Maminka.czPraktické rady

Na dovolenou k moři autem s dětmi? Žádný problém. Na těchto 8 věcí nezapomeňte, zjednoduší vám cestu

Chystáte se vzít ratolesti k moři autem? Pokud chcete vyrazit po vlastní ose a obáváte se, jak dlouhou cestu zvládnou vaše děti, máme pro vás pár doporučení a chytrých tipů. Poradíme, na co při cestování vozem na dovolenou nezapomenout a jak se dobře připravit, aby cesta za zážitky proběhla co nejvíc v klidu a pohodě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do Chorvatska, Slovinska nebo do Itálie? Cestu k moři zvládnete autem pohodlně nejlépe přes noc. Pokud vám nevadí řídit potmě, je to ideální varianta. Samozřejmě je vždy na místě zvážit věk dětí a také to, jak cestování automobilem snáší, zda budou schopné v autosedačkách v klidu spát. Když se rozhodnete absolvovat cestu přes den, nezapomeňte mít stále po ruce dostatek pití a jídla a počítejte s tím, že bude nutné častěji dělat zastávky, aby se prckové protáhli a proběhli venku. Vyrazit za teplem, mořem a sluncem vlastním vozem se zkrátka s dětmi nemusíte bát, jen je dobré nepodcenit přípravu. Přinášíme pár šikovných tipů.

VIDEO: Lékárnička na dovolenou: Co vám nesmí chybět?

Plánujte dopředu

Při delších cestách autem dobře zvažte, kdy bude nejlepší vyjet. Mrkněte na aktuální dopravní situaci na plánované trase, a pokud můžete, vyhněte se největším dopravním špičkám, které jsou i přes prázdniny v pátek a neděli odpoledne. Turnusy ubytování mnohdy začínají i končí o sobotách, tudíž se dá předpokládat, že i v tento den bude na evropských silnicích a dálnicích poněkud "těsněji." Pokud cestujete s malými dětmi, zvažte odjezd pozdě odpoledne nebo večer, protože pak se dá předpokládat, že většinu cesty prospí. Je ale dobré se s partnerem domluvit, aby se poslední část cesty prospal i ten z rodičů, který pak bude mít dítě na starost po příjezdu na místo.

Nachystejte dostatek svačinek

Připravte dětem (a nejen jim, uvidíte, že i vám přijdou během dlouhé cesty vhod) dostatek "zobání," dobrot, které budou moci průběžně ujídat, zaženou malý hlad a dodají tělu tekutiny. Pro příklad: meloun nakrájený na kostičky, kuličky hroznového vína, salátová okurka nebo mrkev pokrájená na kolečka, malá rajčátka...to vše v krabičkách a uložené v chladicím boxu nebo tašce. Chybět by neměly ani oblíbené "pamlsky", krekry nebo sušenky, super jsou na cesty ovocné přesnídávky v praktických "kapsičkách."

Dělejte často zastávky

Při plánování cesty si předem vytipujte záchytné odpočinkové body, kde se občerstvíte a protáhnete. Mnoho dopravních nehod se stává kvůli nepozornosti, kterou způsobuje únava. Proto ji nepodceňujte, a pokud vám padá hlava kousek před cílem, stejně si dejte přestávku. Menší děti potřebují častější zastávky a platí to i pro malá miminka. Pro ně je dlouhý pobyt v autosedačce sám o sobě nevhodný, a tak jim dopřejte změnu polohy v pravidelných intervalech. Zajistěte také stínění v autě. Kupte sluneční clony, v případě nouze stačí i plenka uchycená v okénku.

Voda, jídlo a ubrousky vždy po ruce

Do prostoru uvnitř auta si dejte praktické věci, které budete během jízdy potřebovat a snadno se k nim v případě potřeby dostanete. Samozřejmostí je pití a s ohledem na délku cesty také jídlo pro sebe i děti. Pokud cestujete s úplně malými ratolestmi, myslete na to, že kojenecká strava se na benzinkách špatně shání. Nemálo dětem bývá v autě špatně, myslete tedy i na kinedryl, případně žvýkačky proti cestovní nevolnosti. Hodí se také vlhčené ubrousky pro případnou nehodu u svačinky.

Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout

Papírová mapa k nazaplacení

Se stále dokonalejší navigací mnoho z nás vůbec neřeší plán cesty a počítá se zadáním cílové destinace do navigačního systému, který ho bude celou cestu navádět. Spoléhání se na navigaci se ale může v případě selhání techniky vymstít. Papírová mapa se nikdy neporouchá a není závislá na mobilních datech ani baterii, proto se vyplatí mít atlas jako záložní plán v přihrádce vozu. Nezabere mnoho místa a v případě nouze ho oceníte.

Přemýšlejte při ukládání zavazadel

Veškeré věci byste měli mít ideálně v zavazadlovém prostoru, který je pro ně určený. Dbejte přitom na to, abyste ty nejtěžší kufry a jiné předměty ukládali jako první. Teprve na ně pak pokládejte věci lehčí a menší. Díky uložení zavazadel v kufru vozu se vyhnete situaci, kdy by zavazadla v prostoru auta cestující obtěžovala, ale také ohrožovala. Při prudkém brzdění by totiž mohly předměty ze zadních sedadel vletět dopředu k řidiči a spolujezdci. Pokud by byla zavazadla příliš vysoká, mohla by řidiči vadit ve výhledu. Jestli tedy necestujete zrovna na lehko, pořiďte si střešní nosič a uložte přebytečné věci do něj. 

Aby se děti zabavily: přibalte hračky, pastelky a pohádky

Nebojte se vzít s sebou do auta polštářek, deku a v případě menších dětí nezapomeňte na oblíbeného plyšáka či jinou hračku. Místo deky poslouží dobře třeba i osuška nebo mikina, záleží tedy na vás, kolik prostoru máte k dispozici a zda deku využijete třeba i na místě, kam máte namířeno. Nejen děti, ale i dospělí se při dlouhé cestě v autě nudí. Jestli nechcete neustále poslouchat "kdy už tam budeme?", myslete i na hry vhodné do vozu (k dostání jsou různé cestovní verze karetních her, bingo nebo i miniaturní magnetické Člověče, nezlob se). Zabaví vás i poslech hudby a audioknih, pro děti můžete stáhnout do tabletu oblíbené pohádky nebo písničky. Výborně zafungují rovněž pastelky a blok, případně oblíbená knížka, ze které můžete cestou předčítat.

Zkontrolujte povinnou výbavu

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě a nemyslí se tím jen to, abychom měli zapnuté pásy, které jsou ostatně povinné v každém případě. Před cestou zkontrolujte, jestli je automobil v pořádku a má všechno, co mít má. Třeba takové sjeté pneumatiky vás mohou v zahraničí přijít pěkně draho.

„Minimální hloubka vzorku letních pneu je skoro ve všech evropských zemích 1,6 milimetru. Je ale třeba brát v potaz, že při hloubce pod 3 milimetry už pneumatika většinou znatelně ztrácí schopnost odvádět vodu. Tím se prodlužuje její brzdná dráha na mokru a zvyšuje se i riziko aquaplaningu. Se staršími pneu proto doporučujeme jezdit na mokru mnohem opatrněji než s novými," vysvětluje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

U nás patří do povinné výbavy autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a rezervní kolo či sada pro opravu pneumatiky. Pokud vyrážíte přes hranice, přizpůsobte svou výbavu podle toho, jaká je v dané zemi povinnost. Stejně tak si zjistěte, jaká jsou na cestách v konkrétních zemích pravidla a maximální povolené rychlosti.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Dovolená s dětmi, Praktické rady, jídlo, Cestování, svátek, Maminka cestuje, Prázdniny, Výlety, Léto s dětmi, Cestujeme, Chorvatsko, Moře, Itálie, Brusle, Bezpečnost dítěte, mapa, Deka, Řidič, Zábava, Ratolest, Děti, Benzínka, Rodinná dovolená, Plánování, Výlet