Maminka.czBatole

Načančané Vánoce s batoletem: Stromek přivažte a pozor na ubrusy!

Michaela Láchová 23.  12.  2019
Potrpíte si na vánoční výzdobu? A že se s batoletem v bytě vylučuje? Opak je pravdou! Stačí ji jen nenechavým ručičkám přizpůsobit. A my víme, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi se všichni shodneme na tom, v čem je největší kouzlo Vánoc. A přestože si to každý rok snažíme sami sobě opakovat, často se nevyhneme stresu spojenému se všemožnými i nemožnými přípravami. Jasně, nikdo se nechce před návštěvou chlubit nepořádkem, byť má na něj každá máma s malým špuntem doma plné právo a mělo by to být podle mě po všech stránkách omluvitelné (jsem to ale alibistka), ale každá z nás chce mít zvláště o Vánocích doma co nejpříjemněji. Jak ovšem takovou vánoční atmosféru vykouzlit s malým průzkumníkem, kterému neunikne v bytě žádná novinka a který se lačně vrhá na vše, co může v rámci svého objevování a fascinace světem řádně okoštovat?

První Vánoce ve třech: Očekávání a realita se můžou lišit. Jak si je užít?

1. Stromeček může být

Bez vánočního stromečku, ať už je jakkoli velký, si málokdo dokáže představit Štědrý den. Pro malého neposedu ale takový přírodní úkaz, který se najednou zjeví v obýváku, představuje neodolatelný cíl. Pokud ho necháte ve stojánku tak, jak jste zvyklí, a říkáte si, že ho přece uhlídáte, raději ho pro jistotu ještě připevněte ke zdi, jako to děláte u nábytku. Jde totiž často o vteřiny, a pokud nejste od prcka na dva kroky maximálně, nemáte šanci včas zasáhnout. Háček můžete mít ve stropě a připevnit jej seshora, ze strany, z různých stran.

Druhou možností je zavřít ho do dětské ohrádky. Místo samotného dítěte tam tak bude právě stromek, který může vaše ratolest sledovat z bezpečné vzdálenosti. Variantou je i příklad našich předků, kteří kvůli stísněnému prostoru zavěšovali stromeček ke stropu, většinou nad štědrovečerní stůl. Ozdobený býval skromně – jablíčky, oříšky a drobným cukrovím. Někdy visel za špičku, někdy špičkou dolů, základem bylo ale jedno: pořádně ho upevnit. Pokud se vám tenhle nápad líbí, inspirujte se hlavně tím, aby byl opravdu dobře přidělaný.
Pořídit si můžete i stromeček miniaturní, třeba v květináči, a umístit ho na dobře viditelné, ale pro prcka nedostupné místo, nebo si ozdobit větvičky ve velké váze. I když je tahle vánoční výzdoba pro dítko nedostupná, opakujte mu, že by se jí nemělo dotýkat. Do budoucnosti se vám tenhle výchovný moment určitě bude hodit. Třeba až bude – jako mí kluci – lítat kolem něj jako splašený kůň. A to synové mezi batolata už dávno nepatří!

Řekla jsem dětem: Ježíšek neexistuje! Nevím, zda jsem udělala dobře

2. Ozdob se vzdávat nemusíte!

Stromeček máme bezpečně připravený, jdeme zdobit! Památeční skleněné ozdoby ale raději ukliďte na pozdější dobu a sáhněte raději po těch nerozbitných. A pokud je přece jen na stromečku chcete mít, dejte je tak vysoko, aby na ně dítko nedosáhlo. Do spodní části stromečku umístěte třeba malé zvonečky nebo rolničky, které vás navíc upozorní, když se malý zvědavec ke stromečku přiblíží. Krásně vypadá i vánoční strom se dřevěnými ozdobami či s těmi slaměnými, nebo i s jedlými dekoracemi. Proč jej pro jednou neozdobit jablíčky, sušenými plátky pomerančů a společně upečenými perníčky?

3. Pozor na ubrusy

Jestli jste „ubrusový a dečkový typ“, vybírejte pečlivě, co si na stůl prostřete. Dlouhý slavnostní ubrus raději vyměňte za kratší běhoun, který nemůže dítko tak snadno strhnout, nebo dejte jen doprostřed pěkné (třeba kulaté) prostírání, na které můžete usadit adventní věnec. Společně s prckem pak vyzkoušejte, jestli na něj dosáhne, a hlídejte ho – především když je zapálený. Nebezpečné jsou také hrnky s teplým čajem, kávou nebo svařákem, kterými se většinou slavnostní stoly hemží a které na sebe prcek snadno strhne právě společně s ubrusem. Obezřetnost je proto rozhodně namístě.

Nebuďte ve všem perfektní, nebo vás to sejme! Zvlášť na Vánoce to chce zvolnit

4. Ošéfujte si zrádné maličkosti

Velkou neplechu můžou udělat i oříšky v mističce na stole, dejte proto pozor, aby v nich malá ručička bez dohledu nešmátrala. Záhy totiž skončí v puse malého (možná ještě bezzubého) degustátora a snadno by mu mohly v krku zaskočit. Snažte se nedávat na dosah ručiček nic, na co by si ještě mrně mělo nechat zajít chuť. Z výzdoby může být pro dítě nebezpečná i oblíbená vánoční růže. O její jedovatosti se sice už dlouho spekuluje, ale raději ji nechte z dosahu. Její mléčná šťáva totiž obsahuje látky dráždící pokožku a sliznici, proto je třeba se kontaktu s ní vyvarovat. Stejně jako u cesmíny i bobule téhle živé dekorace jsou totiž jedovaté. Třetí „nebezpečnou“ vánoční rostlinou je jmelí. To se ale většinou zavěšuje ke stropu, nemusíte se proto obávat, že by dítku mohlo uškodit. Jen až se pod ním budete s partnerem líbat, dejte pozor, aby prcek nespořádal popadané lístky nebo bobulky.

Zpomalte! Dojemné video ukazuje, na čem o Vánocích skutečně záleží

5. S dárečky to nepřepískněte…

…je to totiž naprosto zbytečné. Raději si šetřete peníze na období, kdy bude váš teenager vyžadovat stejně drahý tablet, jako mají jeho spolužáci. Protože největší radost mu teď udělají stejně papíry, které může trhat. Takže i kdybyste mu zabalili dárky, které už doma mělo, určitě bude i tak nadšené a dočkáte se vytouženého „jééé“. Nebo pořiďte klidně věci, které potřebuje. Obsah ho totiž opravdu jen málokdy zajímá.

6. Dodržujte režim

I když jste zvyklí slavit Vánoce po svém, přizpůsobte je tentokrát svému zlatíčku. Snažte se řídit se jeho režimem a dobou, kdy přes den spí, a všechny aktivity organizovat právě podle toho. Slavnostní večeři načasujte tak, abyste měli dost klidu a prostoru na následné rozbalování dárečků a všech zvyků, které rádi dodržujete. Neexperimentujte ani s potravinami, které nemáte ozkoušené, ať nemusíte na Štědrý večer shánět pohotovost kvůli alergické reakci.

Štědrovečerní hodování si mohou užít i batolata. Co jim připravit?

Mrňous určitě ocení večeři jako v běžný všední den, můžete mu ji třeba jen speciálně vytvarovat (taková kaše ve tvaru kapříka chutná hned slavnostněji) nebo nápaditě ozdobit. Připravte se na to, že bez vstávání od stolu to tentokrát asi nepůjde, pokud si tedy chcete užít klidnou večeři ve dvou „jako za starých časů“, počkejte, až dítko usne, a dopřejte si ji s partnerem. Rozhodně ale všichni společně vyrazte před večeří na procházku na čerstvém vzduchu. Alespoň vám na večeři pěkně vyhládne!

7. Nenakládejte si!

Pokud máte mrňouska, nechvástejte se tím, že pohostíte celou širokou rodinu, protože jste zvyklí slavit Štědrý den společně. Roli hostitele protentokrát přenechejte jinému členovi rodiny a nechte se pozvat vy. A pokud zůstanete doma v úzkém kruhu rodinném, nežeňte se za dokonalostí, vykašlete se na vypulírovaný byt a nepilujte detaily. Místo toho si společně zazpívejte koledy a užívejte si společné chvíle. Protože jen s dětmi jsou to ty pravé Vánoce. Děti je totiž vykouzlí jen tím, že jsou.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální lednové číslo můžete koupit na ikiosek.cz

Témata: Batole, Rodina a vy, Naše tipy, Vánoce, Batole, Teenager, Výzdoba, Stromek, Vánoce 2019, Ručička, Prcek, Vánoční výzdoba, Průzkumník, Maminka, Cíl, Van, Ubrus, Kouzlo, Stromeček, Kouzlo Vánoc, Rozbalování, Obezřetnost, Děti

Video