Maminka.czJen pro maminku

Nafouklé břicho. Poradíme vám, jak se ho zbavit. Pozor na alergeny a sůl

Michaela Láchová 1.  5.  2018
Schováváte ho pod volným tričkem, ale je tam, navíc nepříjemně pobolívá. Nafouklé břicho. Štve vás? Tak se ho zbavte! My vám poradíme jak se zbavit nepříjemného nadýmání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pocit břicha nafouklého jako balon rozhodně není nic příjemného. Zvlášť když se s ním potýkáte dlouhodobě. Pro začátek je dobré podotknout, že je to zcela běžný jev a opravdu jen zřídkakdy se jedná o symptom závažného onemocnění. Jedním z nich by mohla být rakovina vaječníku. To však platí, jen pokud jste zaznamenala i další příznaky, jako jsou nepravidelné močení, pocit plnosti či bolesti žaludku.

Co způsobuje nafouklé břicho?

Nafouklé břicho může mít mnoho příčin a trápí i lidi bez nadváhy. Nejčastější z nich je přílišná plynatost ve střevech. „K těm nejběžnějším příčinám patří konzumace nezdravých anebo pro nás nevhodných potravin a přejídání se,“ říká MUDr. Kateřina Písecká z VFN v Praze.

Nafouknuté břicho může být také důsledkem premenstruačního syndromu, kterým pravidelně trpí až třetina žen v plodném věku. Objevuje se zhruba týden před menstruací, s jejím nástupem se ale vrátí do normálu. Pocitem nafouklého břicha mohou trpět i maminky po porodu, které často trápí zácpa.

Většina dalších příčin obvykle více či méně souvisí s celkovým životním stylem. Abychom proti němu mohli bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam zahrnuje i řadu zdravých potravin.

Patří sem jídla s obsahem oligosacharidů, jako jsou luštěniny, některá zelenina (květák, brokolice, cibule, česnek), ovoce (například melouny, broskve, meruňky, švestky, mango, třešně, blumy, nektarinky či jablka), laktóza (mléko a měkké a čerstvé sýry) nebo sladidla a také (možná překvapivě) cereálie, jako jsou pšenice a žito.

Jak na plošší břicho?

Pozor na alergeny

Potravinové alergie jsou napříč populací čím dál častější, i když třeba ani nevíte, že je máte. Alergické reakce pak mnohdy zasahují právě trávicí trakt. „V případě dlouhodobých potíží doporučuji vyzkoušení eliminační diety, kdy se na pár týdnů vyřadí nejběžnější potravinové alergeny,“ doporučuje Kateřina Písecká.

K těm patří mléčné výrobky, vejce, obilniny nebo pro Evropany v zásadě exotické potraviny, jako jsou ořechy, mořské plody, sója, ananas nebo avokádo.

Z obilovin si naopak musíme vybírat špaldu a produkty bez lepku, dávat přednost tvrdým sýrům a mléku bez laktózy, sóji a rýži. Z ovoce je třeba volit zvláště banány, borůvky, grapefruity, kiwi, mandarinky, citrony, pomeranče, hroznové víno, maliny či jahody. Ze zeleniny si můžeme dopřávat celer, papriky, lilek, hlávkový salát, fazolky, rajčata nebo dýni.

Naopak se vyhýbejte artyčokům, chřestu, červené řepě, kapustě, brokolici, zelí, květáku, fenyklu, česneku, cibuli, houbám a zelenému hrášku. Nafouklé břicho způsobují i fazole, čočka nebo hrách.

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

Zapomeňte na umělá sladidla

Potraviny s náhražkami cukru, jako jsou sacharin nebo aspartam, často konzumujete nejen při hubnutí. Pochutnat si na sladkosti s minimálním obsahem kalorií je ale jen zdánlivou výhrou. Umělá sladidla mají řadu stinných stránek. Kromě toho, že skutečnou chuť na sladké nezaženou, je vaše tělo jen obtížně tráví. Navíc podporují zadržování plynu v tenkém střevu.

Ze sladidel je třeba dávat přednost sacharóze, glukóze, javorovému sirupu a umělým cukrům nekončícím na -ol. Vyhýbejte se medu, fruktóze, kukuřičnému sirupu, sorbitolu, xylitolu a mannitolu.

Z cereálií omezte spotřebu pšenice a žita (chléb, těstoviny, kuskus, krekry, sušenky), z ovoce pak jablka, hrušky, meruňky, broskve, mango, třešně, melouny, blumy a švestky. Vynechejte mléko a čerstvé a měkké sýry.

Omezte sůl

Konzumace jídel s vysokým obsahem sodíku způsobuje zadržování vody v těle. Cítíte se pak nafouklí a vaše váha může vzrůst až o kilo a půl. Denní norma soli je pro zdravé osoby 5 až 15 gramů. Její překračování pak pramení především z přílišné konzumace žitného pečiva nebo průmyslově upravených polotovarů. Zkuste je proto nahradit celozrnným pečivem a čerstvě připravenými pokrmy.

Poradna: Po porodu mi zůstalo vytahané břicho. Co s tím?

Jezte co nejpomaleji

Málokdo má trpělivost dvacetkrát až třicetkrát přežvýkat každé sousto, jak se obvykle doporučuje. Možná by ale stálo za to ještě nad tím popřemýšlet. Rychlým hltáním spolykáte spolu s jídlem velké množství vzduchu, což se negativně projeví ve vašem trávicím traktu a přivodí pocit břicha jako balon.

Jezte probiotika

O trávení potravy se z významné části starají bakterie, které spotřebovávají zbytky živin ve střevech. Když je jich nedostatek, běžný důsledek například užívání antibiotik, musí je tělo vyzískat z probiotik.

Ty se samozřejmě nacházejí v jogurtech s živými kulturami nebo kefírech, ale v případě, že máte výraznější deficit, to nebude stačit. Vhodnější je sáhnout po probiotikách jako doplňcích stravy, které seženete v každé lékárně.

Nezapomínejte na pohyb

Svižná procházka, jízda na kole nebo hodinka v posilovně alespoň třikrát týdně může být jednoduchou prevencí nafouklého břicha. To je zapříčiněno zadržováním plynu v problematických částech tenkého střeva. Cvičením zvyšujete pohyb střev, a tím i rychlost trávení. Plyny tak z trávicího systému snáze odcházejí.

VIDEO: Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše

Témata: Časopis Maminka, Zdraví, Jen pro maminku, pořad, Mango, Borůvky, Deficit, Tvrdý sýr, Kukuřičný sirup, Alergická reakce, Minimální obsah, Střevo, Pšenice, Krekr, Bluma, Chřest, Nafouklé břicho, Závažné onemocnění, Třešně, Javorový sirup, Symptom, Živá kultura, Celozrnné pečivo, Červená řepa, Hroznové víno, Zdraví na Heureka.cz