Maminka.czRecepty

Nadýchaný ostružinový koláč s broskvemi. Připravte si moučník s vůní pozdního léta

redakce 13.  8.  2022
Milovníci tmavofialových plodů jásají. Na zahrádkách a okrajích lesů se to totiž začíná doslova černat a to znamená jediné - období ostružin je tu. Samozřejmě, že nejvíce si je vychutnáte jednoduše "jen tak". My pro vás však máme recept na jeden vynikající koláč, kterému ostružiny dodají tu správnou šťavnatost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ostružiny jsou nejen chutné, ale jsou také bohatým zdrojem vitamínů C, vitamínu B, betakarotenu nebo kyseliny listové. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Ty se využívají ve farmaceutickém průmyslu do čajů na podporu léčby močových cest, cukrovky a proti průjmu. Vy je však ochutnejte v kombinaci s broskvemi a sladkým krémem.

Suroviny:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • máslo
  • mouka na vysypání formy

Krém

  • 2 hrnky ostružin
  • 2 ks lučiny (200 g)
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek rostlinné smetany ke šlehání
  • 3 broskve

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte jogurt a vejce, nakonec opatrně olej. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut. Upečenou buchtu nechte úplně vychladnout.

Na krém rozmačkejte 1,5 hrnku ostružin. Rozmixujte je s čerstvým sýrem a slazeným kondenzovaným mlékem.Vychladlou buchtu rovnoměrně po celé ploše propíchejte rovným koncem vařečky. Nalijte na ni připravený ostružinový krém a rozetřete ho po povrchu, aby se vpil do otvorů.

Vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku a rozetřete ji po povrchu. Broskve vypeckujte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Naskládejte je na povrch a doplňte zbylými ostružinami. Nechte 2—3 hodiny v ledničce rozležet.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Časopis F.O.O.D., Vaření, Cukr, léto, Vaření pro rodinu, suroviny, vůně, Les, Moučník, Recept, Ostružina, Broskve, Plod, Mouka, Koláč
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Slavné české topmodelky ukázaly své dospívající syny: Který je kopií své mámy?
Mrázková Dita
Slavné maminky