Maminka.czBolest hlavy

Bolest hlavy v těhotenství: Co dělat, když nic nezabírá?

Michaela Láchová 9.  3.  2024
Když je bolest hlavy v těhotenství nesnesitelná a nic nezabírá, můžete sáhnout po paracetamolu. "Výhodná je kombinace s kofeinem, který zesiluje jeho analgetický účinek," radí MUDr. Kateřina Halatková z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nefarmakologické metody v boji s bolestí hlavy přece jen selžou, které léky může žena během těhotenství bezpečně použít?

V průběhu celého těhotenství je lékem první volby paracetamol. Užívá se v obvyklých dávkách, pokud možno co nejkratší dobu, to je 1–3 tablety po 500 mg na den. Rozsáhlý sběr dat neprokazuje toxický vliv na plod. Nedoporučuji ovšem užívat paracetamol ve formě kombinovaných preparátů na bolest – obsahují řadu dalších látek nevhodných pro těhotné. Výhodná je kombinace paracetamolu s kofeinem, který zesiluje jeho analgetický efekt a který si můžeme dopřát formou kvalitní kávy, přičemž horní limit kofeinu pro těhotné je 200 mg/den, což odpovídá 1–2 šálkům středně silné kávy. Káva navíc obsahuje hořčík, který pomáhá v léčbě a prevenci migrény.

Bolest hlavy v těhotenství: Co teď, když si nemůžete vzít prášek?


Jak by měly postupovat nastávající maminky, které už před těhotenstvím trpěly migrénami?

Pokud jste před otěhotněním trpěla migrénou, pak lze antimigrenika (sumatriptan) užít i v prvním trimestru těhotenství. Výsledky sběru dat nenaznačují zvýšené riziko vrozených vad. Zkušenosti s léčbou sumatriptanem ve druhém a třetím trimestru těhotenství jsou omezené. Dobrou zprávou je, že frekvence migrenózních záchvatů se snižuje až u 70 procent migreniček, obzvláště ve druhém a třetím trimestru.

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestou

Než sáhnete po lécích, zkuste následující tipy:

  • V rámci prevence pravidelně cvičte, skvělou volbou je jóga pro těhotné, která uvolní svaly i mysl.
  • Jezte v pravidelných intervalech. Právě nízký krevní cukr může vést k nepříjemným bolestem hlavy.
  • Dopřejte si dostatečnou dobu spánku a odpočinku. Nespěte málo, ale ani ne příliš. Osm hodin je značka ideál.
  • Vyhledávejte klidná a tichá místa.
  • Vyhýbejte se místům s intenzivními pachy. Nastávající mámy jsou na ně hodně citlivé.
  • Hodně pijte. Minimálně dva litry tekutin denně, ale i více, pokud je horko. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda nebo ovocný či bylinkový čaj. S bylinkami ovšem opatrně, ne všechny jsou v těhotenství vhodné.
  • Pokud vás bolest hlavy přepadne, najděte si klidnou a tichou místnost a nejméně 15 minut relaxujte se zavřenýma očima a vlažným obkladem.
  • Pomoci mohou i některé přírodní esenciální oleje, těhotným většinou pomáhá levandule nebo máta.
  • Pokud si lehnout nemůžete, dejte si alespoň nohy do zvýšené polohy a za krk umístěte studený obklad.
  • Pijte vodu s citronovou šťávou, i ta dokáže často od bolesti ulevit. 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Káva, Bolest, Bolest hlavy, Bolest zad, Migrény, Volby, Máťa, Kofein, Trimestr, Kateřina Halatková, Paracetamol, Migréna, Zdraví na Heureka.cz