Maminka.czChování a vztahy

Náhradní mateřství, aneb když vaše dítě porodí jiná žena

Josef Kraus 27.  2.  2011
Náhradní mateřství, aneb když vaše dítě porodí jiná žena
Tzv. surogátní mateřství může nešťastným párům splnit tolik vytoužené přání. Nese s sebou ovšem také řadu otazníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Náhradní mateřství si lze představit velice jednoduše. Žena, která ze zdravotních důvodů nemůže porodit či donosit vlastní dítě, přenechá tuto činnost některé jiné. Ta za ni absolvuje celé těhotenství, porodí a nakonec předá jinak bezmocnému páru tolik vytouženého potomka. Zní to jednoduše? Z hlediska moderní medicíny se z takového úkonu pomalu stává samozřejmost. Méně tak z hlediska společenského.

Ženě jsou odebrána vajíčka, muži spermie a vznikne nám nový život, tedy alespoň pro protipotratové aktivisty, pro zastánce druhého pohledu se jedná jen o shluk buněk. Jenže pokud žena-matka není schopna ze zdravotních důvodů nechat v sobě oplozené vajíčko růst a vyvíjet se, je třeba ho umístit jinam. V tuto chvíli nastupuje na scénu předem vybraná náhradní matka, do jejíž dělohy je embryo vloženo.

Rodička není matka

Kliniky reprodukční medicíny za vás obvykle udělají výše uvedený čistě medicínský postup. Co vám již zpravidla neudělají, je nalezení náhradní matky a ošetření všech ostatních úkonů s tím spojených. Hledání náhradní matky tak bude pravděpodobně tím nejtěžším na celé proceduře. Budoucí rodiče budou jistě stát o ženu zdravou, bez špatných stravovacích návyků, o požívání jakýchkoli drog nemluvě, a především ochotnou toto celé podstoupit.

Ideální možností je výběr někoho z vašich známých. Bude to tak člověk, jemuž věříte, znáte jeho minulost i jeho motivaci. To se ale ne vždy podaří. Častější jsou tak rodičky získané na inzerát. Výběr vhodného člověka samozřejmě není radno podcenit. Přestože biologičtí rodiče budete vy, ona bude mít na správný vývoj dítěte velký vliv.

Rovněž se předpokládá, že v určitých (zejména pozdních) fázích těhotenství jí budete chtít být na blízku, pomáhat jí, starat se o ní a vůbec jí ulehčovat břímě, které za vás na sebe vzala. Je tedy důležité, aby vám tato osoba sedla i osobnostně, morálně a konečně i geografickou vzdáleností. Nemusíte nutně vybrat tu první, která se vám naskytne, přestože touha po dítěti již může značně ovlivňovat vaše rozhodovací schopnosti.

Odměna

Finanční stránka celé věci je logicky to první, co přijde na řadu při domluvě o náhradním mateřství s potenciální rodičkou. I pokud se jedná o vaši známou, nebo člověka, který tuto věc dělá nezištně z lásky k bližnímu, je nutné kompenzovat minimálně výdaje, které bude s těhotenstvím mít – nákup oblečení, potravinové doplňky, zdravou stravu, samozřejmě i finanční výpadek v práci atd.

Pokud ale seženete cizí ženu např. přes inzerát, je platba za celý akt v podstatě nutností. Je logické, že cizí člověk bude požadovat finanční kompenzaci za tento po fyzické i psychické stránce náročný proces. Výše částky je pouze na dohodě obou stran. Na pomoc se vyplatí si přizvat právníka, který se bude snažit celou věc co možná nejlépe v rámci stávajícího prostředí (viz níže) ošetřit.

Finanční morálka

Peníze v sobě ovšem skrývají i určitou etickou dimenzi. Je morálně ospravedlnitelné fakticky prodávat a kupovat dítě? Nepůjde pak o pouhý byznys, kdy jsou např. využívány ženy z chudších států? Již nyní je v západních zemích velká poptávka po ruských či indických rodičkách. Je potom správné využívat třeba i těžké situace zoufalé ženy k tomu, aby odnosila a porodila vaše dítě, když vám tu možnost příroda (Bůh) nenadělila?

Kapitalismus je v globálním světě všudypřítomný, takže dochází k jeho zneužívání i v této oblasti. Především ve Spojených státech nejsou vůbec ojedinělé případy, kdy si bohatší ženy zaplatí chudou hispánskou dívku, která jim odrodí jejich dítě, aby si matky nezkazily postavu a nemusely projít často náročným těhotenstvím a nepříjemným porodem.

Psychická náročnost

Stres, změna situace a zavedeného řádu, velké očekávání i strach z nezdaru. Tyto pocity jsou stejné jak na straně náhradní matky, tak i na straně biologických rodičů. Není se tak čemu divit, že celá situace je pro všechny účastníky značně psychicky náročná. Hormonální výkyvy u žen během těhotenství, porodu a šestinedělí mohou na náhradní matku výrazně zaútočit.

Když celou situaci neunese a probudí se v ní mateřské pudy, nebude se třeba chtít dítěte vzdát. Ovšem problém nastává i opačně. Pokud se rodiče rozhodnou, že si celou situaci rozmysleli, nebo si odmítnou dítě vzít (např. z důvodu fyzického postižení), zůstává potom na krku rodičce. Celá situace se pak může zvrhnout doslova v právní chaos, který v českém prostředí vinou nedostatečné legislativy velice rychle vznikne.

Právní vakuum

Výrazným problémem náhradního mateřství je absence právního ošetření problematiky. Přestože se již rok a půl na ministerstvech a úřadech probírá možné právní ukotvení statusu náhradních matek, stále ještě nevyšel nějaký závazný postup či návrh zákona. Absence legislativy tak sice neznamená, že by tento postup byl zakázaný, ale jeho následky pak lze vidět právě na případu výše uvedených problémů, kterého mohou nastat, aniž by z nich bylo nějaké jasně dané právní východisko.

Dokud právní řád nezareaguje na již mnoho let reálnou záležitost, nelze očekávat ani unifikaci smluv mezi rodiči a náhradní matkou, ani ochranu obou účastníků tohoto jednání. Pokud ovšem tolik vytoužené dítě opravdu chcete prostřednictvím jiné ženy, nezbude vám než tato rizika přijmout. Důslednou přípravou a kvalitním výběrem kandidátky si ale můžete mnoho starostí ušetřit.

Témata: Mateřství, Chování a vztahy, nahradní mateřství, žena, Náročný proces, Zen, Oplozené vajíčko, Velké očekávání, Náhradní mateřství, Pór, Mater, Děti, Břímě, Vaš, Máť, Vytoužené dítě, Vaše dítě, Potenciální rodič, Návrh zákona, Náhradní matka, Celý akt, Právní řád, Uvedený problém