Maminka.czLáska a vztahy

Na vztahu pracujte, i když se ocitl muž mimo ložnici. Jak na to?

Barbora Vajsejtlová 8.  11.  2018
Že se táta ocitne mimo ložnici, když se narodí miminko, je v pořádku, pokud se na tom oba partneři v klidu domluví. Pokud je ve vztahu všechno v pořádku a chcete, aby to tak zůstalo, bude to chtít trochu vzájemné péče. I mimo ložnici. Co doporučuje Denisa Říha Palečková?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vědomě zahrnujte do svého dne, večera, noci nebo rána chvíle, kdy se dotýkáte, objímáte, líbáte… Možná se do toho budete muset zpočátku vědomě dostat, protože pro samou únavu a pozornost zaměřenou na dítě to pro vás nebude spontánní. Ale je to důležité. A když miminko spí, nechoďte vždy jen uklízet a podobně, ale třeba si – i kdyby jen na pět minut – jděte sednout spolu, přitulit se, posedět u čaje a nedělat NIC. Žádný výkon. Zkrátka chvíle zastavení a být spolu.“

Příchod miminka = táta mimo ložnici. Je odloučení dobré? A na jak dlouho?

Základní pravidla:

  • Odcházet z ložnice naštvaný by neměl, je to první riziko, že se začne vztah narušovat. 
  • Pokud ložnicové odloučení trvá déle než prvních pár měsíců života dítěte, je třeba více dbát na partnerskou stránku vztahu: Udržovat intimitu, blízkost a sdílení bez ohledu na to, v jaké části bytu táta přespává – jinak je tu pro změnu riziko odcizení a ztráty vztahu jako takového. 
  • Pokud vy cítíte, že návrat svého muže do ložnice vlastně úmyslně oddalujete, ptejte se proč a řešte to: Muž vás má sice rád i jako matku svých dětí, ale potřebuje vás také jako ženu a potřebuje být nejen otcem, ale také milencem. 
  • Stát se může, že táta mimo ložnici už definitivně zůstane – jedno z jakéhokoli důvodu: Pak je třeba myslet také na to, jaký vliv může mít stávající situace na dítě (nemělo by z ní mít pocit, že všechno řídí, že táta není důležitý, že nemá autoritu, a ani by nemělo zažít pocit viny, pokud se náhodou táta drží mimo ložnici z důvodu nefunkčního vztahu). 

KDY JE OPRAVDU NEJVYŠŠÍ ČAS NA NÁVRAT DO LOŽNICE?

Podle Denisy Říhy Palečkové je to nejpozději ve chvíli, kdy dítě prospí celou noc. A určitě počítejte s tím, že to bude chtít vzájemnou toleranci: Odvykli jste jeden druhému, večerním či ranním rituálům… A čím déle to oddělení trvalo, tím spíše budete potřebovat pomoct. Pak můžete zkusit např. Retreat pro páry, kurz, který pomohl už tisíci partnerských dvojic. 

S miminkem v jedné posteli: 8 zásad bezpečnosti pro společné spaní
Spadlo mi miminko. Jak reagovat a kdy jít k lékaři?
Špatně spí? Možná příliš topíte! A proč není dobré sušit v ložnici prádlo?

 

Témata: Láska a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Rodina a vztahy, Dítě je na světě, Pocit viny, Ložnice, Vztah, Pořádek, Základní pravidlo, Denisa Říha Palečková, Jak, Táta, Nefunkční vztah, Celá noc, Retreat pro páry, Zastavení, Denis Říha Palečková, První pár, Děti

Video