Nachlazení v těhotenství: Je miminko v ohrožení?

Všechny to známe. Teče nám z nosu, bolest hlavy se ne a ne utišit a ze všeho nejraději bychom zůstaly celý den v posteli. Je nám jasné, že jsme se pěkně nachladily a abychom to neměly tak jednoduché, tak nám pod srdcem roste miminko. Co s tím?
Nachlazení v těhotenství: Je miminko v ohrožení?

Jakou léčbu si v těhotenství můžeme dovolit a na co naopak bychom lépe měly zapomenout? Může nachlazení ublížit miminku? Odpovědi na tyto všechny otázky najdete v následujícím článku.

Chřipka a nachlazení jsou v tomto chladném období velice častým onemocněním. Je to virové onemocnění, které se většinou šíří v epidemiích, proto jen málokdo se mu v podzimních plískanicích vyhne. Jak tedy nachlazení vyléčit?

Rozhodně není dobré toto onemocnění podceňovat a přecházet ho. V každém případě bychom měly zůstat v klidu na lůžku a zbytečně se nepřetěžovat. Na rýmu úspěšně zabírá mořská voda, která již dnes existuje ve formě nosních sprejů. Jejich výhodou je, že na rozdíl od jiných preparátů můžeme aplikovat několikrát denně. Navíc účinně zvlhčují nosní sliznici a nedráždí ji. Pokud se rozhodneme použít jiné kapky nebo spreje do nosu, měli bychom mít na paměti, že se smí užívat jen po dobu sedmi dnů a tato doba se nesmí překračovat.

Inhalace a kloktání
Vhodné jsou také inhalace nad horkou vodou, která nám krásně uvolní nosní dutiny.  Jestliže se k rýmě ještě přidá kašel a bolest, můžeme využít jednu z babských rad. Kloktání slané vody. Můžeme kloktat několikrát denně a navíc ušetříme peníze za drahé kapky a sirupy. Když nám nevadí chuť Vincentky, je výborné ji popíjet. Do těla tak dostaneme i další užitečné minerální a stopové prvky, které se nám v těhotenství určitě budou hodit.

Při léčbě kašle můžeme využít i med. Několik lžiček denně nám zlepší vykašlávání a pomůže od suchého kašle. Krásně nám zvlhčí krk a nebudou nás trápit záchvaty kašle. Samozřejmostí je zvýšený přísun tekutin. Zejména ovocných čajů, minerálek a již zmíněné Vincentky. Výtečnou alternativou je čaj s medem. Med ovšem do čaje nedáváme ihned, ale až nám čaj trochu vychladne, aby se z medu neztratily účinné látky.

K léčbě samozřejmě přidáme i zvýšený příjem vitamínu C. Ovšem u něj si musíme dávat pozor na jeho množství. Neměli bychom překročit denní množství 500 mg. Jestliže se ke všem příznakům přidá i teplota (nad 38°C), bolest ledvin, či příznaky neustupují, je dobré raději navštívit lékaře a poradit se s ním o další léčbě. 

Pro boj s nachlazením můžeme využít i alternativní léčbu pomocí homeopatika. S výběrem vám jistě ochotně poradí vyškolené lékarnice. Obecně lze ale říct, že homeopatika jsou vhodná spíše na mírné obtíže. S těmi vážnějšími je vhodné se o užívání homeopatik poradit s lékařem.

Miminko je v bezpečí, pokud léčbu nepodceníme
Častou starostí všech maminek je, zda nachlazení a chřipka nemůže nějak ublížit miminku. Pokud chřipku a nachlazení nepodceníme a takzvaně nepřechodíme, miminku žádné reálné nebezpečí nehrozí. Obzvláště důležité je léčit nachlazení v prvním trimestru, kdy se miminku vyvíjejí všechny orgány. V tomto případě je vhodné navštívit lékaře, říct mu o svých potížích a poradit se s ním o správné léčbě.

A jak se chřipce a nachlazení můžeme vyhnout?
Nejúčinnější prevencí chřipky v těhotenství je vyhýbat se přeplněným místům. Je vhodné omezit jízdu veřejnou dopravou a na nějaký čas si odpustit návštěvy kin a divadel. Obzvláště v tomto sychravém počasí. Dále pečlivě dodržovat hygienu, vhodné je při sobě nosit například dezinfekční ubrousky, které můžeme v případě potřeby kdykoliv použít. Důležité je i dostatečně odpočívat, protože oslabené tělo se nedokáže tak účinně bránit virům, jako když je odpočinuté a plné síly. Správná strava, s dostatkem ovoce a zeleniny, je dalším faktorem, který nám pomůže se vyhnout podzimnímu nachlazení. 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články