Maminka.czZdraví

Oheň ve tváři: Nehřeje, ale pálí na duši. Vše o kožním defektu

Martina Machová 10.  2.  2019
Vše o vrozeném kožním defektu zvaném naevus flammeus, lidově oheň, který jen tak nepřehlédnete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zjednodušeně lze říci, že naevus flammeus je různě velká červená až tmavě fialová skvrna na kůži způsobená poruchou jemných krevních kapilár. Vzhled znaménka se obvykle v průběhu života mění, může se dokonce zvětšovat, tmavnout i měnit strukturu. Povrch „zapálené“ pokožky bývá jak plochý, tak plastický – různě zvlněný s hrubší až hrbolatou strukturou. V mnoha případech je bohužel postižen obličej či krk, „hořet“ však mohou i jiné části těla, dokonce i sliznice úst a rtů.

Naevus flammeus je narozdíl od tzv. hemangiomů, nezhoubných nádorů krevních cév, s nimiž se oheň občas zaměňuje, vždy onemocnění vrozené! Hemangiomy mají podobné zbarvení jako oheň, ale strukturou i původem jsou jiné; trochu připomínají kupříkladu menší či větší malinu nebo jahodu. Zhruba jen 30 % hemangiomů bývá vrozených, častěji tedy na kůži „vyrostou“ až v dalších měsících života.

Mé dítě má mongolskou skvrnu! Je to nebezpečné?

6 skutečností o naevus flammeus

  • Jde o vrozené onemocnění vyskytující se zhruba u 0,3 až 0,5 % populace.
  • Oheň sám od sebe bohužel nikdy nezmizí.
  • Postihuje stejně často holčičky i kluky všech etnických skupin.
  • Naevus flammeus je někdy mylně diagnostikován jako hemangiom.
  • U některých jedinců se odstín ohně může měnit i v závislosti na teplotě; je-li jim teplo, flíček je světlejší, v opačném případě tmavne.
  • Jistou roli ve vzniku znaménka může hrát i dědičnost, názory odborníků na příčinu vzniku se ale různí.

(Naše babičky tvrdily, že oheň vznikne, když se nastávající maminka hodně vyleká nebo se bouchne do břicha – v tom místě se údajně udělá oheň. Ale tomu dnes už asi nikdo nevěří…)

Lze oheň uhasit – vyléčit?

V současné době je nejúspěšnější léčbou speciální laserová terapie, ta dokáže kožní projevy výrazně eliminovat – uvádí se, že skvrna může vyblednout o 70 až 90 %! Lepší výsledky lze dle odborníků pozorovat u dětí než u dospělých, i proto se s terapií začíná často už v kojeneckém věku. I když i v tomto ohledu nedostanete od různých lékařů stejná doporučení. Jsou odborníci, kteří radí začít s laserovou terapií již v šestinedělí (v zahraničí), ve věku několika měsíců (i u nás), jiní zase odkazují na předškolní věk.

Ošetření laserem bohužel patří mezi nepříliš příjemné zákroky a mnozí lékaři doporučují i vzhledem dobře zacílenému provedení zákroku – zejména v obličeji – anestezii nebo alespoň umrtvující mast. Výkon se provádí opakovaně v rozmezí několika týdnů. Výsledky se pochopitelně odvíjí od rozsahu a barvy ohně. Lépe se hasí červené ohýnky, o něco hůře větší tmavě fialové ohně.

Pálí je oheň ve tváři?

O čem se příliš nemluví…

Ve velmi nízkém procentu pacientů může být kožní projev spojen s vážným a vzácným neurologickým onemocněním, s tzv. Sturge-Weberovým syndromem. Ten se postupem času projevuje mentální retardací, křečemi, epileptickými záchvaty a poruchami zraku. I proto je v případě ohně vždy na místě podstoupit sérii vyšetření, která u děťátka tento syndrom obvykle vyloučí. V případě, že vás o tom váš pediatr neinformoval, nezdráhejte se ho na tento problém zeptat.

NÁŠ TIP: Maminkám dětí s ohněm doporučujeme uzavřenou podpůrnou facebookovou skupinu „Děti s flíčkem“, která sdružuje maminky dětí s naevus flammeus. Ty si zde vyměňují postřehy, zkušenosti, rady apod.

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Dítě je na světě, Zápal, Maminka, Mongolsko, Hořet, Výskyt, Terapie, Flíček, Oheň, Znaménko, Onemocnění, Skvrna, Sliz, Struktura, Hemangiom, Defekt, Zdraví na Heureka.cz