Maminka.czHubnutí

Myslete na poporodní kila už v těhotenství. Proč se to vyplatí?

Barbora Vajsejtlová 8.  1.  2024
Děsíte se toho, jak budete shazovat poporodní kila? Uvažujete o tom, jestli si při kojení můžete naordinovat dietu? Zjišťovali jsme, jak se dá skloubit mateřská role a hubnutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestliže jste celebrita, která má k dispozici osobního trenéra, kuchaře, chůvu a minimálně jednu služku, neobtěžujte se dalším čtením. Protože v tom případě pro vás bude shazování přebytečných kilogramů po porodu pouze formalitkou, kterou ve finále s velkou pompou můžete sdílet na sociálních sítích.

VIDEO: Petr Havlíček o hubnutí po porodu: Důležitý je správně poskládaný jídelníček


Pokud jste na tom ale podobně jako naprostá většina matek, nejspíš budete po porodu přemýšlet, jak by se daly zkombinovat probdělé noci, kojení a totální nedostatek času, kdy jste ráda, že si stihnete vyčistit zuby, tak, aby výsledkem byl minimálně stejný počet kil, jaký jste měla před porodem – ale ideálně samozřejmě ještě o kousek méně.


To, jak se na vašem těle podepíše těhotenství a jak bude vaše postava vypadat po porodu, je vždycky tak trochu loterie. Například já jsem při obou svých těhotenstvích přibrala téměř pětadvacet kilo – dodnes jsem přesvědčená, že ze vzduchu, protože jsem jídelníček nijak dramaticky nezměnila, a přesto jsem vypadala jako almara.

Po prvním porodu ze mě téměř všechno okamžitě „sjelo“ a z porodnice jsem si odnesla pouhých pět kilogramů navíc, které se v následujících týdnech tak nějak samy od sebe rozpustily. Automaticky jsem předpokládala, že u druhého dítěte to bude mít podobný průběh a hubnutí nebudu muset nijak zvlášť řešit.

Tentokrát se ale poporodním kilům u mě zalíbilo a navázala se mnou nerozlučné přátelství. Nemohla jsem se jich zbavit a trvalo bez nadsázky roky, než jsem se dostala na původní váhu – o tvaru postavy nemá ani cenu se zmiňovat.


Téma hubnutí po porodu je pro většinu žen velmi žhavé, ale přitom se jedná o období, kdy je shazování kil mimořádně obtížné. Kojení, únava, nedostatek času, denní rytmus převrácený kompletně naruby – to všechno hubnutí ztěžuje. Jak je to tedy po porodu s dodržováním zdravého jídelníčku, případně dietou?


Na poporodní kila myslete už v těhotenství


Podle výzkumu provedeného na Cornell University, který citoval magazín Live Science, zůstane čtvrtině žen rok po porodu pět a více kilogramů. V průměru si potom žena po každém těhotenství „odnese“ navíc jedno až dvě kila. Autoři výzkumu přitom upozorňují na to, že ačkoli se to může jevit jako nepatrný přírůstek, po několika těhotenstvích už se jedná o nezanedbatelnou záležitost.


Pokud jste tedy ještě neporodila, ale jste aktuálně těhotná (případně se otěhotnět chystáte), je právě teď nejvyšší čas začít myslet na poporodní kila. Podle váhového přírůstku, kterého dosáhnete v těhotenství, se dá totiž dobře odhadnout, kolik kilogramů navíc vám zůstane po porodu.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Klíčový první trimestr

Jaké chyby dělají maminky nejčastěji?

Tipy od výživového poradce

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Mateřství, Po porodu, Jídelníček, Šestinedělí, Hubnutí po porodu, Hubnutí, Pohyb, dieta, Colorado, Jak zhubnout, Alma, Většina matek, Přebytek, Kilo, Polovina žen, Petr Havlíček, Přírůstek, Maminka, Alm, Přibírání, Zdraví na Heureka.cz