Maminka.czRecepty

Nadýchaný ostružinový koláč s broskvemi. Připravte si moučník s vůní pozdního léta

redakce 13.  8.  2022
Milovníci tmavofialových plodů jásají. Na zahrádkách a okrajích lesů se to totiž začíná doslova černat a to znamená jediné - období ostružin je tu. Samozřejmě, že nejvíce si je vychutnáte jednoduše "jen tak". My pro vás však máme recept na jeden vynikající koláč, kterému ostružiny dodají tu správnou šťavnatost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ostružiny jsou nejen chutné, ale jsou také bohatým zdrojem vitamínů C, vitamínu B, betakarotenu nebo kyseliny listové. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Ty se využívají ve farmaceutickém průmyslu do čajů na podporu léčby močových cest, cukrovky a proti průjmu. Vy je však ochutnejte v kombinaci s broskvemi a sladkým krémem.

Suroviny:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • máslo
  • mouka na vysypání formy

Krém

  • 2 hrnky ostružin
  • 2 ks lučiny (200 g)
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek rostlinné smetany ke šlehání
  • 3 broskve

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut. Upečenou buchtu nechte úplně vychladnout.

Na krém rozmačkejte 1,5 hrnku ostružin. Rozmixujte je s čerstvým sýrem a slazeným kondenzovaným mlékem.Vychladlou buchtu rovnoměrně po celé ploše propíchejte rovným koncem vařečky. Nalijte na ni připravený ostružinový krém a rozetřete ho po povrchu, aby se vpil do otvorů.

Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku a rozetřete ji po povrchu. Broskve vypeckujte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Naskládejte je na povrch a doplňte zbylými ostružinami. Nechte 2—3 hodiny v ledničce rozležet.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, léto, suroviny, vůně, Plod, Les, Mouka, Recept, Koláč, Ostružina, Broskve, Moučník