Maminka.czDěti a sport

S dětmi na kole bezpečně. Tyhle rady se vám budou v létě hodit

Simona Procházková 29.  6.  2023
Letní výlety s dětmi na kole mohou být nezapomenutelným zážitkem a skvělým dobrodružstvím, které je možné o prázdninách zažít. Bohužel někdy také tím nejhorším, protože pohodová vyjížďka se lehce může změnit v noční můru. Stačí ošklivý pád, zranění, špatné oblečení, zima… Jak se na všechno dobře připravit a co byste neměli podcenit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cyklistika je skvělou volbou, když chcete trávit společný čas aktivně. Nabízí svobodu a volnost pohybu a rychlejší přepravu než pěšky po svých. Děti výlety na kole většinou zbožňují (pokud je tedy nenutíte pobývat v sedle celý den a netrápíte je příliš náročným terénem). Jak si užít cyklo výlet s rodinou bez stresu a starostí? Máme pár praktických rad a důležitých tipů, jak jezdit na kole s dětmi bezpečně a na co dávat extra pozor.

VIDEO: Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo

Bezpečí především

Na kole platí základní pravidlo: Hlavně bezpečně. A v případě dětí na to myslete dvojnásob. I když už třeba dokážou šlapat a držet se na kole opravdu dobře, leckdy svou nepozorností nebo zkrátka menšími zkušenostmi padají i v případech, ve kterých by to jejich dospělý doprovod vůbec nečekal.

Zhruba od školního věku, tedy šesti nebo sedmi let, začněte děti učit zásady bezpečné cyklistiky a vysvětlujte jim, co je bezpodmínečně nutné dělat a dodržovat, a co naopak za žádnou cenu nezkoušet. Ukazujte jim, že nejvhodnější je využívat trasy, cesty a stezky určené speciálně pro cyklisty a zdůrazněte, jak je cyklista oproti motorizovaným účastníkům provozu na pozemních komunikacích mnohem více zranitelný. Připravujte zkrátka dítě na to, jak se chovat, až bude samo jezdit na kole v silničním provozu, například při ranní cestě do školy.

Co jsou ochranné prostředky?

Důsledné používání ochranných prostředků a pomůcek je při jízdě na kole (stejně jako na koloběžce, skateboardu nebo lyžích) naprostou nutností a mělo by být pro dítě samozřejmostí. Základem je cyklistická přilba správné velikosti a správně upevněná. Před každou jízdou zkontrolujte technický stav kola, zda má dofouknuté pneumatiky, funkční brzdy a správně nastavené sedlo a řídítka. Dbejte na to, aby bylo dítě dobře viditelné, nezapomínejte na výrazné barvy a reflexní prvky, a to na samotném kole i na oblečení.

Tyto výlety na kolech zvládnou i děti. Známe nejlepší rodinné cyklostezky

Bez helmy dítě na kolo nepatří

Cyklistická helma by měla na hlavě pohodlně sedět, aniž by tlačila, zároveň by však měla být těsná a neměla by ani rozepnutá spadnout při předklonu z hlavy. Dětské helmy jsou vždy vybaveny mechanismem na nastavení velikosti, ať už jsou to otočné kolečko nebo pouze elastické pásky, které se přizpůsobí obvodu hlavy. Tomu, jak helma dítěti sedí, věnujte dostatečnou pozornost. Pokud nekupujete helmu v kamenném obchodě, ale přes e-shop, máte až tři týdny na její bezplatné vrácení, pokud by dítěti neseděla.

Helma by měla na hlavě sedět nejlépe vodorovně, její přední část by měla zasahovat asi doprostřed čela. Při nošení musí být zapnutý podbradní řemínek, za nějž by měly jít zastrčit maximálně dva prsty. Helma musí být dotažena tak, aby se na hlavě nehýbala. Podbradní pásky by neměly přijít do kontaktu s ušima, protože při delší vyjížďce by mohly dřít.

Kvalitní helmy mají možnost přizpůsobení prostoru kolem uší i nastavení délky podbradního řemínku. U dětí je velmi vhodné doplnit helmu zadní blikačkou.

Mini manuál pro cyklo výlety s dětmi

  • Víte, jaká je povinná výbava každého cyklisty? Zvlášť důležité je osvětlení, každý cyklista musí mít na kole odrazky oranžové barvy na paprscích zadního kola i z obou stran pedálů a bílou přední odrazku. Doporučená je zadní červená odrazka. 
  • I když je ochranná helma ze zákona povinná jen pro cyklisty mladší 18 let, jděte jako rodiče příkladem a jezděte s ní také. Vedle vlastní bezpečnosti ukážete názorně dětem, proč je důležité ji používat.
  • Také se velmi hodí sportovní sluneční brýle, které ochrání oči před sluncem, prachem i létajícím hmyzem. Měly by mít kvalitní skla s vysokou UV ochranou.
  • Nezapomeňte ani na cyklistické rukavice. V případě pádu totiž právě rukavice zamezí nepříjemným odřeninám.
  • Oblečení pro malé cyklisty volte z funkčních materiálů, prodyšné a rychleschnoucí. Chybět by neměla větrovka, skvělé jsou speciální cyklistické kraťasy s výstelkou v oblasti hýždí, která zamezí otlačeninám ze sedla.
  • Vždy nechte dítě jet na kole před vámi, měli byste na něj stále vidět, abyste sloužili jako jakýsi „štít“ před projíždějícími auty nebo ostatními cyklisty. Dítě navíc může ztratit balanc nebo dostat smyk, proto je dobré mít ho neustále pod dohledem.
  • Naučte dítě alespoň základní dopravní značky a pravidla chování v silničním provozu, například to, aby při odbočování vždy ukazovalo rukou, u každé křižovatky počkalo a nekličkovalo po silnici.
  • Pokud vás jede více ve skupince, berte ohled na ostatní a umožněte bezpečné předjíždění: udržujte na silnici takové rozestupy, aby se do nich bezpečně vešlo předjíždějící auto. Například by měl jet jeden dospělý, za ním by měla být dostatečná mezera a pak může jet druhý dospělý v těsném závěsu za dítětem.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Děti a sport, Sport, Pohyb, Prázdniny, léto, Léto s dětmi, Výlety, Cyklista, Dobrodružství, Výlet, Větrov, Erin, Helma, Kolo, Vyjížďka, Rada, Skateboard, Noční můra, Oblečení, Zdraví na Heureka.cz