Maminka.czZdraví

Na co si dát pozor v bytě, když máte doma lezoucí batole?

Ve chvíli, kdy se váš drobeček promění z ležícího miminka na průzkumníka, který všude doleze, je potřeba se váš byt podívat z trochu jiné perspektivy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatuji si, jak jsem se těšila, až můj tehdy první chlapeček začne objevovat svět. Na tu chvíli, kdy se z něj stane malý neposeda, který s naducaným zadečkem v plínce bude všechno prozkoumávat. Ano, období objevování je krásné, děti jsou v prozkoumávání naprosto bezkonkurenční (kde se hrabe Sherlock Holmes), ale vy byste měli mít vždy náskok.

Místo, kde je si může bezpečně hrát

Ze všeho nejdřív je dobré připravit malému objeviteli bezpečné místo, kde jej můžete nechat v klidu, aniž byste měli obavy, že si ublíží.

Nám se vždy dobře osvědčila omyvatelná podložka ve formě puzzle. Zvolit můžete také ohrádku, ale to ne každé dítě snese. U nás to skončilo tak, že jsem v ohrádce seděla já s dítětem nebo nám sloužila jako přesně vymezený prostor pro odkládání hraček (později jako ochrana před vánočním stromečkem).

Děti chraňte před bateriemi nebo magnety. Ty by se dětem neměly vůbec dostat do ruky.

 

Záslepky na zásuvky

Jednou z prvních věcí, kterou je třeba pořídit, když se dítko začne pohybovat, jsou záslepky na zásuvky. Nevím proč, ale přitažlivost dítěte k zásuvkám bez záslepek by snad mohla vydat na nějaký fyzikální zákon. Dítě je přitahováno silou.... Všichni tři naši synové byli odmalička zásuvkami fascinováni.

Kabely, nabíječky...

Klepněte pro větší obrázek

Se zabezpečním zásuvek souvisí také odstranění kabelů z dosahu dítěte. Nevinné zatahání kabelu od spotřebiče, může mít fatální důsledky.

Schody

Máte-li doma schody, je třeba dbát na jejich zabezpečení. Dnes se vyrábí celá řada kvalitních zábran, které si dítko jen tak samo neotevře.

Horké nebezpečí
Dítě je na světě

Horké nebezpečí

Topení, krb

Pokud máte doma krb, určitě vás napadne pořídit ohrádku, která zabrání tomu, aby se váš drobeček dostal do jeho blízkosti. Pozornost byste měli věnovat, v zimním období, také rozhřátému topení.

Otevřená okna, nedovřené dveře

To, že bychom neměli nechávat malé děti v místosti, kde je otevřené okno, je známá věc, ale spousta rodičů na to zapomíná. Také nezapomínejte zavírat dveře do místnosti, děti si tak totiž lehce mohou přivřít prstíky.

Ostré hrany

Klepněte pro větší obrázek

I když se vám do toho třeba nebude chtít, protože jste si právě koupili nový nábytek, tak se to jistě vyplatí. Chrániče rohů nábytku. Z vlastní zkušenosti se nám dobře osvědčily tzv. tlapky z IKEA, které drží. Dříve jsme měli doma ochranu ve tvaru kuliček. Ty ale syna tak lákaly, že si na nich tzv. brousil zuby, až je odloupnul a zůstaly mu v pusince. To prostě nevymyslíte...

Kuchyň - největší hrozící nebezpečí

Klepněte pro větší obrázek

Děti kuchyň milují, tolik skříněk, které se dají otevírat, a do toho tolik pokladů... Kromě klasických dětských pojistek se mi dobře osvědčila také zábrana proti pádu hrnců, která se připevňuje na sporák.

Nezapomínejte také na zabezpečení odpadkového koše, který třeba mí synové s oblibou vytahovali...

Chemické prostředky

Klepněte pro větší obrázek

Čističe, tablety do myčky, prášky na praní, ale také vitamíny nebo léky, to vše by mělo být zabezpečné pod zámkem, kam se dítě nedostane. I když si myslíte, že dítě například v koupelně na danou věc nedosáhne, nenechte se mýlit. Syn mojí kamarádky v roce a půl vypil čistič na mestruační kalíšek, který si zapomněla v koupelně. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale představte si, jak tu hrůzu popisujete v nemocnici.

17 nejčastějších mýtů o jídle pro batolata

Květiny

Z dosahu lezoucích kojenců nebo batolat odstraňte také květiny, které mohou lákat děti k ochutnání. Můj nejstarší syn sice květiny nejedl, ale zase miloval vyhrabávání hlíny...

Malé předměty a cennosti

Klepněte pro větší obrázek

Pokud máte jedno dítě, bude vše jednodušší. Ovšem pokud už máte doma staršího potomka, který si hraje například s legem, musíte být ve střehu. Na malé věci mají malé děti přímo radar. To, čeho si vy nemusíte vůbec všimnout, drží miminko ve svých drobných prstíčkách a zvědavě si prohlíží.

Odstraňte proto z dosahu veškeré věci, které by mohly vaše děti spolknout a poučte staršího potomka o tom samém.

Pokud máte doma nějaké větší věci, jako například sochy, nebo jen hrníčky vystavené v poličce, je dobré popřemýšlet o dočasné změně místa.

Vana, bazén

Zcela samostatnou kapitolou je potom vana nebo bazény, zahradní jezírka. Tady snad není třeba zdůrazňovat, že dítě bychom nikdy neměli nechat samotné ve vodě, ani když je větší. Bazény apod. je třeba také zabezpečit nebo nenechat dítě bez dozoru.

Pozor na běžné činnosti a odkládání věcí

I když upravíte prostředí pro svého broučka tak, aby bylo co nejbezpečnější, nezapomeňte, že nehoda se může stát i vaší nepozorností. Stačí, když necháte hrníček s čajem na stole s ubrusem nebo neschováte platíčko léků na své místo.

Každé dítě je jiné

Když jsem po tom, co můj teď již sedmiletý syn začal lézt, upravila byt a knihy posunula o několik úrovní výš, abych tam místo nich dala hračky, řekla mi moje maminka, že tohle ona dělat doma nebude. My jsme totiž údajně se sestrou nikdy žádné věci z poliček nevyhazovaly a Kryštof to u ní dělat taky nebude.

No a neuběhlo pár týdnů a rezignovala, protože pochopila, že to jinak nepůjde. Druhý Adam byl zase klidnější a věci jsme nijak razatně nemuseli stěhovat do vyšších pater. Zato nejmladší Matyášek je přímo expert na malé věci, které si chce strkat do pusinky.

Každé dítě je jiné, proto je dobré být obezřetný a vynalézavost, obratnost a rychlost dětí nepodceňovat.

10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví  
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Kojenec, Váš domov, Máť, Nábytek, Bezpečné místo, Zimní období, Objevování, Zásuvka, Zábrana, Byte, Vánoční strom, Malý neposeda, Lezoucí batole, Odkládání, První chlap, Baterie, Dom, Okno, Fyzikální zákon, Když si myslit, Spotřebiče, Lež, Zdraví na Heureka.cz

Video