Maminka.czPraktické rady

Nafukovací kruh: Ano, nebo ne? Přečtěte si názor zkušené lektorky

Martina Machová 8.  7.  2019
Nafukovací kruh je velmi oblíbená a tradiční „plavecká“ pomůcka, znáte však její klady a především zápory?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Léto je v plném proudu, bazény napuštěné, koupaliště a jiné vodní plochy připravené na nápor malých i velkých plavců (a pochopitelně i neplavců).  Zatímco obchodníci s hračkami a pomůckami do vody si mnou ruce, rodiče malých dětí často bezradně postávají před regálem s různorodými plaveckými pomůckami, aby nakonec opět sáhli po osvědčeném kruhu.

A jaké výhody a nevýhody v sobě používání kruhu ukrývá?

Malé NEVÝZNAMNÉ plusy

  • Kruhu nelze upřít, že bývá i malým dětem příjemný; je měkký, nikde netlačí, i kojencům se dobře drží.
  • Kruh jde vždy s dobou, klasický tvar jednoduše doplní moderní grafický design, například Krtečka či Rákosníčka nahradí Elza.
  • Kruhy nejsou nijak drahé.
  • Kruh s dítětem nějakou dobu „roste“.
  • Některé děti se v kruhu samostatně pohybují již v mladším batolecím věku. Dokáží se pak pomocí pedálovitého pohybu nohou pohybovat vpřed, později se umí i spolu s kruhem otočit a změnit směr – vy i ony mají pocit, že „plavou“ samostatně.
Baby Ring se dává miminku kolem krku. Proč je jeho používání rizikové?

Velké VÝZNAMNÉ minusy

  • Z kruhu lze velmi snadno vypadnout! Pokud se dítě pustí v bazénu a jste v bezprostřední blízkosti, obvykle jej snadno vylovíte – mrně se zakucká, bude vyděšené a začne plakat, potud je vše řešitelné. Pokud se ale pustí v kalnější vodě rybníka či v rozvlněném moři, budete mít obrovský problém! Navíc batolata ráda experimentují a pouští se i schválně. Tehdy stačí jen chvilka nepozornosti a velký malér je tu!
  • Kruh může prasknout anebo může mít špatně utěsněný špuntík či narušené těsnění kolem špuntíku.
  • Pakliže dítě „stráví léto v kruhu“, fixuje se u něj nesprávná plavecká poloha, a hlavně pedálový pohyb nohou, který se skutečným plaváním (kraulu, znaku i prsou) nemá nic společného. Tyto chyby se později špatně opravují.
  • Kruh brání kontaktu vody s obličejem, který je v rámci plavecké gramotnosti nutností. Děti se přirozeně učí vyrovnat se a zvládnout náhodné (i cílené) pokropení, cáknutí či zalití obličeje vodou – načež po čase přirozeně reagují zadržením dechu, což je skvělá příprava na bezproblémové potápění.
  • Základním předpokladem dobrého zvládnutí plaveckých dovedností je výdech do vody, tj. bublání – v tom dětem kruh zpravidla brání.
  • Je-li kruh těsnější a například mořská vlna jej s dítětem otočí, může se stát smrtelnou pastí!
  • Větší děti navyklé na kruh odmítají jít do vody bez něj, těmto „závislákům“ kruh jen velmi těžko seberete.

A tak, milí čtenáři, posuďte sami, zda a jak budete kruh se svými dětmi využívat. Záchranáři ani učitelé plavání si jej příliš neoblíbili.

(Autorka je lektorem plavání s 13letou praxí.)

VIDEO: Malé dítě se topilo, i když mělo plovací kruh

Témata: Děti, Praktické rady, názor, Zápor, Gramotnost, Lektorka, Kraul, Záchranáři, Voda, Závislák, Kruh, Pomůcky, Lektor, Rákosníček, Klad, Malé dítě, Krteček, Pedál, Plavání, Výlov