Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Na internetu jsou závislé už i pětileté děti. Jak poznat hrozící průšvih?

Barbora Vajsejtlová 7.  12.  2020
Neustále sedí před displejem nebo monitorem a fascinovaně sleduje videa, hraje hry nebo si s někým chatuje. Zjišťovali jsme, jak poznat, kdy je on-line posedlost vašich dětí ještě v pořádku a kdy už je potřeba začít uvažovat o závislosti a hledat řešení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hry na mobilu, videa na YouTube, nekonečné diskuse po WhatsApp s kamarády… Digitální technologie a to, co je ještě únosná míra jejich používání, jsou v naší domácnosti velmi horkým, až žhavým tématem. Jakmile se totiž naše děti ponoří do hlubin virtuálního světa, nevidí a neslyší.

Podotýkám, že v tomto případě nejde o řečnický obrat, ale o jeho zcela doslovné naplnění. Pod vlivem adrenalinu při hraní her děti zapomínají, že mají hlad, žízeň, že nemají hotové své povinnosti, že se domluvily s kamarády, a někdy mám pocit, že zapomínají snad i dýchat…

Chcete toho více zažít off-line? Rozhodně si kupte aktuální OFF-LINE číslo časopisu Maminka. K mání ZDE

Nepomáhají domluvy, vysvětlování ani zákazy. Jakmile povolíme v ostražitosti, vypadá to, že jim prstíky vrostou do klávesnice. Stejně jako většina rodičů tak řešíme dilema, jestli jít cestou tvrdých zákazů (a do značné míry je tak vyřadit z kolektivu vrstevníků, kteří jsou on-line téměř pořád), nebo spoléhat na to, že jednou přijdou k rozumu a zvládnou si digitální technologie korigovat samy. A hlavně: jak vlastně poznat, co je ještě normální a co už zavání závislostí, kterou by bylo potřeba razantně řešit.

 

Závislost se obvykle vypěstuje na on-line hrách, aplikacích, sociálních sítích.

 

Závislost na internetu, případně závislost na hraní počítačových her, se totiž v posledních letech zařadila mezi nové diagnózy, které se týkají čím dál tím většího množství lidí. A zároveň postihují i stále mladší děti. Víte, kdy zpozornět a jak poznat, že už má vaše dítě problém a jeho vztah k digitálním technologiím není normální?

Batole a YouTube: Tohle všechno byste si měli ohlídat

Závislost už i u velmi malých dětí

Pamatujete si doby, kdy byl internet vzácnou záležitostí, za kterou se chodilo do knihoven a kaváren? Tehdy nám představa, že budeme někdy řešit, jestli se náhodou u našich dětí nerozvíjí závislost na internetu, připadala jako dokonalé sci-fi. V době, kdy se dá k internetu připojit prakticky kdekoli na světě, se ale závislost na něm a hraní počítačových her stávají obrovským problémem. I když tradičně nejohroženější skupinou jsou dospívající, mladí dospělí a matky na mateřské dovolené, podle odborníků stále častěji se tento typ závislosti objevuje i u velmi malých dětí.

Britská charitativní organizace Barnardo’s, která se zaměřuje na ohrožené děti, si například nechala vloni zpracovat výzkum, ze kterého vyplynulo, že závislost na internetu se už objevuje i u dětí mladších pěti let. Ve vzorku respondentů se dokonce vyskytlo i dvouleté dítě se znaky závislosti. Autoři výzkumu upozorňují, že v důsledku toho, že rodiče nabízejí smartfony a tablety stále mladším dětem ve snaze zabavit je, narůstá jednak míra závislosti a jednak klesá úroveň sociálních schopností dětí. Členové rodin spolu totiž stále méně a méně komunikují. V důsledku toho děti selhávají nejen v interakci s ostatními lidmi, ale i v kreativním myšlení nebo ve schopnosti ovládat vlastní emoce.

Polovina dětí zažívá šikanu na sítích! Týká se to i vašeho dítěte?

Reálný svět v pozadí

Ačkoli se na to v souvislosti se svými dětmi zdráháme pomyslet, závislost na internetu nebo počítačových hrách pracuje na stejném principu jako třeba závislost na alkoholu nebo drogách. Člověk tuší, že jeho chování není v pořádku, že se řítí do velkého průšvihu, ale stejně není schopný ovládnout se.

Malé děti si přirozeně důsledky svého chování uvědomují v mnohem menší míře. Ale ani například dospívající, kteří už velmi dobře dokážou odhadnout, jakou reakci jejich jednání vzbudí, jej nedokážou změnit. Internet a počítačové hry tak postupně vytlačují reálný svět, koníčky, kamarády a vlastně jakékoli jiné aktivity do pozadí. Závislé dítě potřebuje být neustále on-line, internet či hry jsou pro něj tou nejdůležitější věcí a dává jim přednost i před vztahy s reálnými lidmi.

Špatně spí, nejí a je podrážděné? Za úzkost dětí mohou i tablety a mobily

Představa, že ho necháte hrát, jak dlouho bude chtít, a ono se časem internetem přesytí, je přitom naprosto scestná. Takzvaná tolerance se totiž neustále zvyšuje. Je to podobná situace, jako když budete systematicky a pravidelně pít alkohol. Zpočátku vám budou stačit dvě deci vína, abyste se cítili příjemně ovínění, ale postupem času budete potřebovat stále větší množství, abyste docílili stejného stavu. Stejné je to i u závislosti na internetu.

Doba, kterou na něm vaše děti tráví, se pořád zvyšuje, ačkoli jim připadá, že uplynulo pouhých pár minut. Pokud jim přístup na internet zakážete, projeví se u nich typické abstinenční příznaky. Jsou nesoustředěné, dávají najevo podrážděnost, nervozitu, ale klidně i vztek nebo naopak upadnou do depresivního či úzkostného rozpoložení. Jsou ochotné kvůli svému virtuálnímu světu riskovat konflikty, zpřetrhat vztahy se svými kamarády i opustit koníčky, které měly rády. Postupem času se horší i jejich tělesná kondice. Internet zkrátka zaujímá čelné místo v jejich životě a ani vaše domluvy, výčitky či hrozby na tom nic nezmění.

Jaká je příčina opožděného vývoje řeči u dětí? Budete se divit!

Jak z toho ven?

Máte pocit, že předchozí řádky popisují přesně vaše dítě? Boj se závislostí na internetu je běh na dlouhou trať. Zatímco u dospělého je prvním krokem uvědomění si vlastního problému a chuť s ním něco udělat, u dětí je potřeba stavět především na podpoře a rodinném zázemí. Pokud jste doteď byli zvyklí „vrazit“ dítěti mobil či tablet, kdykoli ho potřebujete zabavit, bude to i pro vás nezvyk a ústup ze svého pohodlí. Budete se mu muset mnohem více věnovat a zároveň být důslední v dohlížení na limity, které v rámci užívání internetu a telefonu stanovíte.

Pomozte jim najít nové koníčky, a pokud je to trochu možné, zapojte do nich celou rodinu. Nové společné zážitky vás stmelí a poskytnou nové podněty, které jim poskytnou „náhradu“.

Stejně tak jim stanovte jasná pravidla, kdy, kolik času a jakou aktivitou mohou na internetu trávit. Můžete se například domluvit na „výměnném obchodu“, kdy bude čas na internetu vyvážen stejným množstvím času, který dítě věnuje sportu, domácím pracím nebo společnou rodinnou aktivitou.

Televize a tablet: Malé děti potřebují limit. Chvíli a dost!

Pomohou vám v tom i speciální aplikace na hlídání času, který dítě na internetu či na mobilu stráví. Při odvykání buďte důslední a zároveň i trpěliví. Situace se nezmění během týdne, ale pozvolna.

Komunikujte a vysvětlujte. Pokud ani po několika týdnech nezpozorujete žádný posun, nestyďte se kontaktovat odborníka, který vám s řešením problému pomůže – třeba formou rodinné terapie.

Mediální výchova je nutná! Děti musí rozpoznat manipulaci. Kde číhá?
Velká GALERIE! Takhle vypadal finálový den soutěže Maminka roku 2020
Témata: Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Výchova, Rodiče, internet, Odvykání, Vysvětlování, Myšlení, WhatsApp, YouTube, Digitální technologie, Závislost, Koníček, Tolerance, Počítačová hra, Hrách, Hraní her, Alkohol, Děti, Vztah, Aplikace, Míra