Maminka.czRodina

Na co nezapomenout před odjezdem na hory? Zapojte všechny a rozdělte si úkoly

Simona Procházková 31.  1.  2023
Jarní prázdniny jsou doslova za rohem, na horách konečně napadl sníh, a tak začíná ta pravá lyžařská sezona. Už se nemůžete dočkat, až se budete s dětmi prohánět po sjezdovce? Abyste si užili skutečně klidnou a pohodovou dovolenou, myslete na pár důležitých věcí, které je dobré předem zařídit, ať vás nic nepříjemného nezaskočí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tajemství skvělé rodinné lyžovačky, kterou si všichni dosyta užijete bez zbytečného stresu a rozčilování? Nepodcenit přípravu a zbytečně neriskovat. I tady platí otřepaná fráze, že „kdo je připraven, není zaskočen!“. A zejména to platí při cestování a sportování s malými dětmi. Zde máte několik praktických tipů, které vám pomohou zabránit průšvihům a nepříjemnostem při pobytu na horách.

VIDEO: Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete

Připravte plán a rozdělte úkoly

Do balení zapojte celou rodinu, každý ať si na hromádku připraví, co bude nutně potřebovat. Přípravu a kontrolu lyžařského vybavení (lyže, hůlky, boty, helmy, brýle) svěřte partnerovi, děti si mohou samy nachystat trička, termoprádlo, ponožky a rukavice, oblíbené hračky, knížku, pastelky i hygienické potřeby.

„Balíme podle seznamů, kde máme napsané i drobnosti typu zápalky, baterky, pasy, opalovací ochranný krém, kolíčky na prádlo, které má člověk tendenci zapomenout. Nechte děti prožívat přípravy s vámi – mohou mít za úkol třeba i kontrolu pasů, udělat část itineráře cesty. Dovolte jim zažít pocit, že něco mají na starost zcela samy – kdo bude doplňovat pití, kdo zjistí, kde nabereme benzin, kdo bude dělat fotodokumentaci. Převzatý úkol pak mají na starosti na sto procent, a já mám tím pádem zaručeno, že mi nepraskne hlava z toho, že musím myslet na všechno,“ říká Štěpánka Štrougalová, zakladatelka Baby Clubu Juklík a maminka čtyř dětí.

Abyste předešli nečekaným překvapením, raději si ještě doma všichni vyzkoušejte lyžařské a zimní oblečení. Děti možná od poslední lyžovačky povyrostly a vy jste mohli přibrat, nebo naopak shodit nějaké to kilo. Lyže se vyplatí donést ke kontrole a správnému seřízení do specializovaného servisu. Zpravidla vás to vyjde levněji, než když budete potíže řešit až přímo na sjezdovce.

Chystáte se s dětmi na lyže? Tady se ubytujete přímo u sjezdovek

Vezměte s sebou lékárničku

Připadá vám to zbytečné, když přece lékárny jsou všude? Omyl! Rodinná cestovní lékárnička nezabere moc místa a rozhodně se vyplatí nic nepodcenit. Co určitě přibalit? Léky, které vy nebo vaše děti pravidelně užíváte (např. na alergii nebo vysoký krevní tlak), přípravky na průjem a zažívací potíže (živočišné uhlí, endiaron, enterol apod.), na snižování horečky (s obsahem paracetamolu a také s ibuprofenem), léky na bolest, oční a nosní kapky, pastilky na bolest v krku. Pro děti, které trpí nevolnostmi při cestách autem nebo autobusem, nezapomeňte kinedryl nebo žvýkačky proti cestovní nevolnosti.

„Pro strýčka Příhodu by každý, i nealergický člověk měl mít k dispozici na dovolené volně prodejné antihistaminikum v tabletách, například Zyrtec nebo Xyzal, a nějaké oční kapky proti alergii,“ doporučuje MUDr. Tomáš Rohovský z brněnské alergologie a imunologie Hornmed. Téměř povinnou výbavou cestovních lékárniček by měly být prostředky na ošetření ran – dezinfekce, náplasti, obvazy, nůžky a pinzeta. Přibalte taktéž náplasti na puchýře. Chybět by neměly pružné obinadlo na případný výron a masti na bolestivé svaly a otoky.

Udělejte si průzkum

Vyplatí se mít už před odjezdem dostatek informací. Jedete na dosud neznámé místo? Zjistěte si předem, zda vybrané lyžařské středisko disponuje kvalitním zázemím pro děti a rodiny. Nechybí lyžařský servis pro případ nehody, lyžařská nebo snowboardová školička, odpovídá profil sjezdových tratí schopnostem jednotlivých členů vaší rodiny (dbejte na to, aby si zalyžoval i nejslabší lyžař)? A co dětské vleky pro nejmenší a zázemí jako například vyhřívaná převlékárna nebo herna, cenově dostupná restaurace?

Dobré je také mít jasnou představu o tom, jak daleko je hotel, apartmán nebo penzion, ve kterém budete ubytováni, od sjezdovek, zda se k nim dostanete ski busem nebo autem, zda je parkoviště zdarma (abyste nebyli nepříjemně překvapeni cenou za celodenní parkování), kde se dají nakoupit základní potraviny a podobně. Informujte se také o nabídce skipasů. Je k dispozici zvýhodněné rodinné jízdné? Od kolika let nebo centimetrů se platí za děti (v řadě ski areálů lyžují děti až do šesti nebo sedmi let zdarma)?

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Bez pojištění nevyjíždějte!

Neriskujte zbytečně a nelitujte peněz, kvalitně se pojistit proti možným rizikům by mělo být samozřejmostí. Předem si promyslete, kam a s kým vyrážíte a jaké aktivity vás na horách čekají.

Budete pouze lyžovat, nebo se chystáte na skialpovou túru? Místo do českých hor jste se letos rozhodli vyrazit do Alp? Jedete s dětmi, které je těžké uhlídat, nebo jen s partou přátel? Srážce na sjezdovce nikdy stoprocentně nezabráníte, vedle tradičního zdravotního pojištění je proto tím nejdůležitějším také pojištění odpovědnosti za škodu. Poškozený po vás totiž může požadovat odškodnění nejen za zdravotní újmu či poškozený majetek, ale může do něj zahrnout i finanční kompenzaci za výpadek příjmu nebo dlouhodobě sníženou kvalitu života. Odškodnění po vás pak může požadovat i zdravotní pojišťovna poškozeného za jeho pobyt v nemocnici.

Vhodným doplňkem je úrazové pojištění. Tradiční zdravotní pojištění nenabízí dostatečnou podporu v případě skutečných životních problémů. Úrazové pojištění ano. Dejte si ale pozor na to, že každá pojišťovna má stanoveny maximální limity pojistného plnění. Znamená to, že pokud náklady na vaši léčbu přesáhnou limit pojištění, musíte částku navíc uhradit ze svého.

Buďte obezřetní vůči tomu, jak vaše pojišťovna pojímá aktivitu, kvůli které na hory vyjíždíte. Často totiž dělí sporty na základní, které jsou obsaženy v klasickém cestovním připojištění, a dále pak na rizikové a extrémní.

V cizině modrá kartička nestačí!

Vyrážíte za sněhovými radovánkami do Alp? Nespoléhejte na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Modrá kartička slouží jen jako doklad, že se na vás vztahuje veřejné zdravotní pojištění a v řadě zemí z něj nelze hradit spoluúčast. Například ve Francii hradí pacienti většinu zdravotní péče a zpětně žádají o refundaci pojišťovnu.

EHIC lze také uplatnit pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Pojištění úhrad léčebných výloh je proto pro pobyt v zahraničí nezbytné. Pozor také u cestovního pojištění k platebním kartám, kde bývají často nastaveny limity nižší než u běžných pojišťoven. Také zdaleka ne všude cestovní pojištění zahrnuje pokrytí nákladů pátrací akce horské služby. To platí například pro Slovensko, kde je třeba si technický zásah Horské služby připojistit.

Při uzavírání jakékoli pojistné smlouvy zkontrolujte výši nastavených limitů. Pojišťovny je aktivně nenabízejí, snaží se totiž zaujmout nižší cenou pojistného. „Úrazové pojištění tak, jak se běžně sjednává na přepážkách, nenabízí v mnoha případech dostatečnou podporu v případě skutečných životních problémů,” upozorňuje Marek Orawski, specialista na pojištění. 

Míříte na hory autem? Zkontrolujte, zda máte platné povinné ručení a havarijní pojistku. Znáte dopodrobna její obsah a výluky, které obsahuje? Pojištění čelního skla řeší většina pojišťoven připojištěním. Pojištění proti poškození zvířetem rovněž. Pojištění zavazadel se vztahuje jen na správně uložená zavazadla v automobilu. Necestujte proto naložení až po střechu. Střešní boxy také nepojišťují zdaleka všechny pojišťovny. A rozhodně nenechte doma lopatku, škrabku na okna, sněhové řetězy, ale ani deku a čaj pro případ, že byste uvízli někde v závějích. 

Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na délku, kvalitu a bezpečnost!

Lyže půjčíte z pohodlí domova

Vašim nejmenším, kteří s lyžováním teprve začínají a hlavně rostou před očima až závratnou rychlostí, je zbytečné pořizovat každý rok novou výbavu. Lyže nebo kompletní lyžařský set si můžete vypůjčit on-line přímo z domova, a to třeba i na celou zimní sezonu.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké lyže pro dítě jsou ty nejlepší?

Jak na to? Stačí na webu příslušné vybrané půjčovny vyplnit váhu, výšku, velikost nohy a zdatnost vašeho malého lyžaře. Dostanete na výběr z různých setů přesně na míru podle zadaných údajů a parametrů. Tato služba se stává stále oblíbenější.

Helma a chránič páteře jsou nezbytností!

Bez některých doplňků, nejvychytanější bundy nebo ultramoderních stylových rukavic se na horách obejdete, "přežijete" i zapomenutou svačinu nebo příliš tenkou šálu. Bez čeho byste ale vy ani vaše ratolesti neměli na sjezdovku vůbec vyjet? Správně, neměly by chybět kvalitní bezpečnostní helma a chránič páteře, tzv. páteřák neboli želva.

Helma může předejít až 80 % těžkých zranění hlavy a mozku, je ale důležité umět vybrat tu správnou. Pokud si budete lyžařskou helmu půjčovat nebo kupovat, sáhněte po takové, která chrání hlavu po celém jejím obvodu, včetně uší a brady.  

„Helma musí na hlavě dobře sedět. Jenom takto může chránit před lehkými úrazy, ale také před vážným poraněním krční páteře či mozku, tedy v případech, kdy jde o život nebo hrozí riziko trvalých zdravotních následků. Podle statistik správné nošení helmy pomáhá zabraňovat až 80 % těžkých poranění hlavy,“ říká rehabilitační lékařka a primářka MUDr. Jarmila Zipserová z kliniky Axon. Při lyžování a jízdě na snowboardu také nezapomínejte na lyžařské brýle. Ty mohou zlepšit upevnění helmy na hlavě, takže bude na hlavě lépe držet při jízdě i při případném pádu. A zároveň při nepříznivém počasí pomáhají k zřetelnějšímu vidění, a umožňují tak rychlejší reakce.

Dáváte dětem na sáňky helmu? Pozor, na zavřených sjezdovkách neplatí pojištění

Kromě nebezpečných úrazů hlavy mohou při zimních sportech přijít také úrazy páteře. K nim většinou dochází při pádu či prudkém nárazu. Ochranný páteřní pás ocení vedle sjezdových lyžařů také snowboardisté (časté pády na snowboardu totiž směřují na oblast zad). Protektory páteře budete tak chránit nejen svoji páteř, ale také ledviny. Některé chrániče navíc brání i před zraněním klíčních kostí a hrudního koše. „Dbát byste měli i na ochranu kolen, což se vyplatí zejména u snowboardingu, kde může dojít po prudkém pádu k zpřetrhání kolenních vazů,“ varuje MUDr. Jarmila Zipserová.

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Děti a sport, Sport, Pohyb, páteř, Softshell, funkční oblečení, úrazové pojištění, termoprádlo, Pojištění, lyže, Platební karta, Školička, Paracetamol, Jasná představa, Endiaron, Imunologie, Pojistné plnění, Nečekané překvapení, Radovan, Penzión, Internetový obchod, Sport na Heureka.cz