Maminka.czRecepty

Nadýchané langoše s domácím kečupem. Klasika českých koupališť u vás doma

Simona Formánková 20.  8.  2022
Léto už se pomalu chýlí ke svému konci a vy byste si ještě rádi připomněli horké dny strávené u vody? Co se jídla týká, není asi nic typičtějšího, než jsou smažené langoše. S domácím kečupem a pořádnou porcí sýra jim rozhodně nikdo neodolá!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dozlatova smažené, česnekem voňavé a domácím kečupem pomazané – že se vám už sbíhají sliny? Není divu! Domácí langoše s kečupem a pořádnou porcí sýra jsou velká dobrota. Navíc jsou občerstvením, bez kterého málokdo odejde z koupaliště. Poradíme vám, jak si je můžete připravit doma z vlastních surovin.

Suroviny:

Langoše

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupice
  • olej na smažení

Domácí kečup

  • 500 g jablek
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 kg rajčat
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g rajského protlaku
  • 50 ml červeného vinného octa
  • špetka mletého nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 skořicová kůra
  • 2 lžičky soli
  • mletý pepř

Na dochucení

  • 4 stroužky česneku
  • lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 g sýru čedar

Postup:

Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Do robotu s hnětacím hákem dejte zbytek mouky, sůl a kvásek, přilijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.

Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte na 8–10 bochánků, rukama každý roztáhněte na placku a nechte dalších alespoň 30 minut kynout. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte minimálně 3 cm vysoký sloupec oleje. Langoše smažte jeden po druhém asi 1 minutu z každé strany. Před smažením je můžete ještě dotvarovat. Pokud je více roztáhnete, budou tenčí a křupavější. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku.

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Třtinový cukr dejte do hlubší pánve nebo litinového hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Jakmile se rozpustí, přidejte nastrouhaná jablka a pár minut poduste.

Přidejte pokrájená rajčata, nadrobno nasekanou cibuli a česnek, krátce restujte. Přidejte protlak, koření a ocet, vše promíchejte a zalijte dvěma litry vody. Na mírném plameni nechte pomalu probublávat asi 4 hodiny. Občas promíchejte. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje, vše se nerozvaří a kečup nezačne houstnout.

Nechte asi 30 minut zchladnout a poté propasírujte přes hustý cedník. Pokud chcete kečup hladký, budete ho muset propasírovat alespoň dvakrát. Hotový kečup plňte do sterilizovaných sklenic a uložte do ledničky. Pokud ho nespotřebujete v dohledné době, měli byste ho v naplněných sklenicích sterilovat 20–30 minut při 80 °C.

Smažené langoše potřete česnekem utřeným se solí a promíchaným s olejem, zalijte kečupem a bohatě posypte nastrouhaným sýrem.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Pořádná porce, Jablka, Mléko, Sůl, Koupaliště, Sýr, Kečup, Česnek, Langoš
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Rodiče sdíleli hrůzu z restaurací: Těchto 20 bizarně naservírovaných pokrmů hlava nebere!
Mrázková Dita
Galerie
Rodiče, těchto 7 věcí přestaňte dělat. Nejlépe hned, přejí si pediatři
Procházková Simona
Děti a nemoci
Nevíte, co vařit o prázdninách? Známe recepty na 4 nejoblíbenější dětská jídla
Formánková Simona
Recepty
Slavné české topmodelky ukázaly své dospívající syny: Který je kopií své mámy?
Mrázková Dita
Slavné maminky