Maminka.czRecepty

Nadýchané langoše s domácím kečupem. Klasika českých koupališť u vás doma

Simona Formánková 20.  8.  2022
Léto už se pomalu chýlí ke svému konci a vy byste si ještě rádi připomněli horké dny strávené u vody? Co se jídla týká, není asi nic typičtějšího, než jsou smažené langoše. S domácím kečupem a pořádnou porcí sýra jim rozhodně nikdo neodolá!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dozlatova smažené, česnekem voňavé a domácím kečupem pomazané – že se vám už sbíhají sliny? Není divu! Domácí langoše s kečupem a pořádnou porcí sýra jsou velká dobrota. Navíc jsou občerstvením, bez kterého málokdo odejde z koupaliště. Poradíme vám, jak si je můžete připravit doma z vlastních surovin.

Suroviny:

Langoše

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupice
  • olej na smažení

Domácí kečup

  • 500 g jablek
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 kg rajčat
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g rajského protlaku
  • 50 ml červeného vinného octa
  • špetka mletého nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 skořicová kůra
  • 2 lžičky soli
  • mletý pepř

Na dochucení

  • 4 stroužky česneku
  • lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 g sýru čedar

Postup:

Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Do robotu s hnětacím hákem dejte zbytek mouky, sůl a kvásek, přilijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.

Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte na 8–10 bochánků, rukama každý roztáhněte na placku a nechte dalších alespoň 30 minut kynout. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte minimálně 3 cm vysoký sloupec oleje. Langoše smažte jeden po druhém asi 1 minutu z každé strany. Před smažením je můžete ještě dotvarovat. Pokud je více roztáhnete, budou tenčí a křupavější. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku.

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Třtinový cukr dejte do hlubší pánve nebo litinového hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Jakmile se rozpustí, přidejte nastrouhaná jablka a pár minut poduste.

Přidejte pokrájená rajčata, nadrobno nasekanou cibuli a česnek, krátce restujte. Přidejte protlak, koření a ocet, vše promíchejte a zalijte dvěma litry vody. Na mírném plameni nechte pomalu probublávat asi 4 hodiny. Občas promíchejte. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje, vše se nerozvaří a kečup nezačne houstnout.

Nechte asi 30 minut zchladnout a poté propasírujte přes hustý cedník. Pokud chcete kečup hladký, budete ho muset propasírovat alespoň dvakrát. Hotový kečup plňte do sterilizovaných sklenic a uložte do ledničky. Pokud ho nespotřebujete v dohledné době, měli byste ho v naplněných sklenicích sterilovat 20–30 minut při 80 °C.

Smažené langoše potřete česnekem utřeným se solí a promíchaným s olejem, zalijte kečupem a bohatě posypte nastrouhaným sýrem.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Koupaliště, Kečup, Langoš, Česnek, Pořádná porce, Mléko, Sýr, Sůl, Jablka