Maminka.czTěhotenství

Na co si dát pozor v těhotenství!

Zuzana Labudová 10.  6.  2011
Na co si dát pozor v těhotenství!
Jiný stav sice není nemoc, přesto na vás v tomto krásném období čeká řada nástrah. Poradíme vám, na co si máte dát pozor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gravidní ženy se obvykle nejvíce bojí, aby o své miminko nepřišly. Vědci nás navíc každou chvíli zásobují novými studiemi o tom, co všechno by mohlo našim dosud nenarozeným dětem ublížit, takže nastávající matky mohou leckdy propadnout pocitu, že je ohrožuje opravdu všechno.

Pravdou je, že potratem končí až každé čtvrté těhotenství. Ve skutečnosti je ale minimálně polovina všech předčasných konců gravidity způsobena chromozomálními abnormalitami a většina žen přijde o plod ještě předtím, než zjistí, že je v jiném stavu.

Potrat pak vnímá třeba jako mírně opožděnou a trochu silnější menstruaci. Se svým věkem, který s rizikem potratu souvisí docela zásadně – u žen ve věku 35 let je až čtvrtinové, u těch nad 40 let téměř poloviční – nic udělat nemůžete. Co ale ovlivnit dozajista můžete, je prostředí, ve kterém se pohybujete, jídlo a pití, jež konzumujete, a způsob života, který vedete. Čeho se tedy máte vyvarovat?

Alkohol, cigarety a kofein

Alkohol je možné pít jen výjimečně, v nepatrném množství a ve formě nízkoalkoholických nápojů, tedy především piva a vína. Pokud máte pocit, že vám něco uniká, zkuste nealkoholickou variantu, k přípitku existuje i takový sekt. Kouření by si těhotná žena měla odpustit úplně, každá cigareta snižuje množství kyslíku, které se dostává k dítěti.

V případě kávy pravděpodobně jednoznačný návod neexistuje, jsou však studie uvádějící různé množství kávy, které je či není možné v graviditě bez rizika konzumovat. Většina doporučení považuje za neškodné dva až tři šálky denně. I zde však existuje bezkofeinová varianta.

Obezita

Mnoho žen má kvůli obezitě velké potíže již s otěhotněním a nadměrná hmotnost také zvyšuje riziko potratu a vrozených vývojových vad u miminka. Ideální je samozřejmě upravit svoji váhu ještě před otěhotněním, pokud se vám to ale nepodařilo, snažte se alespoň udržet si dosavadní hmotnost. Baculaté gravidní ženy nemusejí v těhotenství přibrat ani kilo.

Čtěte také: Gravidita bez masa

Nebezpečné jídlo

Pozor si dávejte především na nedostatečně tepelně upravené maso a pokrmy ze syrových vajec. Pro těhotné je nebezpečná zejména listerie, což je bakterie nacházející se v syrovém mase, měkkých sýrech a lahůdkách.

Budoucí maminky jsou přitom k nákaze listeriózou mnohem náchylnější než ostatní populace. Existuje u nich až dvacetkrát vyšší pravděpodobnost nákazy listeriózou, celá třetina všech evidovaných případů postihuje právě těhotné.

Extrémně nebezpečná je tato nákaza pro lidský plod a novorozence, jimž hrozí větší nebezpečí než matce. Lékaři nedoporučují těhotným ani zvýšenou konzumaci suši a ryb, zejména tuňáka, jehož maso může obsahovat velké množství nebezpečné rtuti.

Infekce

Přestože placenta představuje pro plod ochranu před nepříznivými vlivy, infekce stejně může k nenarozenému dítěti proniknout a ohrozit jej. V každém případě, pokud již onemocníte, neberte bez porady s lékařem žádné léky. Jestliže absolvujete vyšetření, upozorněte zdravotníka na to, že jste těhotná. Klasickým virózám, chřipkám a nachlazením vzdorujte především důsledným mytím rukou a vyhýbáním se místům s velkou koncentrací lidí.

Závažnějším infekcím, jako je toxoplazmóza, která může mít pro nenarozené dítě fatální důsledky, předejdete tím, že se budete vyhýbat zvířecím výkalům, což platí především o kočkách. Pokud máte nějakou tu „micku“, která chodí ven, přenechte čištění jejího záchodu někomu jinému, protože se mohla od ptáků či myší nakazit touto chorobou, aniž byste o tom věděla. Velmi nebezpečné jsou také zarděnky, proto se ujistěte, že jste proti nim očkovaná, nebo si nechte zkontrolovat hladinu protilátek v krvi.

Náhlé příhody

Bohužel se nevyhýbají ani ženám v očekávání. Nejčastěji to bývá akutní zánět slepého střeva, většinou v prvním trimestru.
Lékaři pak stojí před rozhodnutím, zda raději léčit váš slepák konzervativně, anebo se pustit do operace. Ani v případě chirurgického zákroku se však nemusíte bát, medicína dnes už natolik pokročila, že ani operace, která je v blízkosti „bydliště“ vašeho budoucího potomka, miminko neohrozí.

Úrazy

Nejvíce úrazů gravidních žen mají na svědomí samozřejmě autonehody. Protože asi nepřestanete hned po otěhotnění cestovat, zkuste alespoň rizika minimalizovat. Seďte nejlépe vzadu a důkladně se připoutejte. Dolní pás by měl být co nejníže pod vaším břichem, horní by se měl břichu vyhýbat bokem a procházet až prostředkem vašeho hrudníku. Jestliže je auto vybaveno airbagem, posuňte sedadlo co nejvíce dozadu. Jste-li řidička, v posledním trimestru raději přenechte volant někomu jinému.

Dalším úrazům se můžete vyhnout zodpovědným chováním, snažte se zabránit nárazům a pádům, neprovozujte žádné rizikové sporty, jako je jízda na koni, lyžování či bruslení, naopak podle libosti plavte, cvičte gravidjógu a můžete i tančit.

Velká námaha

Samozřejmě nemusíte zůstat devět měsíců v křesle, přesto respektujte svůj jiný stav a poslouchejte své tělo. Při péči o domácnost, zaměstnání a starosti o další děti máte rozhodně co dělat, namáhavější domácí práce jako drhnutí koberců či gruntování však raději odložte na později. Jakmile se dostaví špinění, krvácení a silné bolesti v podbřišku, jeďte do nemocnice.

Tvrdnutí břicha je sice ve druhé polovině těhotenství a především v posledním trimestru normální známkou děložní činnosti, pokud by se ale stahy stávaly pravidelnými a intervaly mezi nimi se zkracovaly, mohl by předčasně začít porod. Podobně se snažte předejít otokům nohou pravidelným odpočíváním s podloženými končetinami.

Krása neškodí

Pravděpodobně se budete chtít i v jiném stavu líbit, takže občas zajděte ke kadeřníkovi či na kosmetiku a nechte se hýčkat. U barvení vlasů platí, že kvalitní barva od zkušeného odborníka, který ví, že jste těhotná, riziko neznamená.

Vodítkem vám může být mimo jiné cena – některé levné barvy obsahují toxické rakovinotvorné látky či barviva, která mohou být nebezpečná. Na kosmetiku můžete zajít zcela bez obav.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Nadměrná hmotnost, Abnormalita, Upravené maso, Měkký sýr, Nepatrné množství, Řidička, Barvení vlasů, Velká námaha