Maminka.czŠkolák

Myslíte si, že je střídavá péče pro dítě vhodná?

Vanda Stöckbauerová 7.  6.  2012
Myslíte si, že je střídavá péče pro dítě vhodná?
Jednou z nejbolestnějších událostí v životě malého dítěte je bezesporu rozvod nebo rozchod rodičů. Bohužel mnohdy mu nelze zabránit, a v některých případech je dokonce lepší, když jdou partneři od sebe a jejich potomek netrpí neustálými hádkami a napětím. Jenže pro dítě jsou přece důležití oba rodiče. Jak tedy zajistit, aby se na výchově podíleli stejnou měrou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řešením je střídavá péče, při níž o dítě pečují střídavě tatínek nebo maminka. Čas, který stráví s oběma, by měl být v zásadě stejný, nebo alespoň podobný. Interval bývá od několika dnů do několika týdnů, v některých případech i delší. Samozřejmě první podmínkou je, aby spolu oba expartneři vycházeli a byli schopni se dohodnout. A jak se na „střídavku“ dívají psychologové? Je vůbec pro děti vhodná? „Ano, ale při splnění některých podmínek. Rodiče musejí bydlet blízko sebe, aby jejich ratolest chodila stále do jedné školky či školy.

Oba se musí umět o dítě postarat a musí na to mít čas. Nemá smysl, aby při střídavé péči bylo dítě například místo u tatínka stále u babičky, jeho matky, protože otec je často na služebních cestách. Rodiče musí být schopni se spolu o potomkovi a jeho aktuálních potřebách konstruktivně domlouvat. Ideální by byla varianta, kdy se nemusí stěhovat dítě, ale v jednom bytě se střídají rodiče, to je však málokdo ochotný podstoupit. Střídavá péče by měla prospívat především dítěti, a pokud se tak neděje, raději by mělo být svěřeno do péče jednoho z rodičů a k druhému chodit na návštěvy,“ odpovídá psycholožka Mgr. Tereza Beníšková.

Ano i ne!

Jak to vidí čtenářka Nikola Hanušová, Horní Radechová

Jsou rodiny, ve kterých by střídavá péče nemohla být aplikována, jinde je to naopak velmi vhodné řešení péče o nezletilé děti. Sama jsem spíše zastáncem střídavé péče. Dítě díky ní neztratí ani jednoho z rodičů, oba se mu věnují, ale zároveň si mají možnost od něj odpočinout. Nevýhodou může být, že citlivější dítě pak neví, komu patří a kde má skutečný domov. Jsem momentálně v rozvodovém řízení, rozcházíme se s manželem v dobrém a velmi rádi bychom měli dcerku ve střídavé péči. Bohužel pro naši rodinu je tento model nepřijatelný, protože od sebe bydlíme 400 km. Střídavá péče je podle mého názoru vhodná jen pro rodiny, kde oba rodiče žijí relativně blízko sebe, a tak může jejich ratolest chodit do stejné školy, navštěvovat stejné kroužky a pokud možno mít i stejné přátele. U střídavé péče by se asi mělo hodně dbát také na názor dítěte (pokud je již dostatečně zralé) a netraumatizovat ho tím, že si ho rodiče budou přehazovat jako horký brambor, i když by raději bylo jen u jedno z nich natrvalo.

ČTĚTE TAKÉ: Blanka (17): Nezletilá maminka může být stejně dobrá jako 30letá

Ano!

Jak to vidí čtenářka Martina Knoblochová, Kladno

Přikláním se k tomu, že do tří let by dítě mělo vyrůstat u mámy. Potom, pokud mají oba rodiče zájem se o něj starat, je myslím střídavá péče vhodným řešením pro rozvedené rodiny. A to z několika zásadních důvodů – za rozpad manželství můžou v různém poměru oba partneři a není fér, aby dítě zůstalo po rozvodu jednomu z nich a druhý ho vídal jen sporadicky. Každý z rodičů má takto možnost věnovat svému dítěti dostatek lásky a pozornosti a taky formovat jeho osobnost. A dítěti tak nechybí ženský ani mužský vzor, což je myslím pro jeho pozdější život hodně důležité. Dost podstatné (nejen) při střídavé péči je, aby se rodiče dokázali shodnout aspoň na nejdůležitějších zásadách ve výchově. Dítě si pak od každého z nich vezme to podstatné. Taky radosti a starosti spojené s rodičovstvím si oba spravedlivě rozdělí. Je to úplně jiná situace, než když si (obvykle) tatínek vyzvedne dítko jednou za 14 dní na víkend a užijí si „pouze“ zábavu.

Témata: Střídavá péče, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Školák, Batole, Pec, Hanušová, Expartner, Zásadní důvod, Služební cesta, Myš, Vhodné řešení, Mysl, Péče, Citlivé dítě, Mužský vzor, Život hodně