Maminka.czKojení

Náhlý nedostatek mateřského mléka? Poradíme, jak překonat laktační krizi!

Michaela Láchová 13.  10.  2019
Nejdřív pomalu nevíte, co s ním, pak abyste šetřila každou kapkou. Řeč je o mateřském mléku, se kterým to u čerstvé mámy bývá občas tak trochu jako na houpačce. Co dělat, když se objeví takzvaná laktační krize? A dá se jí vůbec předejít? Udělejte si krizový scénář a nic vás nezaskočí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile se vám po porodu rozběhne laktace, prsy se naplní mlékem, kterého často výrazně přebývá. Tenhle stav většinou trvá jen několik týdnů, než se tvorba mléka ustálí podle zákona poptávky a nabídky. Ano, až takhle dokonalé mámino tělo je. Zkrátka nabízí miminku jen tolik, kolik vypije.
Může se ale objevit i náhlý nedostatek mléka, z čehož bývají především prvorodičky značně rozrušené. Je však důležité si uvědomit, že jde jen o přechodný stav. To je totiž základ!

Co se to děje?

Takovému stavu se říká laktační krize. Zní to hrozně, že? Většinou se ale krizí stát nemusí, když o ní víte všechno, co potřebujete. Třeba co si pod ní představit. „Laktační krize je stav, kdy z různých důvodů kojící maminka nedokáže plně uspokojit nároky a požadavky svého kojeného miminka. Obvykle jde o přechodná období, záleží na příčině,“ vysvětluje laktační poradkyně Simona Lazzari s tím, že tou nejčastější je tzv. růstový spurt dítěte, kterým kojenec prochází zhruba kolem 3. a 6. týdne a 3. měsíce svého života. „Jde o několikadenní fázi, kdy se miminku zvýší nutriční požadavky, aby uspokojily jeho růst, zrychlený právě v těchto časových periodách,“ doplňuje.

Kojit každé tři hodiny, nebo na požádání? A potřebuje kojení limity?

Když pracují hormony…

Přechodný nedostatek mléka ovšem nemusí způsobit jen mrňous vyrůstající z dupaček, ale i máminy hormony. „Příčinou je pak pokles hormonu prolaktinu, který laktaci do velké míry řídí. Velmi pravděpodobně je v tomto případě na vině stres, vyčerpání, chronická a neřešená únava, ale také nástup menstruace, dokonce i ovulace, zahájení užívání antikoncepce, případně porucha sekrece štítné žlázy,“ vyjmenovává.

Krize může nastoupit i v souvislosti se zánětem mléčné žlázy a může trvat i po několik následujících dní po zaléčení. „Jiná onemocnění typu chřipky nebo virózy mají samozřejmě též podobný dopad. U svých klientek jsem se také setkala s výrazným poklesem laktace po nasazení bezmléčné a bezlaktózové diety pro zdravotní potíže miminka,“ podotýká.

Neobvyklé komplikace při kojení: Ustupující brada či krátký jazyk

Co mám dělat?

Základem všeho je nezačít panikařit a zůstat v klidu. Říkejte si dokola: Je to jen na pár dní, je to jen na pár dní… Protože právě klidem návratu mléka nejvíce pomůžete. „Určitě kojení hned nevzdávejte, není to totiž většinou vůbec třeba,“ říká Simona Lazzari. Asi si teď říkáte, že i když se snažíte sebevíc zůstat v klidu, nejde to.

A že vám je taková rada tím pádem k ničemu. Zkuste si proto ten klid navodit něčím, co vám v obvyklých situacích pomůže. Třeba dostatkem spánku: pokud se cítíte vyčerpaná, odevzdejte na chvilku miminko tatínkovi a v klidu si odpočiňte. Ideálně někde, kde jej neuslyšíte a nebude vás to nutit k němu běhat. Pokud jste s miminkem sama, držte se hesla: Když spí miminko, spí i maminka.
Určitě se také vyvarujte velké námaze, náročnému cvičení a v neposlední řadě nevystavujte prsa chladu.

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

CO JÍST A PÍT, aby mléka bylo dost?

  • VYZKOUŠEJTE nápoje z kávoviny bez kofeinu s mlékem, mléčné výrobky, tvaroh, speciální mléčné nápoje pro maminky.
  • PIJTE kojicí nebo fenyklový čaj. Před každým kojením vypijte hrnek teplého čaje, který uvolní mlékovody a spustí tvorbu mléka.
  • VYPIJTE alespoň dva, ideálně tři litry čisté vody denně. Pitný režim je pro tvorbu mléka nesmírně důležitý!
  • VSAĎTE na vývary – ať už kuřecí, nebo hovězí. Dodají vám potřebnou sílu.

Přikládat a zase přikládat

Obzvlášť důležité je miminko častěji přikládat, protože tak se produkce mléka postupně opět zvýší. Nabídka a poptávka. Pamatujete? Zkoušejte to po dvou hodinách, ne ale dřív než za hodinu, aby se miminku v bříšku nesmíchalo natrávené mléko s čerstvým a nezpůsobilo mu zbytečně bolení bříška. Zkuste více kojit i v noci.

„Prolaktin je produkován především v noci, nedochází-li během noci ke kojení, není stimulace, a nedostatek mléka je v dohlednu,“ říká Simona Lazzari. Kojte dostatečně dlouho, aby se miminko napilo i vydatného zadního mléka. A pokud mrňous pěkně spí a nechce se vám ho budit, snažte se alespoň mléko odsát nebo odstříkat.

Kristýna Leichtová skončila s kojením. A obrečela to! Co se stalo?

Ačkoli vám bude připadat, že neděláte nic jiného, než kojíte, vězte, že je to jen na pár dní – než se tvorba přizpůsobí potřebám prcka. Častá stimulace dá organismu signál, že je potřeba mléka víc. Vydržte dva tři dny a laktace se upraví, miminko se pořádně nají a vám se uleví. Snažte se určitě hned nesahat po láhvi s umělým mlékem. Tenhle stav totiž může být jen opravdu chvilkovou záležitostí a častější podávání umělého mléka by vás o to mateřské časem úplně připravilo.
Pokud se trápíte tím, jestli miminko prospívá, počítejte pomočené plenky. Za den by jich mělo být šest až osm.

Moč by měla být světlá a neměla by být příliš cítit. A také stolici, která se u kojeného miminka objevuje třikrát, ale někdy i osmkrát denně, postupně se to ale snižuje. I u stolice sledujte její zabarvení – někdy (ne vždycky) je zeleně zbarvená stolice tzv. hladová. V případě, že máte takové podezření, poraďte se s pediatrem.

Proč některé děti začnou bojkotovat kojení? Tohle jsou nejčastější důvody

Vždy připravena!

Jak se říká, štěstí přeje připraveným. A proto je fajn, když můžete sáhnout po mléku, které jste si předem namrazila, a podat ho miminku třeba stříkačkou přes prst. Takové zásoby si můžete udělat krátce po porodu, kdy se, jak už jsme zmínili, tvoří více mléka, než miminko potřebuje. To přebytečné tak můžete odsát, zamrazit ve speciálních sáčcích nebo krabičkách a schovat do foroty (v mrazáku ho můžete mít až tři měsíce). Pozor ale na začarovaný kruh – čím více totiž mléko odsáváte, tím více se ho tvoří.

Pokud budete informovaná, laktační krize vás nepřekvapí. Pomoci vám může i laktační poradkyně, která bude ochotná konzultovat, kdykoli bude třeba. Vliv totiž může mít i špatná technika kojení, kterou vám případně pomůže upravit. Nezbytná je podpora a opora v rodině, klid a pohoda. „Vždy říkám, že porod i kojení jsou silně ovlivněny mentálním vyladěním, stavem vaší mysli,“ uzavírá laktační poradkyně.

Témata: Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, pořad, Mléko, Simon Lazzari, Mléčné výrobky, Stolice, Stimul, Klid, Hovězí, Hormon, Mater, Mateřské mléko, Fenykl, Poradkyně, Opora, Kříž, Pór, Panika, Lak