedy měla vypít alespoň 2–3 litry tekutin. Vhodná je zejména kvalitní voda nebo minerálka. Ale pozor, jen se slabou mineralizací. Rozhodně neuškodí ředěné džusy, ovocné čaje a mléčné nápoje. 
 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Základní živina, Červené maso, Vařený brambor, Kojeného dítě, Vaš, Fakultní nemocnice Motol, Dobré zdraví, Kojené dítě, Novopečená maminka, Výživový doplněk, Kojící žena, Česká populace, Libové maso, Živina, Snadné řešení, Petr Tláskal, Nový režim, Myš, Řepkový olej