Maminka.czVýživa a stravování

Na výletě v Asii. Ochutnejte jarní závitky

Jana Chmelíková 9.  6.  2015
Ochutnejte klasické asijské pochoutky - jarní rolky. Podle našich receptů můžete vyzkoušet čtyři nesmažené verze, které vašemu tělu pomohou odlehčit od hutných zimních jídel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jarní závitky s kuřecími prsíčky 

4 závitky, 35 minut

Potřebujeme: 1 kuřecí prsní řízek, sójová omáčka, sezamový olej, 1 menší mrkev, 2 lžíce arašídů, 4 sušené rýžové papíry, pár kousků citronové trávy, 1 červená chilli paprička, čerstvá máta a thajská bazalka, rybí omáčka k podávání

Prsa prořízněte tak, aby byla pokud možno po celé délce stejně silná. Maso zakápněte sójovou omáčkou a nechte 10 minut odležet. Pak otřete. Plátek masa potřete sezamovým olejem a na pánvi s přidáním ještě trochy oleje, nebo ideálně na grilu, je z obou stran opečte dozlatova. Nechte 5 minut odpočinout, pak je nakrájejte na tenké plátky.

Očištěnou mrkev nasekejte na tenké nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a pak podrťte v hmoždíři. Rýžový papír ponořte na chvíli do vody, aby změkl. Doprostřed položte kuřecí prsa, trochu mrkve, pár arašídů, kousek citronové trávy, kousek chilli papričky a čerstvé bylinky. Srolujte podle uvážení a podávejte s rybí omáčkou místo dipu. 

Klepněte pro větší obrázek

Vietnamské krevetové závitky 

4 závitky, 15 minut

Potřebujeme: 30 g vlasových rýžových nudlí, 12 malých (koktejlových) krevet, 1 lžička oleje, čerstvá máta, čerstvý koriandr, 4 listy rýžového papíru, 4 listy baby salátu, hrst libovolných výhonků, 2 lžíce omáčky hoisin, 1 lžíce sójové omáčky, 1 stroužek česneku, sezamová semínka

Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte odstát, dokud nezměknou. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Krevetky orestujte na trošce oleje. Z máty a koriandru otrhejte mladé lístky. Rýžový papír vždy jen po jednom namočte do vody a nechte změknout. Lehce osušte. Doprostřed narovnejte vedle sebe tři krevetky a po dvou lístcích máty a koriandru. Přes ně položte list salátu a do něj zabalte nudle a výhonky.

Rýžový papír smotejte do rolky – tím, že nudle jsou v listu salátu, se bude lépe balit a závitky budou i hezky vypadat. Podávejte s dipem z omáček smíchaných s prolisovaným česnekem a sezamovými semínky. 

Náš tip: Ke krevetám se skvěle hodí pár nudliček salátové okurky nebo křupavé kedlubny. 

Klepněte pro větší obrázek

Tipy na omáčky a dipy k podávání

Klepněte pro větší obrázek

Indonésie 
Ananasový dip: Na kousky nakrájený ananas smíchejte s chilli a jarní cibulkou. Zálivka je z vody, arašídového oleje, rýžového octa a cukru. 

Thajsko
Arašádová omáčka: Do 150 g arašídového másla vmíchejte sójovou omáčku, 250 ml kokosového mléka, kousek zázvoru, česnek a chilli papričku. 

Vietnam 
Nuoc cham: Vzniká smícháním rybí omáčky nuoc nam, vody, limetkové šťávy a cukru, přidává se do ní i česnek a chilli paprička. 

Netradiční závitky v řase nori 

4 závitky, 15 minut

Potřebujeme: 1/2 avokáda, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 salátové okurky, hrst vojtěšky nebo řeřichy, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky medu, 1 snítka koriandru, 4 plátky řasy nori

Avokádo zbavte pecky i slupek a nakrájejte na tenké nudličky. Zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli marinovat. Okurku očistěte a rovněž nakrájejte na nudličky. Připravte si vojtěšku (nebo řeřichu). Sójovou omáčku smíchejte s hořčicí, medem a jemně nasekaným koriandrem, množství upravte podle chuti.

Plátky řasy nori jeden po druhém vyndejte ze sáčku a zabalte do ní připravenou zeleninu. Řasa skvěle absorbuje tekutinu ze zeleniny a měla by zůstat trochu křupavá. Podávejte s omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Thajské závitky s papájou a krevetami 

4 závitky, 45 minut

Potřebujeme: 40 ml thajské sladké chilli omáčky, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička limetkové šťávy, na špičku nože zázvoru, 30 g vlasových rýžových nudlí, 1 malá mrkev, 1/4 papáji, 2 lžíce arašídů, čerstvá máta, thajská bazalka, 4 větší předvařené krevety, 1 lžíce oleje, 4 sušené rýžové papíry 

Smíchejte sladkou chilli s rybí a sójovou omáčkou a přidejte limetkovou šťávu a trošku zázvoru. Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte chvíli odstát, dokud dokonale nezměknou. Pak je vyjměte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a nůžkami nastříhejte na malé kousky. Mrkev a papáju nakrájejte na nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a podrťte v hmoždíři.

Thajskou bazalku a mátu nasekejte nahrubo. Krevety orestujte na kapce oleje a podle potřeby oloupejte. Nakrájejte na nudličky. Rýžové papíry postupně namočte do vody, nechte změknout, vyjměte a osušte. Všechny suroviny urovnejte doprostřed papíru a zarolujte. Opakujte s ostatními surovinami. Podávejte se směsí omáček. 

Náš tip: Měkké vlasové nudle můžete zakápnout trochou směsi omáček a až pak je balit do závitku. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, JAR, Zálivka, Kreveta, Indonesie, Malá mrkev, Indonésie, Výlet, Hmoždíř, Pár kousků, Sójová omáčka, Vietnam, Čerstvý koriandr, Thajská bazalka, Thajsko, Rýžový papír